Ремонт і тимчасове відновлення пошкоджених ліній зв’язку

Зв'язок має важливе значення для управління силами ЦЗ в ході проведення ря­тувальних і інших невідкладних робіт. Тому разом з проведенням рятувальних і інших невідкладних робіт здійснюється відновлення пошкоджених ліній зв'язку в осередках ураження. До відновлення пошкоджених ліній зв'язку для управління використовуються радіо, мобільні телефони і дротяні засоби зв'язки, прокладені в осередку ураження за допомогою польового кабелю.

 

Питання 2. Ведення рятувальних робіт в зоні (осередку) радіоактивного, хімічного зараження (ураження)

 

Організація ліквідації НС (аварій і катастроф) залежить від масштабів і наслід­ків.

Масштаб аварії визначається кількістю радіоактивних, небезпечних хімічних речовин, біологічних речовин, викинутого в атмосферу (на місцевість) і його просторовим розподілом, а також щільністю населення.

Сукупність масштабів аварії, результатів дії хімічного, радіаційного, біологіч­ного зараження на населення, об'єкти господарювання і довкілля утворюють наслід­ки аварії.

Радіаційно, хімічно, біологічно небезпечні аварії виходячи з протяжності меж поширення зараження і їх наслідків, а також матеріальних ресурсів, необхідних для їх ліквідації, прийнято підрозділяти на НС:

- загальнодержавного рівня

- регіонального рівня

- місцевого рівня

- об'єктового рівня

Основний з головних завдань по ліквідації наслідків НС являється проведення рятувальних робіт. Для цієї мети у складі аварійно-рятувальних формувань є підрозділи рятувальних робіт в осередку ураження.

Одним з головних завдань в ліквідації наслідків НС- є проведення рятувальних робіт. Для цієї мети у складі аварійно-рятувальних формувань є підрозділи рятува­льних робіт в осередку ураження.

Підрозділи оснащуються засобами зв'язку і індивідуального захисту, засобами для позначення місць знаходження уражених, табельними засобами пошуку людей в завалах і транспортування уражених (носилки, пояси, лямки н т.д.), засобами для надання першої медичної допомоги, аварійно-рятувальним інструментом (кусачки, розтиски, домкрати), механізованим інструментом (відбійні молотки, бетоноломьі, перфоратори, машини для різання труб, арматури, сталевих конструкцій), вантажо­підйомними і транспортними засобами.

Потерпілі при аварії і що потребують допомоги можуть знаходитися в зоні за­раження відкрито, під уламками конструкції, що зруйнувалася, або частини будівлі, виробничих і житлових приміщеннях.

Для пошуку уражених:

- обстежується уся ділянка рятувальних робіт, у тому числі відкриті виробничі майданчики, завали, пошкоджені будівлі, а також виробничі і житлові будівлі, що знаходиться в зоні зараження; визначаються і позначаються місця знаходження уражених, по можливості встановлюється з ними зв'язок;

- визначається стан людей;

- виявляються наявність і небезпека дії на людей супутніх вражаючих чинників - пожеж, задимлення, обвалення нестійких конструкцій і їх уламків;

- визначаються способи і орієнтовні об'єми робіт, що виконуються в інтересах потерпілих, оцінюється можливістю надання їм першій медичній допомозі і усунення або обмеження дії на людей інших вражаючих чинників.

Способами пошуку уражених в умовах радіоактивного і хімічного зараження, являються:

- суцільне візуальне обстеження ділянки рятувальних робіт;

- пошук за свідченнями очевидців;

- пошук з використанням спеціальних приладів.

Командир (старший групи, розрахунку) забезпечується планом (схемою) ділян­ки рятувальних робіт з позначенням і координатною прив'язкою до наявних орієн­тирів усіх споруд і будівель, а також з вказівкою місць найбільш вірогідного знахо­дження людей.

