Види рюкзаків, наметів, спальних мішків та ін. Основні вимоги до спорядження. Догляд за спорядженням та його ремонт. Комплектація ремонтного набору.

Умови та характер туристських подорожей пред'являють до спорядження цілий ряд вимог. Воно повинно бути легким, міцним, надійним, відрізнятися простотою у використанні, невеликими габаритами, можливістю використання в умовах холоду, спеки та .повышенной вологості. Бажано, щоб зимова одяг туриста була теплою, захищала від вітру, не заважала рухів, зберігала теплоізоляційні властивості в зволоженому стані. Туристська намет повинна бути непромокаючої, швидко встановлюватися і розбиратися, захищати від комарів і мошки, забезпечувати максимум зручностей при мінімальних розмірах. Туристське спорядження поділяється на особисте і групове, а також на спорядження для пішохідних, водних, гірських і інших подорожей.

Особисте спорядження у пішому подорожі

Одяг. У літньому подорожі, якщо воно проходить не по північних районах, з вовняних речей досить мати довгий светр (бажано з високим, але расстегивающимся коміром) і шкарпетки, які повинні бути м'якими і добре облягати ногу, не утворюючи складок, оскільки рубці, потовщення, недбала штопання легко стають причиною намінів та потертостей. Зверху них рекомендується надягати ще й еластичні, що попереджують потрапляння в вовняний носок дорожньої пилу, дрібних камінців і іншого, що викликає роздратування шкіри ніг.

Штани повинні бути з щільної матерії. Не бажана байка або тканина з начосом: одяг, зшита з такого матеріалу, важка, швидко намокає і довго сохне. Для чоловіків підходять «техасы», джинси, для жінок - бриджі (в поєднанні з гетрами). Важливо, щоб штани не стискали ноги в колінах і не заважали широкому кроці. Особливо зручні з цієї точки зору легкі тренувальні костюми. Сорочка-ковбойки повинна бути досить довгою, щоб прикривати поперек, і розстібатися зверху донизу. Для жаркого часу бажані шорти, купальний костюм, з білизни - пара пара трусів і майок з коротким рукавом.

На випадок негоди обов'язковий плащ-накидка, який повинен повністю вкривати від дощу туриста разом з рюкзаком. Необхідний і головний убір - не стільки для захисту від дощу, скільки від сонячних променів. Особливо потрібен він в початку сезону, коли після зимового сонячного «голодування» організм людини досить чутливий до теплових навантажень. Найбільш зручні легкі шапочки світлих тонів з козирками. Капелюхи з широкими полями або, навпаки, головні убори без полів (берети, тюбетейки, сванки) менш бажані.

Взуття. Найбільш зручні так звані туристські черевики на профільованою підошві типу «вібрам». Вибираючи взуття з йоги, треба намагатися, щоб шкіра черевика не тиснула зверху на пальці і вони могли вільно ворушитися. Черевики повинні бути настільки просторі, щоб в них можна було вкласти додаткову устілку, і надіти на ногу товстий носок, а при затягнутою шнурівці вони б щільно облегали гомілковостопний суглоб. В якості змінною (запасний) взуття рекомендуються кросівки. Використання кедів допустимо, якщо вони взяті на розмір більше звичайного взуття, в них вкладена подвійна товста устілка й вони надіті на два (один - вовняний) носка, в тому числі і в жарку погоду.

На нескладних маршрутах можна носити і іншу міцну, але розношені взуття на низькому каблуці і рифленій підошві. В період весняної бездоріжжя і осінніх дощів туристи беруть з собою гумові чоботи.

Рюкзак. З численних різновидів речових мішків і спортивних сумок, що випускаються зараз промисловістю, перевагу слід віддати великим рюкзакам, які виготовлені з щільної міцної тканини, мають ушите дно прямокутної або овальної форми, надійно прикріплені широкі заплічні ремені, ємні кишені і порівняно невеликий вага. Дуже зручні для перенесення, але не універсальні (не годяться для водних та деяких гірських походів) станкові рюкзаки.

Купивши рюкзак, перевірте, чи достатньо широкі у нього лямки і довжини ремені, пришийте під лямками додаткову прокладку, надставьте ремені (гніт) і зробіть непромокальний вкладиш - мішок з пластику більшого, ніж рюкзак, обсягу. Останній потрібен на випадок, якщо рюкзак потрапить під дощ, у воду або буде покладено на сиру грунт.

Спальні приналежності. В нескладних подорожах добре зарекомендував себе спальний мішок-ковдра. Особливо зручний цей легкий, диван, як ковдру, спальний мішок, на застібці «блискавка» (з прокладкою з ватину або вичісок штучних матеріалів) поєднанні з надувним матрацом. Спальний мішок можна зробити і самостійно з широкого вовняного ковдри (склавши його навпіл і прошивши за двох країв), а замість матраца використовувати пінопластову рогожу або поролоновий килимок. Така підстилка пом'якшує нерівності грунту під дном намети і позбавляє від спокуси головоломка хвойний дерев.

Початківці мандрівники, боячись нічного холоду, іноді сплять в спальному мішку одягненими. Це негігієнічно і до того ж не приносить бажаного тепла. В мішку треба спати роздягненим, пошивши вкладиш з простирадла. У прохолодні ночі на себе надягають тільняшку, тренувальний костюм, а іншим одягом накривають мішок. При перенесенні в рюкзаку спальний мішок повинен знаходитися в водонепроникною упаковці (наприклад, в поліетиленовому мішку).

