Бухгалтерський облік та оподаткування продажу основних засобів

Документально вибуття об'єктів основних засо­бів при продажу оформляють актами приймання-передачі(внутрішнього переміщення) основних засобів (за типовою формою № ОЗ-1),танаклад­ними. При передачі основних засобів іншому підприємству за плату такий акт складається у трьох примірниках:перші два примірники залишаються на підприємстві, що передає (перший примірник додається до звіту, другий залишається в підрозділі, що здає), третій — передається особі, яка приймає основні засоби.

При продажу основних засобів (03) керуються правилами П(С)БО 7 і П(С)БО 27. Згідно з вимогами П(С)БО 27 основні засоби, щодо яких прийнято рішення про продаж, підлягають переведеннюзі складу ОЗ до запасівне­оборотних активів, утримуваних для продажу(із зарахуванням в бух­обліку на однойменний субрахунок 286 «Нео­боротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу»), з подаль­шою їх реалізацією вже як запасів.

Застосовувати норми П(С)БО 27 та перево­дити об'єкт до запасів (Дт 286) також потрібно, якщо підприємство раніше не утримувало об'єкт ОЗ з метою продажу (наприклад, не збиралося продавати 03, а причина для продажу виникла раптово). Згідно з п. 33 П(С)БО 7 безпосе­редньо списуватися з балансу (вибувати як ОЗ) об'єкти можуть тільки в разі їх безоплатної пере­дачі або списання внаслідок невідповідності кри­теріям активу. А при реалізації основні засоби обов'язково має бути переведено до категорії необоротних активів, утримуваних для про­дажу. Тому будь-якому продажу ОЗ має пе­редувати переведення об'єкта на субрахунок 286.

При переведенні об'єкти ОЗ , як правило, за­раховують на субрахунок 286 за залишковою вартістю. Якщо такі об'єкти ще не реалізовано і продовжують значитися в обліку, то в подальшо­му на кожну дату балансу вони відображаються в бухгалтерському обліку за найменшою з двох вартостей — балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації (п. 9 П(С)БО 27). За об'єктами ОЗ , переведеними до необорот­них активів, утримуваних для продажу, аморти­зація в бухгалтерському обліку не нараховується (п. 6 П(С)БО 27). При цьому працюють загальні правила п. 29 П(С)БО 7 і нарахування амортиза­ції припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта зі складу ОЗ .

У подальшому продаж об'єктів ОЗ у бухгал­терському обліку відображається як звичайний продаж запасів. Дохід від продажу в бухобліку визнається за правилами п. 8 П(С)БО 15, тобто за умови, що сума доходу може бути достовірно визначена, покупцю передано ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на актив, продавець надалі не здійснює управління та контроль за реа­лізованим активом, є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних ви­год. А отже, як правило, при продажу ОЗ доходи в бухобліку виникають за відвантаженням об'єктів ОЗ.

Згідно з правилами п. 146.13 ПКУ в податково­му обліку відображається результатвід продажу ОЗ, так:

— сума перевищення доходів від продажу над балансовою (тобто залишковою, п.п. 14.1.9 ПКУ) вартістю реалізованого об'єкта — уключається до «податкових» доходів ;

— сума перевищення балансової (залишко­вої) вартості об'єкта над доходами від його про­дажу — уключається до «податкових» витрат.

Причому порівнюючив такий спосіб при прода­жу об'єкта ОЗ доходи з його балансовою вартістю, слід мати на увазі, що:

дохідвід продажу ОЗ у цілях оподаткування визначають відповідно до договору про продаж, а також з урахуванням звичайних цін,тобто в розмірі не нижче звичайної ціни об'єкта, що реалізується (п. 146.14 ПКУ) ;

—у розрахунку результату від продажу ОЗ бере участь балансова вартістьна початок місяця, наступного замісяцем вибуття ОЗ. Пояснюється це тим, що за правилами п. 146.15 ПКУ амортизація припиняє нарахову­ватися з місяця, наступного за місяцем виведення об'єкта з експлуатації. наступного місяця за місяцем прода­жу (тобто визначена з урахуванням нарахованої за останній місяць амортизац

Також слід мати на увазі, що при продажу ОЗ підприємство — платник ПДВ відповідно до п. 188.1 ПКУ (за першою з подій — отриманням грошових коштів від покупця або передачею по­купцю ОЗ , п. 187.1 ПКУ) має нарахувати ПДВвиходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін.Отже, як бачимо, при будь-якій реалізації ОЗ (незалежно від того, яким покупцям — платникам чи неплатникам — продаються ОЗ ) і щодо доходіввід продажу (ціни реалізації), іщодо ПДВдоведеться орієнтуватисяі на звичайні ціни.

Рис. 15.3. Рух облікової інформації у процесі обліку реалізації основних засобів

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1066;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.