Способи і засоби ліквідації наслідків хімічно-небезпечних аварій

При ліквідації наслідків ХОА приймаються заходи, передусім, по обмеженню і призупиненню викиду (витоки) ОХР, локалізації хімічного зараження, попере­дженню зараження грунту і грунтових вод.

Обмеження і призупинення викиду (витоки) ОХР здійснюється перекриттям кранів і засувок на магістралях подання ОХР до місця аварії, закладенням отворів в місткостях за допомогою бандажів, заглушок, хомутів, перекачуванням рідини з аварійної місткості в резервну. Ці роботи здійснюються під керівництвом і безпо­середній участі фахівців промисловості, обслуговуючих аварійне устаткування або супроводжуючих ОХР при перевезенні.

Обмеження розтікання ОХР на місцевості здійснюється обваловкой рідини, що розлилася, створенням перешкод на шляху її розтікання, облаштуванням спецільних пасток (виїмок, ям і так далі), збором ОХР в природні поглиблення (канави,кювети, ями). Роботи ці ведуться з використанням бульдозерів, екскаваторів та ін. техніки.

Для зниження швидкості випару ОХР і обмеження поширення його парогазо-вої фази можна використати наступні способи:

- поглинання парогазової фази ОХР за допомогою водяних завіс;

- поглинання рідкої фази ОХР шаром сипких адсорбційних матеріалів (грунт, пісок, шлак, керамзити і так далі)';

- ізоляція рідкої фази ОХР пенами;

- розбавлення рідкої фази ОХР водою або розчинами нейтральний речовин;

- дегазація (нейтралізація) ОХР розчинами хімічно активних реагентів.

Поглинання парогазової фази ОХР для обмеження її поширення робиться шляхом створення мелкодисперсньїх водяних завіс на напрямі поширення хмари ОХР. Для нейтралізації ОХР у воду можуть додаватися нейтралізуючі речовини.

Мілкодисперсні водяні завіси створюються за допомогою поливальних і пожежних машин (мотопомп), що забезпечують тиск струменя води не менше 0,6МПа (мал. 4.4). При менших тисках, як правило, необхідна дисперсність крапель води, здатних поглинати (зв'язувати) парогазову фазу ОХР, не досягається. Для створення мелкодисперсньїх водяних завіс в комплекті пожежних машин (мото-помп) необхідно мати спеціальні установки з відбивачами водяного струменя для кріплення брандспойтів (рис. 4.4).

Поглинання рідкої фази ОХР шаром сипких адсорбентів може здійснюватися розсипом (насуванням) матеріалу на рідку фазу. При цьому шар адсорбенту має бути не менше 10-15см Забруднений сипкий матеріал і верхній шар грунту (на глибину вбирання ОХР) при необхідності збирається в спеціальні ємності. Їх дегазація (нейтралізація) проводиться на місці обробкою рідкими рецептурами або твердими дегазуючими (нейтралізуючими) речовинами, або вивозяться на спеціальні майданчики для дегазації (нейтралізації).

При аваріях з горючими речовинами (гідразин та ін.) невеликі забруднені ділянки можуть піддаватися випалюванню. Для цього грунт заливають пальним (гасом) і підпалюють. У міру зниження інтенсивності горіння випалювану масу перемішують, а при неможливості перемішати - випалювання повторюють.

Для ізоляції рідкої фази ОХР пенами і зменшення швидкості їх випару, викори­стовують парогенератори пожежних машин. У піну можуть вводитися дегазуючі (нейтралізуючі) добавки, які вступають в реакцію з ОХР, утворюють нетоксичні або малолеткі речовини. Спосіб ізоляції ОХР пінами досить ефективний і може застосо­вуватися, при достатній кількості технічних засобів, на великих площах.

Найбільш же доступним способом зниження швидкості випару ОХР є розбав­лення рідкої фази ОХР струменем води або розчинами нейтралізуючих речовин. Вода або розчини нейтралізуючих речовин можуть подаватися у вогнище аварії мілкодисперсної або компактної струменями.

Мілкодисперсна струмінь, що подасться у вигляді "парасольки", забезпечує де­газацію (нейтралізацію) як рідкої фази, так і абсорбицию і одночасно нейтралізацію пари РХР. Компактний струмінь використовується для нейтралізації концентрова­них кислот, окисників і інших речовин, що бурхливо реагують з водою.