«Дрібниці» особистого спорядження. Вказані в таблиці на с. 23-24. Додатково відзначимо, що в туалетні приналежності корисно включити невелику жорстку щітку для рук і одягу. Щоб дрібні речі не розсипалися в рюкзаку, зшийте заздалегідь кілька мішечків різних розмірів. Такі ж чохли знадобляться для білизни та посуду.

Беручи з собою документи, гроші, картосхему, подбайте про їх герметичній упаковці. Для цього можна використовувати торбинки з поліетилену або прогумованого капрону.

У подорожі ніколи не завадить запасливо прибереженная суха розтоплення, необхідні аварійні сірники у вологонепроникній упаковці. Такою упаковкою може бути закрита пробкою гільза з-під мисливського патрона, алюмінієвий патрон від фотоплівки або ліки, заклеєний пластирем, ізоляційною стрічкою, тонкої гумою, шаром розплавленого парафіну.

Із сірників найбільш зручні ветростойкие, відомі в продажу як «мисливські». Вони горять навіть в сильний вітер і дощ.

Як краще використовувати шнурків тонкий капроновий шнур: він не рветься, а заплавленные над свічкою кінці відмінно входять в отвори шнурівки на взуття.

Не беріть з собою алюмінієву миску і горнятко - з них важко є в похідних умовах гарячу їжу. Краще, якщо посуд буде емальованому або з поліетилену. Виняток можна зробити для миски, в якій розраховують смажити їжу на багатті, і плоского казанка з кришкою, забезпеченою ручкою. З ложок зручні дерев'яні, але треба пам'ятати, що при недбалому стосовно вони легко колятся.

Не забудьте взяти складаний ніж, прив'язавши його за шнурок до поясного ременя. Для подорожніх записів рекомендується мати записну книжку (польовий щоденник) в твердій палітурці і простий олівець.

Не слід брати в нескладне подорож палицю (альпеншток, посох). Краще, якщо руки мандрівника будуть вільними. Якщо ж маршрут проходить по різко пересіченій місцевості або у вашого намету немає розбірних стійок, тоді варто взяти з собою легку палицю довжиною 140-150 сантиметрів.

При ходьбі по мокрому підліску іноді корисними виявляються поліетиленова спідниця чи фартух. Ще краще мати широкі, легкі (на резинці) штани з болоньї або капрону.

Особливості особистого спорядження в гірському і водному подорожі

У гірському подорожі. Додатково до набору особистого спорядження для пішого подорожі в нескладний похід зазвичай беруть альпеншток, другий светр, лижну шапочку, репшнур, трубку для пиття води, брезентові рукавиці, третю-четверту пару вовняних шкарпеток. . .

Якщо в подорожі передбачено подолання сніжно-льодових перевалів, то замість альпенштока слід взяти льодоруб і, крім того, альпіністський карабін, пояс, лавинний шнур, марлеву пов'язку для захисту від надмірної інсоляції, вовняні рукавички. Обов'язкові темні захисні окуляри, причому їх фільтри неодмінно повинні бути скляними, так як пластмаса практично - не затримує ультрафіолетові промені.

З підстилки під спальний мішок краще всього в горах себе зарекомендували пінопластові циновки довжиною до 1 м, складені з пластинок пінопласту середньої жорсткості, розміром 5х20 см при товщині 1,5-2 см, які наклеюються на шматок матерії або вставляються в матерчаті пенали.

Замість звичайних штормових штанів (особливо, якщо не належить багатоденний перехід по снігу) можна використовувати короткі, застібаються під колінами штани в поєднанні з товстими вовняними гетрами.

Із взуття гарні високогірні черевики, оковані триконямн - сталевими зубчастими скобами. Твердий носок і каблук черевика допомагають вибивати щаблі в фирне, захищають ноги від ударів камінням. Черевики зазвичай підбираються на один номер більше, щоб їх можна було надіти на дві дари вовняних шкарпеток. Вага черевика від 1,8 до 2,3 кг.

Вибираючи льодоруб, пам'ятайте, що довжина його рукоятки повинна бути такій, щоб рука, обхватившая головку льодоруба, поставленого вертикально на землю, була трохи зігнута в лікті.

У водному подорожі. Особисте спорядження туриста-водника майже не відрізняється від спорядження пішохода. В якості основної взуття туристи-водники замість черевиків часто використовують кросівки і кеди. З собою рекомендується мати також гумові чоботи. Вдалим варіантом полегшених чобіт є самостійна зшиті з прогумованої тканини «брюки-чоботи» типу колготок.

Для попередження потертостей рук при роботі з веслами або на спорудження плоту корисно мати рукавиці брезентові рукавиці. Обов'язкові індивідуальні рятувальні засоби:

надувний або корковий жилет, рятувальний пояс. Виготовити самостійно рятувальний жилет нескладно із двох медичних підкладних кіл, що з'єднуються широким брезентовим поясом.

