Бухгалтерський облік та оподаткування ліквідації основних засобів

Відповідно до П(С)БО 7 однією з причин вилу­чення зі складу активів об'єкта основних засобів є його невідповідність критеріям визнання акти­ву,що тягне за собою ліквідацію такого об'єкта. Різниця між первісною вартістю та сумою нара­хованого зносу списується на витрати звітного періоду, в якому відбулася ліквідація об'єкта (п. 29 П(С)БО 16).

Результат від ліквідації основних засобів відо­бражають у звіті про фінансові результати у складі доходів та витрат від звичайної діяльності.Проте якщо причиною списання основних засо­бів була надзвичайна ситуація (аварія, пожежа тощо), відповідну суму втрат відображають як надзвичайні витрати, відшкодування — як над­звичайні доходи.

Процес ліквідації основних засобів на підпри­ємстві має починатися з визначення причин не­придатності того чи іншого об'єкта до подальшого використання, неможливості або неефективності відновлювального ремонту. Постійно діюча інвен­таризаційна комісія оглядає об'єкт, що підлягає списанню, використовуючи для цього необхідну документацію та дані бухгалтерського обліку, установлює його непридатність до відновлення та подальшого використання, конкретні причини списання об'єкта, визначає можливість викорис­тання окремих деталей та матеріалів, отриманих від розібрання об'єкта, а також проводить їх оці­нювання.

Результати роботи комісії оформляються ак­том списання основних засобів за типовою формою № 03-3або 03-4(для транспортних засобів), який складається у двох примірниках і підписується членами комісії, головним бухгалте­ром та затверджується керівником підприємства. При цьому перший примірник акта передається до бухгалтерії, а другий залишається в особи, відповідальної за збереження основних засобів, і є підставою для передачі на склад запасних частин, що залишилися після ліквідації, а також матеріалів, комплектуючих, складових частин та інших відходів. Подальшу долю цих матеріальних цінностей підприємство визначає самостійно (використовує для проведення ремонтних робіт, продає за ціною можливої реалізації, здає в утиль або на металобрухт тощо). Надходження таких ма­теріальних цінностей у бухгалтерському обліку відображається у складі доходів від звичайної діяльності.

До акта списання основних засобів слід додати інвентарну картку обліку основних засобів (форма № 03-6), в якій провадяться відповідні записи про вибуття, а також унести певні відмітки до опису інвентарних карток з обліку основних засобів (форма № 03-7), картки обліку руху основних засобів (форма № 03-8), інвентарного списку основних засобів (форма № 03-9).

Відповідно до п. 146.16. ПКУ у разі ліквідації основних засобів за рішенням платника податку або в разі якщо з незалежних від платника податку обставин основні засоби (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних засобів внаслідок загрози чи неминучості їх заміни, руйнування або ліквідації, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації окремого об'єкта основних засобів.

Згідно п. 188.1. ПКУ, база оподаткування податку на додану вартість операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

У разі постачання необоротних активів, у тому числі в разі їх самостійної ліквідації, переведення з виробничих у невиробничі, переведення з використання в оподатковуваних операціях для використання в неоподатковуваних, база оподаткування визначається виходячи з їх балансової вартості на момент їх постачання.

 

Таблиця 13.2.

№ п/п Зміст операції Назва первинного документа Бухгалте-рський облік Сума, грн. Визначення об’єкта оподаткування
Дт Кт   Д В
Ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податків (за наявності відповідних документів)
1. Списано суму зносу, нараховано­го на будівлю, що ліквідується Акт про списання ОЗ - -
2.     Списано залишкову вартість бу­дівлі, що ліквідується Акт про списання ОЗ             -      
3. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ Податкова накладна   641/ПДВ - -
4. Суму витрат списано на фінансо­вий результат Бухгалтерська довідка - -
5. Оприбутковано будівельні ма­теріали, отримані при ліквідації будівлі Акт про списання ОЗ, Прибутковий ордер (М-4) -
6. Суму доходу списано на фінансо­вий результат Бухгалтерська довідка 746 - -
                 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1003;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.