Для безпосереднього обстеження території, завалів, споруд і будівель підрозді­лу розбивають на ланки з 2-3 чоловік. Ділянка пошуку ділиться на смуги, що виділяються кожному розрахунку. Ширина смуги пошуку може складати 20-50м.

При пошуку людей в завалах уважно оглядаються поглиблення, пустотьі- ніші, вільні простори під великогабаритними уламками, особливо у стін напівзруйнова- них будівель, що збереглися.

Внутрішніх приміщень житлових, громадських і промислових будівель огляда­ється по секціях (під'їздам, цехам) послідовним переміщенням розрахунків по сходових маршах з поверху на поверх і одночасним обходом усіх приміщень (квартир) і кімнат в них, включаючи і ті, доступ в які ускладнений.

Виявлені потерпілі опитуються про наявність поряд з ними і в найближчих міс­цях інших людей, по можливості ним виявляється тільки мінімально необхідна допомога (у тому числі перша медична), якщо її об'єми не уповільнюють пошуку на усій призначеній території і якщо їх стан дозволяє дочекатися допомоги спеціально­го підрозділу.

Особами, здатними дати необхідну інформацію, можуть бути:

- врятовані потерпілі;

- мешканці будинку, під'їзду (сусіди, що піддалися поразці);

- працівники підприємства і установи, що служать, що опинилися поза буді­влею у момент аварії;

- представники адміністрації підприємства, працівники установ по експлуатації житлових будівель, а також інших осіб, що мають письмову і усну інформацію про місця скупчення людей у момент аварії;

- очевидці (свідки) - випадкові перехожі і діти, що виявилися поруч під час аварії;

- особовий склад підрозділів, що виконують рятувальні роботи.

В ході опитування очевидців з'ясовуються наступні дані:

- можлива кількість і місця знаходження уражених, найкоротші і найбільш безпечні шляхи (маршрути) доступу до них;

- стан потерпілих і допомога, що вимагається їм;

- обстановка в місцях розташування уражених і наявність небезпеки дії на них супутніх чинників поразки.

Результати опитування ретельно фіксуються і використовуються для уточнення і коригування дій інших пошукових і рятувальних підрозділів і формувань.

Представники підрозділів (формувань), що займаються опитуванням очевидців, як правило, працюють в наступних місцях:

- на об'єктах, ділянках ведення пошуково-рятувальних робіт;

- в пунктах збору уражених;

- в медичних пунктах і лікувальних установах;

- в місцях тимчасового розміщення людей;

- в пунктах посадки евакуйованих на транспорт.

У випадках, коли в зону відповідальності підрозділів (формувань) очевидців, що займаються опитуванням, входить житлова будівля, що піддалася зараженню, опитування мешканців проводиться за списками з вказівкою їх точної адреси (номери під'їзду, поверху, квартири) і місця роботи (навчання). Цей список може бути отриманий від працівників установ по експлуатації житлових будівель і доповнений з їх участю необхідною інформацією. Для будівель промислових підприємств подібні списки, окрім прізвищ, повинні містити інформацію про точний час і місце роботи кожного робітника і службовця. Списки можуть бути отримані від посадовців або адміністрації

Пошук уражених в завалі з використання спеціальних приладів грунтований на реєстраціях характерних для життєдіяльності людини проявів, як крику, стогоні, диханні, серцебитті, русі, електромагнітному випромінюванні.

Перераховані чинники лягли в основу створення приладів пошуку, що розріз­няються за способом фіксації людини : акустичні, радіохвильові (сейсмічні), оптич­ні, реєструвальні продукти метаболізму. Усі ці прилади здатні уловлювати слабкі звукові сигнали і визначати напрям їх випромінювання; геофони, здатні визначати відстань до джерела звуку; інфрачервоні камери, оптичні зонди, прилади ультрако­роткохвильового зондування і ін..

 








Дата добавления: 2016-01-30; просмотров: 502;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.