Особливості особистого спорядження в лижній подорожі

Одяг і взуття. Особливість одягу для лижного маршруту - більша кількість вовняних речей: тренувальний костюм, лижні штани (щільні, без начісування), рейтузи, плавки, шкарпетки; одна зміна білизни також повинна бути вовняної (так називаємо моє «егерское» білизна). Треба мати вовняну лижну шапочку і підшоломник, вітрозахисну маску з фланелі, лицьової виріз штормівки бажано обшити хутром.

Розмір штормового костюма повинен бути на один-два номери більший звичайного, щоб можна було його одягати поверх теплої куртки. Куртка-анарака з болоньї також повинна бути просторою, з широкими проймами рукавів.

Для привалів рекомендуються хутряні панчохи (тапочки) і тепла (хутряна, пухова, ватяна) куртка. В крайньому випадку під звичайну штормівку можна зробити пристібається підкладку з ватину. Для захисту черевиків від снігу та для збереження тепла ніг слід зшити спеціальні чохли-бахіли. Матеріал для бахіл - тонкий брезент, капрон; конструкція - мішок довжиною близько 40 см (рис. 2). Хороші бахіли можуть виключити необхідність сушіння взуття.

Рис.2. Бахіли на лижні черевики.

Лижні черевики повинні мати високий верх, широкий носок і бути великий повноти. Лижні черевики беруть на два номери більше звичайного взуття і надягають на 2-3 вовняні шкарпетки. В ботанки кладуть товсті (можна хутряні) устілки. Рукавиці рекомендується зв'язати між собою тасьмою, яка простягається через рукава штормівки.

Лижі. Найбільш зручні широкі туристські (7-9 см). Підбирають їх за правилом: носок поставленої вертикально лижі повинен діставати до зап'ястя витягнутої вгору руки. Більш точно (враховуючи різницю в комплекції людей) довжина лиж може бути визначена цифрою, яку отримують, якщо до зросту людини в сантиметрах додати половину його ваги в кілограмах.

В гірських районах або при русі по міцного насту гарні окантовані лижі, з дерев'яною ковзаючою поверхнею. З кріплень використовуються напівтверді, бажано з тросом (так звані універсальні), палиці і кільця до них рекомендуються металеві.

Особливості групового спорядження в пішому і гірському подорожі

У пішому подорожі. Групове спорядження в нескладному подорожі зазвичай включає предмети, необхідні для приготування їжі (вогнищеві і кухонне приладдя), організації ночівлі та побуту туристської групи, а також для подолання природних перешкод та руху за маршрутом.

В залежності від того, на чому передбачається готувати їжу, беруть із собою примус, бензинову плитку або, що буває найбільш часто, вогнищеві пристосування, до яких належать тонкі троси для підвішування відер між деревами (рис. 3), складні тагани, легкі триноги, розбірні вогнища з металевих штанг, кронштейни (рис. 4-5).

Рис. 3. Багаття між двома деревами.

Рис. 4. Тринога для багаття.

Рис. 5. Кронштейн для багаття.

Застосовують також гачки і ланцюжка для підвіски і регулювання висоти посуду над вогнем (рис. 6), вітрозахисні та жароотражательные екрани для примусів і спиртових кухонь, металеві сітки (типу гамаків) для розведення багаття над землею.

Рис. 6. Саморобні вогнищеві пристосування: А - регульована ланцюг і гачки;б - рогульки з металу.

Найбільш зручний для перенесення вигляд груповий посуду - комплект з двох-трьох збираних одне в інше «плоских» відер або каструль з овальним (в плані) дном. Їх загальна ємність повинна бути такою, щоб на кожного туриста доводилося по 1,5-2 л. До відрах, каструлях або котелкам бажано заздалегідь зробити знімні дротяні дужки для підвішування над посуду вогнем або металеві ланцюжки, які не заважають прибирати одну посуд в іншу. Для кожної варильної посуду (щоб уникнути забруднення рюкзака і речей) слід зробити матерчатий чохол. Оцинковані та емальовані відра для приготування їжі на похідному багатті непридатні.

До кухонним та наглядати за вогнищем приладдя відносяться також разливательная ложка, мішалка з довгою ручкою, гачок-чапельник, пара брезентових рукавиць, шматок клейонки. Деякі з цих предметів можна зробити прямо в подорожі (рис. 7).

Рис. 7. Пристосування для похідної кухні: а - ручка для знімання відра; б-ручка для гуртки; в - дужка для каструлі; р - сковородник; д - ручка для ополоники

З наметів перевагу краще віддати легким двосхилим з розбірним каркасом. Якщо намет чому-небудь не укомплектована розбірними стійками, то їх слід зробити з відрізків дюралюмінієвих трубок діаметром 1-1,5 см і довжиною 40-45 см, щоб уникнути псування дерев у комплекті з наметом треба також мати кілочки (штирі) з тонкого металевого прута або кутиків. Щоб кілки не губилися і не рвали при транспортування речі, їх прибирають в чохол. Чохол бажаний і для всієї намети: туди її прибирають, якщо зняли непросушені після дощу або, навпаки, якщо транспортують зовні рюкзака в сиру погоду.

Незважаючи на те, що дах наметів виготовляється з тканин з водовідштовхувальним просоченням, в негоду на намет слід накидати поліетиленову плівку. Бажано, щоб ця накидка була досить велика і прикривала б не тільки намет, але і поставлені біля неї рюкзаки. Для цього можна кілька шматків поліетилену з'єднати між собою за допомогою праски або паяльника. Ще краще мати легкий тент-дах з прогумованого капрону.

