Бухгалтерський облік та оподаткування експорту запасів

Підприємство, одержавши передоплату в іноземній валюті та відвантаживши згодом запаси, визначає дохід від реалізації звітного періоду на дату відвантаження, але за курсом НБУ, що діяв на дату отримання авансу.

Якщо спочатку відбувається відвантаження запасів, а потім – їх оплата, то дохід визначається за курсом НБУ на дату відвантаження запасів.У такому разі виникає курсова різниця, яка обліковується на субрахунках 714 “Дохід від операційної курсової різниці” або 945 “Втрати від операційної курсової різниці”.

Внаслідок здійснення експортних операцій у підприємства виникають взаємовідносини із податковими та митними органами із приводу сплати податків.

Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на них (п. 137.1 ПКУ).

Доходи, отримані/нараховані платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів, виконанням робіт, наданням послуг, у частині їхньої вартості, не сплаченої в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів згідно з цим розділом, а в частині раніше одержаної оплати за курсом, що діяв на дату її отримання (п.п. 153.1.1 ПКУ).

Курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованостей та іноземної валюти визначають відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від’ємне значення курсових різниць) – у складі витрат платника податку (п.п.153.1.3 ПКУ).

Об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту (далі – експорт) (п.п. “г” п.185.1 ПКУ).

Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважають дату, яка припадає на податковий період, упродовж якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (п.п. “б” п.187.1 ПКУ).

Попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються чи імпортуються, не змінює значення сум податку, які належать до податкового кредиту або податкових зобов’язань платника податку, такого експортера або імпортера (п. 187.11 ПКУ).

Згідно з п. 195.1. ПКУ за нульовою ставкою оподатковують операції з експорту товарів (супутніх послуг), якщо їх експорт підтверджений митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства.

 

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.