Мілкодисперсна струмінь може створюватися з використанням прямих бранд­спойтів пожежних машин, мотопомп та ін. засобів. При цьому вода повинна подава­тися високо вгору, що забезпечує отримання спадаючого, роздробленого струменя.

Мілкодисперсні струмені можуть генеруватися військовими тепловими маши­нами ТМС- 65 (мал. 4.5).

Що має місце нагрів води в ТМС - 65 зменшує розчинність в ній пари ОХР, але не робить істотний вплив на процес нейтралізації, оскільки у міру видалення водяного струменя від сопла реактивного двигуна температура різко знижується.

Газовий потік машини ТМС- 65 можна використати для відриву хмари ОХР (наприклад, аміаку) від землі для захисту об'єктів від дії пари (аерозолі).

 

Питання 5. Часткова і повна санітарна обробка людей, ветеринарна оброб­ка уражених тварин і птахів

 

Спеціальна обробка. У осередку ураження люди, об'єкти, місцевість, продово­льство можуть виявитися зараженими. Для виключення поразки людей необхідно провести спеціальну обробку, яка є складовою частиною ліквідації наслідків НС. Спецобробка може бути частковою або повною.

Часткова спецобробка включає часткову санітарну обробку людей, часткову де­зактивацію, дегазацію або дезинфекцію ЗІЗ і техніка без припинення виконання завдань і без залучення спеціальних підрозділів, тобто своїми силами.

Повна спецобробка включає: повну санітарну обробку людей; дезактивацію, дегазацію техніки, майна, одягу, взуття, будов. Виконання спецобробки повинне дозволити людям діяти без засобів захисту.

Знезараження транспортних засобів і техніки здійснюється на станціях знеза­ражену техніки, що розгортаються на базі авторемонтних підприємств, а також на спеціальних обмивальних майданчиках, що розгортаються в польових умовах із застосуванням рухливих засобів. Якщо формування діють спільно з підрозділами ЦЗ, то їх спецобробки проводиться на ПуСО. Такі пункти розгортають спеціальні підрозділи, використовуючи відповідні технічні засоби. При розгортанні ПуСО застосовують душевні для дегазації автомобілі. Для відведення забрудненої води відривають водовідвідні канали, що ведуть у водозбірну ємність (колодязь).

Люди, що прибули в район очікування пункту санітарної обробки, через КРП (контрольно-розподільний пункт) після виміру зараженості дозиметристом, здача документів і цінностей слідує в роздягальне приміщення, потім - в обмивальне. При виході з обмивального відділення після допоміжного приміщення люди знову піддаються дозиметричному контролю і за наявності місць підвищеної зараженості здійснюється їх повторна обробка або стрижка. При допустимому рівні зараження вони одягаються, отримують документи і цінності. При необхідності можна отрима­ти додатковий одяг і пройти огляд у лікаря. Повністю екіпіровані люди убувають в район збору. Використання води по відвідних каналах поступають в спеціальні ємності, щоб не допустити забруднення місцевості і водойм.

Санітарна обробка, комплекс заходів спрямованих на обробку і очищення шкі­рних покривів і слизових оболонок людей, які піддалися радіоактивному, хімічному, біологічному зараженню речовинами, а також зараженню одягу, взуттю при виході із зони надзвичайних ситуацій.

У підготовлених для захисту тварин приміщеннях має бути створений запас кормів на 2-3 доби.

Для цього використовують вільні тамбури, кашкети, горища, кормові проходи. За відсутності закритих вододжерел і централізованого водопостачання вимагається створювати і запаси води, використовуючи усі наявні вільні місткості. Крім того, для молочної худоби слід створювати додатковий запас укритих кормів біля ферми на відстані протипожежного розриву від будов. Найбільш вигідним в цьому відно­шенні являється пресоване сіно, а також силос і сінаж, закладені поряд з фермою. Конфентрированньїе корму треба зберігати затареними в мішках, ящиках, бочках або закритих скринях. При створенні запасу кормів, води можна керуватися наступ­ними мінімальними добовими нормами:

Великій рогатій худобі:

- сіна 5-6кг або 4-5кг сіна і 1-2кг концентратів

- води 20-30л.

Вівцям і козам:

- сіна 0,5-1кг

- води 4-6л.

Свиням:

- води 6-8л і концентратів в кількості, необхідній для підтримки основного об­міну, сіль з раціону виключають, поїння роблять нерегулярним (автонапувалки перекривають).

 








Дата добавления: 2016-01-30; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.