В подорожах по районах з теплим, малодождливым кліматом тент розміром 3Х2,5 м може замінити для групи із 6-8 чоловік два намети. В кути і до середини довгих сторін тенту вделивают петлі, за які прив'язують міцні шнури для розтяжки. Розтягувати тент слід похило при висоті верхнього краю близько 2 м. Метрах в трьох перед тентом розводиться багаття.

З сокир найбільш зручний теслярський, заточений для рубки дерев. Найважливіше вимога - хороша, надійно расклиненная насадка сокири на топорище (довжина 50-60 см). Добре зарекомендували себе туристські (мисливські) суцільнометалеві сокирки з гумовою рукояткою.

Із спорядження, необхідного при подоланні природних перешкод, треба мати з собою допоміжну мотузку (30-40 м), кілька репшнуров і карабінів. З іншого спорядження корисно захопити також мішечки з тасьмами для продуктів, господарське мило, свічки, капронову мочалку, чохли до .посуде, пилі і т. п.

У гірському подорожі. Колективне спорядження для гірського подорожі додат-гельно до набору для пішого маршруту включає мотузку, гаки, кішки альпіністські, скельний молоток для проходження складних ділянок, а при тривалому перебуванні в безлесье - примус («Туристський» або «Джміль») і ємності для рідкого палива. При порівняно короткочасному перебуванні у високогірній зоні можна обмежитися невеликим запасом сухого спирту.

У подорожі бажано мати бінокль, лавинну лопату (на снігу її використовують в якості опори для примуса), запасну пару сонцезахисних окулярів. Замість відер краще взяти комплект з трьох каструль.

Для економії ваги та утеплення нічлігів рекомендується використовувати багатомісні (на 2-4 людини) спальні мішки.

Особливості групового спорядження в водному подорожі

Основними предметами групового спорядження у туристів-водників є байдарки, човни або плоти. Кожне з них має свої різновиди і типи, проте всі вони повинні володіти певними морехідними якостями - плавучість, остійність, непотоплюваністю, керованістю, міцністю і т. п.

Розбірна байдарка. Найбільш універсальне судно для подорожі. Володіє великою легкістю, транспортабельністю та відмінними ходовими якостями, що дозволяють використовувати її також під вітрилами і з бортовим мотором.

У подорожі на байдарках з собою необхідно взяти кілька мішків непромокальних для зберігання спорядження і продуктів, гумову грушу-спринцівку для відсмоктування води з байдарки та гумові поплавці, що забезпечують її непотоплюваність. Зазвичай служать поплавками заповнені повітрям або баскетбольні мотоциклетні камери, які вставляють в носовий і кормовий відсіки і розташовують уздовж фальшбортов.

Плануючи маршрут по дрібних річках з швидкою течією або кам'янистим дном, треба посилити оболонку байдарки наклейкою (за кильсонам і нижнього поясу стрингерів) гумових протекторів шириною 4-6 см і товщиною 1-1,5 мм

Якщо байдарка не має фартуха, то він виготовляється самостійно з тонкої прогумованої тканини. Доцільно для зачаливапия прив'язати до байдарці лин - капроновий шнур діаметром 4-6 мм, довжиною 3-5 м, на кінці якого зміцнити дюралевий кілочок для установки судна на прикол. До бортів слід приробити дротяні тримачі для весел.

У районах з частими і сильними дощами доцільно зробити для байдарки тент з непромокаючої тканини. Довжина тенту залежить від конструкції байдарки, а висота стійок повинна бути більше сидить у байдарці людини на 25-30 см. По кінцях тенту можна викроїти клинові «крила», до ним пришити застібки «блискавки», які захистять від лобового або кормового дощу (рис. 8).

Рис. 8. Тент для байдарки.

Човни. Нерозбірні 2-5-місні дерев'яні або склопластикові човни використовують в тих районах, де їх можна взяти напрокат на туристської базі або у місцевого населення. Човен повинна бути укомплектована запасними веслами, кочетами, ковшем для зливання води, фалинями і рятувальними засобами.

З надувних човнів на коротких маршрутах можна застосовувати легкі, але маломісткі і виключають рух проти течії або вітру одне-двомісні гумові човни, що випускаються для рибалок. В тривалих подорожах зручніше рятувального човна типу (ЛАС-3, ЛАС-5), розраховані на 2-6 осіб, або більш великі надувні човни, що допускають плавання з мотором.

Туристські плоти. На багатоводних річках з сильною течією в лісовій місцевості у початкових пунктах подорожі можна побудувати дерев'яні плоти. Для цього в лісгоспах купуються 6-8 товстих сухостійних нетрухлявых ялинових, соснових або кедрових колод, які з'єднуються двома поперечними брусами - шпонами.

Плоти мають подгребицы: опори для встановлення великих весел - кормової і носової греби - і іноді оснащуються багажником для рюкзаків, щоглою, настилом.

На нескладних маршрутах застосовують легкі плоти - салики. Для їх спорудження годяться менш великі колоди, які пов'язують між собою поперечками за допомогою мотузяних петель. Керують саликами з допомогою гребей або жердин.

