Поняття і правовий статус друкованих засобів масової інформації (преси) в Україні

Правовою основою діяльності друкованих засобів масової інформації (преси) є Конституція України, ст. 34 якої гарантує свободу слова і вільне вираження своїх поглядів та переконань та поширення інформації у будь-який спосіб за своїм власним вибором. Відносини, пов'язані з діяльністю друкованих ЗМІ в Україні, регулює Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», в якому закріплені правові засади діяльності друкованих засобів масової інформації (преси) в Україні, встановлені державні гарантії їх свободи відповідно до Конституції України, Закону України «Про інформацію» та інших актів національного законодавства та визнаних Україною міжнародно-правових документів.

Стаття 1 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» визначає, що під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію. До друкованих засобів масової інформації законодавець відносить також додатки у вигляді видань газетного та журнального типу, які є окремими періодичними і такими, що продовжуються друкованими виданнями і підлягають державній реєстрації на загальних підставах. З цього нормативного визначення випливає, що обов'язковими елементами друкованого засобу масової інформації є періодичність видання, постійна назва, що об’єднує всі випуски цього видання, державна реєстрація видання як друкованого засобу. Згідно Державного стандарту України, що встановлює вимоги до видавничої продукції, видання – це документ, який пройшов редакційно-видавниче опрацювання, виготовлений друкуванням, тисненням або іншим способом, містить інформацію, призначену для поширення, відповідає вимогам державних стандартів, інших нормативних документів щодо їхнього видавничого оформлення і поліграфічного виконання. Тобто, видання має містити не тільки певну інформацію, але й пройти певне опрацювання та оформлення. Періодичність видання означає регулярність випуску видань, що визначаються кількістю його чисел чи випусків за певний проміжок часу. Незмінною повинна бути і назва видання, під яким воно зареєстровано.

Правовий статус друкованих засобів масової інформації, тобто їх становище в суспільстві та взаємних відносинах з державою, визначають Закони України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та інші нормативно-правові акти. Для розкриття правового статусу преси необхідно виходити зі змісту діяльності друкованих засобів масової інформації, під якою законодавець розуміє збирання, творення, редагування, підготовка інформації до друку та видання друкованих ЗМІ з метою її поширення серед читачів.Результатом такої діяльності є матеріалізація зібраної та опрацьованої інформації на паперових або інших носіях, до яких законодавець відносить платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети, розповсюдження яких не заборонено законодавством України. Таким способом формується продукція друкованого засобу масової інформації, яка визначається як виготовлений видавцем тираж окремого випуску видання, підписаного редактором на вихід у світ. Редактор та інші законодавчо визначені суб’єкти діяльності друкованих засобів масової інформації є носіями комплексу специфічних прав та обов’язків, з яких формується їх правовий статус і відповідно статус преси.

До загальних елементів правового статусу преси відноситься, насамперед, свобода діяльності друкованих засобів масової інформації, під якою розуміється право кожного вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку відкриту за режимом доступу інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації, які є вільними в її поширенні. Іншим елементом правового статусу преси є її економічна самостійність та можливість економічної підтримки з боку держави. У той же час законодавець забороняє пресі зловживати свободою діяльності для поширення інформації з обмеженим доступом, закликів до захоплення влади, пропаганди війни, розповсюдження порнографії, втручання в особисте життя людини тощо. Якщо діяльність друкованих засобів масової інформації спрямована на отримання прибутку, то такий засіб набуває статусу суб’єкта підприємницької діяльності.

До суб’єктів діяльності друкованих ЗМІ, крім редактора, відносяться засновник, редакційна колегія, редакція, трудовий колектив редакції, журналістський колектив, журналіст, автор, видавець, розповсюджувач. Ці суб’єкти можуть об’єднуватися і засновник в одній особі може об’єднувати редакцію, видавця та розповсюджувача, а редакція має право виступати засновником, видавцем та розповсюджувачем. Засновник – це особа яка заснувала засіб масової інформації, або особи, які об’єдналися з метою спільного заснування видання. Засновниками можуть бути дієздатні фізичні особи незалежно від громадянства та юридичні особи України та інших держав, трудові колективи підприємств, установ та організацій на підставі рішення загальних зборів. Редакція – це установа, що здійснює підготовку та випуск у світ друкованого засобу масової інформації за дорученням засновника. Редактор (головний редактор) – це керівник редакції, уповноважений на це засновником. Редакційна колегія – дорадчий орган управління діяльністю редакції друкованого засобу масової інформації, який створюється, діє та припиняє свою діяльність відповідно до статуту редакції і очолюється її редактором (головним редактором). Видавець – це суб’єкт підприємницької діяльності який здійснює функції матеріально-технічного забезпечення видання друкованого засобу масової інформації, на підставі пред'явлення засновником (співзасновниками) свідоцтва про його державну реєстрацію і укладеного між ними договору. Розповсюджувач продукції друкованого засобу масової інформації – це суб'єкт підприємницької діяльності, який продає, надсилає за передплатою чи іншим способом розповсюджує виданий тираж періодичного і такого, що продовжується, видання.

Особливий статус має журналіст, який професійно займається підготовкою інформації для преси та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням. Відповідно до ст. 25 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має статус творчого працівника, який на професійній основі збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації, для чого він наділений відповідними правами. Зокрема, журналіст має право відкрито здійснювати записи інформації, відвідувати державні органи та органи місцевого самоврядування та бути прийнятими їх посадовими особами, перебувати в районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах і демонстраціях, на територіях, де оголошено надзвичайний стан тощо.

Виробничі, майнові та фінансові відносини засновника (співзасновників), редакції, видавця, розповсюджувача друкованого засобу масової інформації будуються на основі чинного законодавства і договору. Кожен з цих суб’єктів наділений певним правами та обов’язками, набуває відповідного правового статусу і у взаємодії між собою вони забезпечують досягнення мети друкованого засобу масової інформації – поширення інформації серед читачів. Так, редакція з дня державної реєстрації друкованого засобу масової інформації набуває статусу юридичної особи з відповідними правами та обов’язками, а умови її діяльності здійснюються на підставі статуту. Основною функцією редакції є підготовка та випуск у світ друкованого засобу масової інформації за дорученням засновника. Засновник визначає порядок призначення та звільнення редактора, який з моменту його призначення чи обрання набуває статусу керівника редакції і керує діяльністю редакції в межах повноважень, визначених її статутом. Редактор очолює редакційну колегію, яка є дорадчим органом управління діяльністю редакції. Видавець виступає суб’єктом підприємницької діяльності і здійснює функції матеріально-технічного забезпечення видання друкованого засобу масової інформації.

Таким чином кожен із зазначених суб’єктів друкованих засобів масової інформації має відповідний правовий статус та перебуває у правових відносинах із друкованим засобом масової інформації.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 5401;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.