Алгорітм прогнозування наслідків виливу (викиду) НХР

При НС на промислових об’єктах або транспорті

Хімічна обстановка (ХО) – це сукупність наслідків хімічного зараження навколишнього середовища небезпечними хімічними речовинами, що трапились в наслідок аварії на хімічно небезпечному об'єкті з викидом небезпечних хімічних речовин або застосуванні хімічної зброї (отруйних речовин - ОР).

Під хімічною обстановкою розуміється наявність у навколишнім середовищі певної кількості й концентрацій різних хімічно небезпечних речовин, в основному техногенного характеру.

Оцінити хімічну обстановку- це значить визначити масштаби й характер зараження НХР, проаналізувати їхній вплив на діяльність об'єктів господарювання, сил ЦО й населення; вибрати найбільш доцільні варіанти дій, при яких виключається поразка людей.

Масштаби зараження НХР, залежно від їхньої фізичної властивостей і агрегатного стану, розраховуються по первинній і вторинній хмарі, наприклад:

для зріджених газів - окремо по первинній і вторинній хмарі;

для стиснених газів - тільки по первинній хмарі;

для отрутних рідин киплячих при температурі навколишнього середовища, - тільки по первинній хмарі.

Основними вихідними даними для оцінки хімічної обстановки є:

- ХНО, на якому відбулася аварія (засоби застосування отруйних речовин);

- умови зберігання і час викиду (розливу) НХР;

- тип і кількість НХР (ОР), викинутого в атмосферу, його характер їхнього розливу по поверхні, що підстилає [“вільно” або “у піддон” (при обвалуванні )];

- висота піддона або обвалування складських ємностей;

- топографічні особливості місцевості (характер забудови по шляху поширення зараженої хмари);

- ступінь захищеності людей;

- метеоумови (температура повітря, швидкість і напрямок вітру на висоті 10 метрів (на висоті флюгера), температура ґрунту, ступінь вертикальної стійкості повітря (СВСП): інверсія, ізотермія, конвекція).

ІНВЕРСІЯ - такий стан приземного шару повітря, при якому температура поверхні грунту менша за температуру повітря на висоті 2 м від поверхні, при цьому відбувається підвищення температури повітря у міру збільшення висоти. Інверсійний шар є таким, що затримує в атмосфері, перешкоджає руху повітря по вертикалі, унаслідок чого під ним накопичуються водяна пара, пил, а це сприяє утворенню диму і туману.

Інверсія в приземному шарі повітря найчастіше утворюється в безвітряні ночі в результаті випромінювання тепла земною поверхнею, що приводить до охолоджування як самої поверхні, так і прилеглого шару повітря.








Дата добавления: 2015-12-17; просмотров: 780;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.