У малолесных і гірських районах найбільш зручні плоти понтонного типу (ПСН, ТЛН, СП та ін), розраховані на 4-10 чоловік. При сплаві по дрібним річкам з кам'янистим дном днище надувного резинового плоту рекомендується обтягнути брезентом. Якщо на маршруті є досить серйозні перешкоди, то слід понтон зміцнити дерев'яною рамою і поставити на ній подгребицы.

Успішно використовуються також саморобні плоти з окремими надувними елементами. Ними можуть служити автомобільні (тракторні) камери, подвязываемые знизу репшнурами під гнучкої дерев'яною рамою плота. Застосовуються і саморобні надувні понтони, складаються з камер (вакуумна гума) та покришок (прогумований капрон) або звичайних волейбольних камер, укладених в брезентові чохли-гондоли.

До складу спорядження при подорожі на плоту входить збільшена кількість сокир, одна-дві плоскі пилки, міцні мотузки для такелажних робіт, довгі цвяхи та іншого кріплення.

У спорядження для походів на надувних плотах і човнах включаються насоси, додаткове кількість ремонтних матеріалів, клей, клапани, прокладки до них і, при необхідності, запасні камери.

Вітрильне озброєння. Більшість видів байдарок, човнів, плотів при рівному несильному попутному або попутно-бічному вітрі може бути використано для руху під вітрилом.

Найбільш просте вітрильне озброєння - рейковое. Воно складається з щогли і поперечки рейка, до якого кріпиться фал (снасть для підйому вітрила) і вітрило, импровизируемый в похідних умовах з тенту, шматки поліетилену, простирадла, тонкого ковдри, плаща, куртки. До нижніх кутках вітрила прив'язуються шкоты (рис. 9А). Доступно для виготовлення на маршруті також шпринтовое озброєння. До прямокутному полотнищі вітрила по діагоналі на кутах кріпиться тонка палиця (шпринтов), до вільного нижньому куті - шкот, до верхньої - фал. Нижній кінець шпринтова прив'язується мотузяною петлею до щоглі таким чином, щоб він міг повертатися навколо неї на 180° (рис. 9Б).

Рис. 9. Найпростіші вітрильні озброєння - рейковое (А) і шпринтовое (Б): а - рейок; б - фал; в - шкот; р - блок; д - шпринтов

В Цілях безпеки при швидкому узвозі вітрила на верхньому кінці щогли треба ставити блок, металеве кільце або карабін, а площа вітрила обмежувати для байдарок 2,5 кв. м, човнів - 3,5 кв. м, плотів - 4,5 кв. м.

Великі розміри вітрила допустимі, якщо туристичне судно спеціально оснащений для вітрильних походів. Так, можна переобладнати байдарку в тримаран з поддувными бічними поплавками (рис. 10). Щогли, гик, рама-хрестовина, шверцбалка, балки для кріплення оснащення до фальшбортам байдарки виготовляються з дюралевих труб діаметром 30-40 мм з товщиною стінки 1-2 мм, шверцы - з багатошарової фанери, ванти - з оцинкованого дроту діаметром 2 мм. Вітрила шиються з тика перкалі або синтетичної парусини. Оболонки виготовляються з поплавців тонкого міцного матеріалу (плівка ПХВ, дитяча клейонка) Потім у готову оболонку вставляють ніпелем до відкритих кінців про. дочки за два дитячих надувних колоди.

Рис. 10. Переобладнання байдарки в тримаран: а - ванти; 6 - гик; в - балка; р - поплавок; д - шверц; е - шверцбалка; ж - рама; з – балка

Особливості групового спорядження в лижній подорожі

В групове спорядження туристів-лижників входять валянки. Залежно від кількісного складу групи їх може бути 1-3 пари. Оскільки валянки потрібні для кострових і кухонних робіт на привалі, а також як запасна взуття на випадок псування лижних черевиків, їх розмір повинен бути розрахований на найбільшу в ногу групі.

Необхідно також мати набір лижних мазей (особливо мазь для відлиги), пробки для їх розтирання, жирову змазку для просочення взуття, запасні кріплення.

На маршрутах, які проходять вдалині від населених пунктів а також при відсутності у туристів практичного досвіду ремонту лиж в похідній обстановці або при сильних морозах рекомендується взяти одну-дві запасні лижі. При досить щільному насті і порівняно рівнинному рельєфі доцільно мати кілька. нарт-волокуш, роль яких можуть грати пластмасові санчата.

Для походів другої і вище категорій складності бажано мати спеціальну намет і переносну грубку. Ці предмети спорядження зазвичай виготовляються самими туристами або за їх кресленнями та розкрою різними майстернями.

Намети, Утеплену зимову намет можна зробити з подвійним стелею і подвійними стінками, відокремленими один від одного на 5-8 див. Внутрішні стінки шиють з перкалі, зовнішні з непромокального матеріалу. Вхід в намет являє собою отвір з рукавом. Рукав затягується шнуром. Над входом є отвір для димової труби, на яку в місці з'єднання її з тканиною, намети надягають азбестову сорочку.

Інший варіант - одношарова шатровий намет. Вона може мати вертикальні бічні стінки висотою 50-70 см і шатровий верх з крутизною схилів до 40°. В центрі намету в якості центрального кола ставлять пов'язані лижі. Замість підлоги на сніг стелять великий лист поліетилену. Закраїни намети підгинають усередину, а притискають речами. Для теплоізоляції спальні мішки підкладають пінопластові килимки.

