Концепція раціональної організації часу

Час,у цій концепції, — це тривалість, послідовність зміни явищ, станів. Будь-яка матеріальна система, у тому числі людина, розвивається за своїм власним часом, що залежить від характеру циклічних змін у її структурі і в зовнішнім середовищі (8) . Час однорозмірний, асиметричний і необоротний; може прискорюватися і сповільнюватися. Для людини час — це спосіб її існування, у якому вона переживає минуле, сьогодення і майбутнє (Августін, Лейбніц).

Про час, про його роль і місце в житті кожного на цій землі сказано і написано дуже багато. Однак Л.Зайверт у своїй популярній роботі (2) зумів узагальнити багато розробок, запропонувати рекомендації, апробовані на практиці.

На його думку, самоменеджмент представляє послідовне і цілеспрямоване використання випробуваних методів роботи в повсякденній практиці для того, щоб оптимально і зі змістом використовувати свій час. На наш погляд, це однобічний підхід до самоменеджменту. Тим більше що автор сам ставить більш широкі цілі для самоменеджменту: максимально використовувати власні можливості; свідомо управляти плином свого життя; переборювати зовнішні обставини на роботі й в особистому житті; неупорядковану роботу перетворювати в доцільну.

Досягнення цих цілей забезпечується послідовним плануванням часу, використанням методів наукової організації праці. Для цього автор рекомендує:

1. Раціонально використовувати наявний у Вашому розпорядженні час.

2. Мислити цілеспрямованими категоріями і працювати відповідно до цілей.

3. За допомогою планування набути впевненості і позбутися від стресів.

4. Щодня домагатися успіхів і викроювати вільний час.

На сторінках книги даються прекрасні рекомендації з раціональної організації часу. Рекомендації викладені в гранично доступній для сприйняття формі, дозволяють миттєво апробувати їх на практиці і переконатися в їхній корисності. Після звертання до читачів з доказом про значення часу і раціональної організації життя, пропозиції підрахувати, скільки часу у Вас є, він нагадує, що сьогодні починається перший день залишку Вашого життя.

У роботі пропонується методика аналізу витрат часу, що включає: аналіз використання часу; аналіз тимчасових втрат; розбір “поглиначів” часу (причин непродуктивної витрати часу).

Результатом аналізу стають узагальнені причини нераціонального використання часу, які, при обліку їх у практичній діяльності, можуть стати факторами успіху. Л.Зайверт докладно описав функції самоменеджменту, названі їм “рядом правил”: постановка цілей, планування, прийняття рішень, організація їхньої реалізації, контроль, і об'єднуючу функцію — інформації і комунікації. У силу однобічності в підході до предмету самоменеджменту, природно, розглянуті не всі функції. Докладно розписавши, як реалізовувати ці функції, директор Інституту раціонального часу ФРН дає рекомендації:

як раціонально читати (пропонує порядок дій з вибору та прийняття рішення — що читати, а що ні); десять правил удосконалення методики читання і т.п.; як раціонально проводити наради, співбесіди, вести переговори по телефону, проводити ведення кореспонденції і використання листків-пам'яток.

Визначаються принципи планування часу: структурування часу; фіксування результатів; встановлення пріоритетів; делегування повноважень; системність; реалістичність; альтернативність; заповнення втрат.

Рекомендується методика планування часу (Метод "Альпи"), що представляє кілька стадій:складання завдань; оцінка тривалості, акцій; резервування часу про запас; прийняття рішень за пріоритетами, скороченню і передорученню; контроль і перенос незробленого.

Про раціональне використання часу написано багато робіт у колишньому СРСР. Практично інтенсивну розробку цієї проблеми здійснювали ще А.К.Гастєв і П.М.Керженцев, а надалі вона проглядалася у всіх роботах з НОП.

 

Література, що рекомендується

1. Архангельский Г. Организация времени: от личной эффективности к развитию фирмы.-СПб.: Питер,2003

2. Васильченко Ю.Л.Механизм времени. Тайм – менеджмент: теория и практика.-К.: «Наша культура I наука», 2001

3. Гастев А.К. Как надо работать. — М.: ВЦСПС, 1927.

4. Зайверт Л. Ваше время в ваших руках / Пер. с нем. — М., 1995.

5. Зигерт В., Ланге Л. Руководитель без конфликтов. — М.: Эконо-мика, 1990.

6. Керженцев П.М. Борьба за время. — М.: Экономика, 1965.

7. Лакейн А. Искусство успевать: 61 метод экономии вашего времени / Пер. с англ. — М., 1996.

8. Моргенстерн Д. Тайм менеджмент.-М.: Добрая книга, 2001

9. Персональный менеджмент./ С.Д. Резник и др.-М.: ИНФРА-М,2002

10. Синергетика,философия, культура. М.: РАГС, 2000

11. Смирнов Е.Л. Справочное пособие по НОТ. — М.: Экономика, 1986.

12. Социальное управление: курс лекций.-М.:РАГС, 2000.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1080;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.