Концепція раціонального життя

Ця система поглядів на діяльність людини і суспільства, що базується на логіці, раціональних міркуваннях, з'явилася в США. Вона відображала спосіб життя американського народу, закономірну форму процесу діяльності американського суспільства. Бачити свій смисл у праці, прораховувати результати вчинків — цьому учить американська дійсність. Концепція добре відображена в роботах Д.Карнегі. Його роботи “Як здобувати друзів і впливати на людей”, “Як виховати впевненість у собі і впливати на людей, виступаючи привселюдно”, “Як перестати турбуватися і почати жити” десятиліттями приносять величезну користь у підготовці до управлінської діяльності менеджерів різних рівнів, забезпечують досягнення життєвого успіху багатьох людей.

Усі рекомендації, пропоновані Д.Карнегі, узяті їм із практики, реальної американської дійсності. У цьому їхнє достоїнство і недолік. Перше — це результат спостережень прояву закономірної життєдіяльності людини в конкретних умовах. Друге — відсутність наукового обґрунтування рекомендацій. Однак, треба віддати належне, книги Д.Карнегі написані на початку століття, коли психологія, соціологія й інші науки про людину тільки зароджувалися.

Нерідко Карнегі обвинувачують у тому, що він вчить маніпулювати людьми. Використання рекомендацій, пропонованих автором, дійсно дозволяє маніпулювати людиною, що дуже погано, але це і доводить дієвість його засобів, що рекомендуються їм, (методів, технологій). Факт маніпуляції є наслідком поставлених людиною цілей, що визначають необхідні засоби їхнього досягнення (Рис. 1.2). Немає аморальних методів, прийомів впливу, але є аморальні цілі, що додають першим відповідне забарвлення.

Уважно проробивши книги Д.Карнегі, Ви можете дати відповіді на наступні питання:

1. У чому суть рекомендацій, що дозволяють вибирати методи спілкування з людьми?

2. Перерахувати правила і дати рекомендації з їх застосування в реальних умовах, щоб: сподобатися людям; схилити оточуючих людей до Вашої точки зору; впливати на людей, не ображаючи їх і не викликаючи в них почуття образи; зробити Ваше сімейне життя більш щасливим; писати листи, що дають чудодійні результати.

3. Як виховати впевненість у собі?

4. Як впливати на людей, виступаючи привселюдно?

5. Перерахувати правила і дати рекомендації з їх застосування, щоб перестати турбуватися і почати жити: правила створення умонастрою, що забезпечує щиросердечний спокій і щастя; правила, що дозволяють запобігати втомі і занепокоєнню, підтримувати високий тонус і гарний настрій.

 

Література, що рекомендується

1. Карнеги Д. Как приобретать друзей и оказывать влияние на людей. Как вырабатывать уверенность в себе и влиять на людей, выступая публично. Как перестать беспокоиться и начать жить. — М., 1990.с.

 

Концепція обмежень

Ця система поглядів, націлена на максимальне використання і розвиток потенціалу менеджера, керівника, зв'язана в нас з іменами американських консультантів з управління М.Вудкока і Д.Френсіса (1).

Кожен, плануючи відкрити нову сторінку у своєму житті, оцінює свої сильні і слабкі сторони, які у визначених умовах можуть стати факторами досягнення поставлених цілей. Прочитавши книгу даних авторів, можна продіагностувати свої сильні сторони в ролі менеджера і виявити важливі області, що вимагають подальшого розвитку. Обмеженням автори називають фактор, що стримує потенціал і результати роботи, як організації, так і окремої людини. У книзі приводиться список потенційних обмежень: невміння управляти собою; розмиті особисті цінності; неясні особисті цілі; зупинений саморозвиток; недостатність навичок вирішувати проблеми; недостатнє розуміння особливостей управлінської праці; слабкі навички керівництва; невміння навчати; низька здатність формувати колектив.

Кожному менеджеру автори пропонують методику оцінки своїх особистих якостей і одержання самооцінки в області особистих обмежень, їхнього негативного впливу на показники роботи як керівника. У заключній частині вони розглядають питання, що стосуються бар'єрів на шляху росту, способів розвитку управлінських навичок, підготовки планів особистого росту, практичних дій по подоланню обмежень.

До бар'єрів, що зустрічаються на шляху росту управлінської майстерності, найчастіше відносяться: страх нових ситуацій, не виправдати очікування оточуючих; вразливість, невір'я у власні сили; недостатні навички.

Ці бар'єри в кожної людини свої. Більш того, ці сили у визначених умовах переходять на режим факторного впливу, з одного боку, гальмуючи розвиток, з іншого боку — сприяючи йому. Людина попадає в даному випадку в “силове поле”, облік впливу якого призводить до управління особистим розвитком.

Здійснювати розвиток доцільно планово. Особистий план розвитку розробляється з урахуванням правил:

Ä Варто поставити перед собою ясні цілі.

Ä Визначити ознаки успіху.

Ä Задовольнятися скромним прогресом.

Ä Ризикувати в незнайомих ситуаціях.

Ä Пам'ятати, що своїм розвитком кожний управляє сам.

Ä Враховувати, що Ваші зміни можуть викликати занепокоєння оточуючих.

Ä Не слід упускати можливостей.

Ä Необхідно бути готовим учитися в інших.

Ä Учитися на своїх невдачах і помилках.

Ä Розібратися в політичному підґрунті діяльності вашої організації.

Ä Обговорювати свої погляди у відвертих дискусіях.

Ä Приносити користь організації, у якій працюєте.

Ä Слова не повинні розходитися зі справами.

Ä Варто контролювати просування вперед.

Ä Одержувати задоволення від свого розвитку.

План включає кілька етапів: 1. Виявлення обмежень. 2. Оцінка й обговорення обмежень. 3. Подолання перешкод. 4. Надбання нових навичок. 5. Впровадження нових методів роботи.

6. Аналіз просування вперед.

Перевірити засвоєння даної концепції можна, відповівши на питання:

1. У чому суть відмінності поведінкового напрямку в менеджменті від раціоналістичного?

2. Назвіть основні навички і здібності менеджерів, що забезпечують, на думку авторів концепції, успіх у наступному десятилітті. Яка їхня трансформація в умовах України?

3. Які потенційні обмеження менеджера, у чому їхній прояв на практиці?

4. Поясніть зміст і послідовність дій при оцінці своїх особистих обмежень.

5. Поясніть зміст і послідовність дій при оцінці впливу обмеження на показники Вашої роботи як керівника.

6. Які зміст і послідовність дій при подоланні обмежень?

Зустрічаючись з проблемами, що виявляються їм не під силу, багато менеджерів шукають якого-небудь керівництва. До нещастя, багато управлінських рецептів, розроблені в минулі роки, не годяться для наших днів. У цій же книзі ви знайдете практичний підхід до управління, що досліджує і визначає саме ті характеристики і навички, що необхідні менеджерам і керівникам, якщо вони хочуть уціліти і домогтися успіху в прийдешнє десятиліття.

 

 

Література, що рекомендується

1. Вудкок М., Фрэнсис Д. Раскрепощенный менеджер. — М.: Дело, 1991.

2. Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. — М.: Дело, 1995.

3. Швальбе Б., Швальбе Ш. Личность. Карьера. Успех. — М.: Прогресс, 1993.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1281;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.