Загальні вимоги до зимових наметів: вони мають бути достатньо просторими для розміщення всієї групи, досить високими і легко просушуватися біля багаття (намети легко обмерзають). У безлісій зоні додатковими вимогами є ветростойкость і повітронепроникність наметів.

Спальний мішок. У зимових умовах слід віддавати перевагу багатомісний - на трьох-шістьох (рис. 11). Мішок можна зробити з кількох одномісних з довгими роз'ємними блискавками або з теплих ватяних ковдр. Бажано мати двошаровий мішок, який легше переносити і сушити в розібраному вигляді.

Рис. 11. Багатомісний зимовий спальний мішок.

Похідна піч. Її конструкції тісно пов'язані із зимовими наметами. В порівняно невеликому наметі застосовують підвісну піч розміром 250 X 200 Х120 мм з верхнім розташуванням дверцята і обертається заслінкою піддувала. У більш просторій - піч розміром 350 Х 250 Х 180 мм з розсувними ніжками або пристосуванням для кріплення до стояка намети (рис. 12).

Рис. 12. Піч для варіння їжі, її установка і траспортні положення

Піч виготовляють із сталевого листа або жерсті товщиною 0,3-0,5 мм Трубу роблять з кількох конусоподібних частин, прибирається в неробочому стані в грубку. Трубу можна виготовити з одного довгого вузького листа гнучкою тонкої сталі: при установці печі його згортають в довгу трубу, при транспортуванні - у коротку.

Можливе виготовлення повністю розбірної похідної пічки. Її основа - циліндр діаметром 220 мм і довжиною 350 мм, що виходить з згорнутого листа нагартованной сталі товщиною 0,3 мм. На підстави циліндра надягають кришки: одному з них дверцята з регульованим піддувалом, іншому - патрубок для кріплення труби. Вага печей 1,5-2 кг. Переносити печі треба в чохлах.

Перевірка і доробка спорядження

Перед подорожжю необхідно перевірити комплектність спорядження і уточнити, чи підходять окремі предмети спорядження до іншим. Корисно мати однотипне спорядження всіх туристів в групі. Це дозволяє взаимозаменять у разі необхідності окремі його частини, менше предметів включати в ремонтний набір, а головне - легше проходити маршрут.

Надійність, цілісність спорядження, відповідність його своїм призначенням повинні перевірятися в обстановці, близької до похідної. Виявлені недоліки тут же усуваються і проводиться профілактичний ремонт. Випробування спорядження проводиться на максимально допустиму для нього навантаження. Так, лижні палиці (дві разом) повинні витримувати вагу лижника і не гнутися. Льодоруб не повинен ламатися при статичному навантаженні у 80-90 кг. При випробуванні льодоруба його кладуть на опори головкою і обоймою штычка і встають на середину рукоятки. При випробуванні байдарки перевіряють її остійність, доводячи судно на безпечному місці до оверкілю, умисної перевантаженням визначають межі плавучості і т. п.

Підготовка спорядження до подорожі виражається також у його доведення, підгонки, переробці або обладнанні додатковими пристроями та пристосуваннями для забезпечення кращої експлуатації і створення певних зручностей в дорозі.

Так, підготовка одягу полягає в підгонці її по зростанню учасників групи, зміцнення петель, гудзиків, якщо треба, утеплення, просочення, посилення слабких місць. Наприклад, щоб продовжити термін служби вовняних шкарпеток і не штопати їх, рекомендується перед виходом на маршрут нашити на п'яти і носи вовняних шкарпеток латки з тонкого перкалі, старого капронової панчохи або подследника.

До штормовий куртці можна пришити додаткові (у тому числі внутрішні) кишені, наявні кишені забезпечити застібками. Для зимових походів рукава штормовий куртки бажано зсередини обшити вовняними манжетами, на краях рукавів - зробити петлі для підв'язки рукавиць (рукавичок). Тим, хто збирається в гірське подорож, рекомендується ззаду і на коліна штанів нашити непромокальні накладки, вузькі штанини вшити знизу до колін «блискавки», щоб можна було не роззуваючись знімати штани, а до головного убору пришити невеликий марлевий полог для захисту від сонячних опіків.

Просочення і змащення

Тканини. Перед подорожжю рюкзак, намет, штормовий костюм, накидку (якщо вони виготовлені з гуми або інших непромокальних матеріалів) треба просочити спеціальними сумішами.

Одним з найкращих варіантів є використання випускаються промисловістю водовідштовхувальних наметових просочень. В аерозольному виконанні витрачається 200 г препарату (суміш кремнійорганічних смол, каталізатора і розчинника з пропелентом) на обробку 1 кв. м бавовняної тканини. Для досягнення максимального водовідштовхувального ефекту тканина потім слід витримати в розгорнутому вигляді три доби.

Непромокаючої тканини можна зробити за одним з таких способів (за С. В. Обручеву):

1. Покласти тканину у теплий мильний розчин (500 г мила на 4 л води). Потім вичавити її і занурити в насичений розчин квасцов. Ще краще, якщо у мильний розчин додати 25 г білизняний соди і 450 г порошку каніфолі.

2. Покласти тканину у 40-процеитный розчин білизняного мила і, коли вона просочиться, вийняти її і опустити в 20-процентний розчин мідного купоросу. Потім просушити (тканина забарвлюється в зелений колір).

3. Змішати розчин оцтовокислого свинцю (30 г на 1 л води) і розчин сірчанокислого алюмінію (21 г на 0,35 л води), збовтати і процідити через серпанок. Потім покласти тканину у цю суміш на чверть години і просушити, не вичавлюючи.

4. Намочити тканину в розчині з 100 частин води, 4 частин квасців, 2 частин риб'ячого клею і 1 частини білизняного мила. Потім вичавити тканина і прополоскати її в 4-процентному розчині оцтовокислого свинцю.

Якщо маршрут подорожі проходить по місцях, де багато кровосисних комах (гнусу), намет і штормові костюми просочують репелентом. Наприклад, 15-процентною емульсією метилфталата.

Туристська взуття. Взуття просочується жирової мастилом і при необхідність розтягується по нозі. Для цього черевики потрібно потримати десять хвилин в гарячій воді (50-55° С). Температуру слід ретельно контролювати, так як до 40° шкіра не розтягується, а при 60° - псується. Вийнявши черевики з води, вкладають у них устілки й гарячими надягають на ноги (на одну-дві пари товстих вовняних шкарпеток). Походивши в черевиках годину-дві, їх знімають, набивають папером і змащують. Просочення взуття виробляють при невеликому нагріванні. При необхідність жорсткі місця черевик (особливо шви) акуратно відбивають молотком.

Гірські отриконенные черевики, крім водовідштовхувальним просочення, слід перед виходом на маршрут покласти на кілька годин підошвами у воду, щоб вони розбухнули і краще тримали трикони.

Мазь для туристських та лижних черевик складається з наступних частин: олія рицинова 100 р, олія лляна вибілені - 10 г, скипидар -. 10 г, мед натуральний - 10 р. Для приготування змащення складові частини треба перемішати, попередньо подрібнивши віск. Потім посуд з одержаним складом поставити в каструлю з водою і нагрівати при помішуванні до повного розчинення воску.

Для просочення використовують також натуральну оліфу, через 2-3 години черевики натирають господарським милом. Цю операцію повторюють 3-4 рази. З готових матеріалів рекомендуються креми типу «Силіконовий».

Лижі. Ковзаючу поверхню просочують у гарячому стані - біля печі, вогнища, над примусом. Для просочення вживають дьоготь, рідкі лижні мазі та спеціальні склади: для лиж з твердих порід дерева - суміш з рівних кількостей дьогтю, парафіну і скипидару; суміш з 1 частини парафіну і 4 частин соснової смоли; для лиж з м'яких сортів деревини - суміш з 75 відсотків дьогтю, 20 відсотків парафіну і 5 відсотків шевського товару.

Для боротьби з налиплим снігом в похідних умовах добре зарекомендувала себе тверда алюмінієва мазь. Вона готується шляхом додавання в розтоплений парафін алюмінієвого пилу (фарби) у співвідношенні 1 : 2.

Укладання спорядження в рюкзак

Вимоги до укладання рюкзака досить суворі: при найменших зовнішніх габаритах він повинен володіти як можна великим внутрішнім об'ємом, а його значний вага поєднуватися з безумовною зручністю для перенесення туристом. Рюкзак повинен бути покладений так, щоб він став як б частиною тіла туриста і не шкодив хорошою поставі, а сприяв її збереженню.

Рюкзак, має форму кулі або огірка, обов'язково натре спину. Нижня частина рюкзака повинна бути увігнутою, повторюючи форму попереку, і прилягати щільно до неї. На спині рюкзак повинен притулятися, а не тиснути на неї. Найкращим способом ця вимога дотримується при застосуванні станкових рюкзаків. У звичайних рюкзаках до спини доводиться підкладати м'які речі (не товстим шаром) і регулювати довжину лямок. Істотно покращує форму рюкзака саморобний внутрішній каркас з листа дюралюмінію або тонкої фанери.

Загальне правило при укладанні спорядження: важке - вниз, м'яке - до спини, об'ємні та крихкі речі - наверх, першої необхідності - в кишені. Неприпустимо, щоб на ходу в рюкзаку гриміли і бринькали якісь погано укладені предмети.

Небажано розташовувати великі предмети на рюкзаку або прив'язувати їх знизу. Проте іноді, коли багато речей або малий рюкзак, так доводиться переносити намет, спальний мішок і т. п. В цьому випадку предмети (попередньо загорнуті в непромокальний матеріал) треба можливо щільніше притягнути мотузкою до рюкзака, щоб вони ближче, прилягали до спині або попереку туриста. Прив'язувати речі, наприклад, відра або взуття, ззаду рюкзака, а також завантажувати задні кишені такими важкими речами, як сокира, консервні банки та інше, неприпустимо.

Укладання повинна гарантувати сталий рівновагу рюкзака на спині. Тому особливо слід щільно заповнити його нижні кути і попередньої пакуванням речей у «блоки» (папером, картоном, в мішечки) виключити їх переміщення в рюкзаку під впливом поштовхів або трясіння. Така упаковка дозволяє і швидше діставати з рюкзака потрібні речі.

Для легко предметів, що б'ються треба зробити спеціальні захисні чохли. Так, термометр для виміру температури повітря можна сміливо переносити в рюкзаку, якщо він прибраний у відрізок металевої трубки діаметром близько 2 см і ущільнений пробками і поролоновими прокладками.

Термос попередньо оберніть м'якими речами, фотоапарат можна прибрати в казанок або загорнути в м'яке і покласти ближче до клапана рюкзака. Найбільш «удароопасные» місця рюкзака-біля дна і зовнішні кишені. Нічого б'ється класти туди не можна.

Гумовий клей, бензин слід переносити в алюмінієвих флягах. Щоб уникнути проливання ліків в аптечці або інших рідин на горлечка бульбашок рекомендується надягати гумові соски або напалечники.

Догляд за спорядженням

Поганий догляд за спорядженням призводить до його псування або втрати. Відомі випадки, коли туристи були змушені припинити подорож з-за псування необачно залишені біля вогню черевик, згоряння намети від іскор невдало розташованого багаття, викривлення кинутих де попало без розпірок лиж, втрати сірників, топоров, відер і т. п. щоб уникнути цього слід дотримуватися наступних правил.

У подорожі встановлюється персональна відповідальність за кожен предмет спорядження. Передаючи річ тимчасово іншому, вимагайте її повернення тільки в свої руки.

Застосовуйте яскраве забарвлення для легко губляться предметів або прив'язуйте їх. Наприклад, офарбіть мішечки для продуктів, репшнуры, бахіли в помаранчевий колір - і вони будуть добре помітні як у темній траві, так і на білому снігу. Ніж, компас, блокнот, олівець носіть на шнурках, прив'язаних до кишені (пояса). До заушинам очок прив'яжіть гумку - при падінні вони не соскочат і не розіб'ються.

Перш ніж подумати про відпочинок, перевірте своє спорядження і приведіть його в належний вигляд. Не відкладайте на ранок огляд і ремонт спорядження. Укрийте по можливості спорядження від негоди, не розкидайте його за табірної майданчику.

Дуже обережно ставитеся до сушіння речей у відкритого вогню або на „нагрівальних приладах. Особливо ризиковано сушити біля багаття взуття. Це може призвести до її часткової, а іноді і повної непридатності для подальшого використання. Взуття краще сушити, набиваючи її вбирають вологу предметами - шкарпетками, ганчірками, папером, соломою.

Ремонт в похідних умовах

Ремонт намети, рюкзаки, одягу. Порвані місця зазвичай зашивають нитками або наклеюють латки з допомогою клею БФ-б. Клеєм змащують сполучаються поверхні, дають їм висохнути, знову змазують, підсушують, після чого з'єднують. Місце з'єднання бажано піддати термообробці - притиснути гарячими каменями (замість прасування праскою). Невеликі отвори заклеюють смужкою лейкопластиру або ізоляційною стрічкою.

Ремонт оболонки байдарки. Виробляють у такому порядку: вирізують гумову латку за формою і розмірами порваного місця з припуском 4-6 см по периметру; зашкурівают склеювані поверхні наждачним папером або напильником; видаляють гумову стружку; промивають поверхні очищеним бензином; наносять пальцем на латку і оболонку тонкий і рівний шар резинового клею і дають йому просохнути протягом 5-10 хвилин («до відлила»); повторюють мастило і витримку і, нарешті, накладають латку на пошкоджене місце і притискають по всій поверхні.

Якщо отвір невелике, то його наспіх загортають з двох боків лейкопластиром. При значному пошкодженні оболонки її доводиться спочатку зшити суворими нитками, а потім вже клеїти.

Поламані стрингери і шпангоути відновлюють з допомогою дерев'яних шин.

Ремонт лиж. Зверху лижі накладають фанерну шину, а на ковзну поверхню - шину жерстяну, повторює своїми вигинами жолоб лижі. Якщо поломки немає, а з'явилася тріщина, це місце треба відразу ж зміцнити бляхою або алюмінієвої платівкою.

Для якісного ремонту можна використовувати епоксидну смолу холодної полімеризації і склотканина. Свіжоприготованим клеєм обмазують уламки лиж, ретельно складають їх і, якщо треба, зміцнюють склотканиною. Склеєне місце поміщають недалеко від печі: смола твердне при температурі 30-50° за кілька годин.

При накладенні шин і перестановці кріплень отвори для шурупів роблять з допомогою свердел, Шурупи перед вгвинчуванням змащують рідкою маззю лижної.

 

 

2.4. Туристський побут. Організація харчування в туристській подорожі (14 год)

План:

Загальні вимоги до місць привалів та ночівель. Вибір місця для біваку (з урахуванням правил охорони природи). Зняття біваку. Прибирання місця привалу. Протипожежні заходи. Різні типи багаття та їх призначення. Облаштування місця для багаття. Розпалювання багаття. Сушіння та ремонт одягу, взуття. Протипожежна безпека. Режим дня в подорожі. Дозвілля в подорожі.

2. Набір продуктів. Режим харчування та калорійність їжі в подорожі. Меню, зберігання продуктів. Санітарні вимоги. Поповнення харчових запасів ловлею риби, збиранням грибів та ягід. Приготування їжі в різних погодних умовах. (2год)

Практичні заняття.








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 2964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.066 сек.