Суб’єкти інформаційного ринку

Переважна більшість професійних виробників (постачальників) інформації в Україні діють у гаузі обігу інформації, призначеної для розв’язання переважно тактичних завдань на різних рівнях управління. Причому до зазначеної групи входять як суб’єкти, які виникли ще за радянських часів, а потім адаптувалися до нових умов, так і суб’єкти, що з’явилися у пострадянський період.

У галузі обігу інформації виробничого призначення з’явився новий тип суб’єктів інформаційного ринку спеціалізовані ділові та аналітичні видання,орієнтовані перш за все на задоволення інформаційних потреб підприємців, а також працівників органів державної та місцевої влади й управління. До зазначеної категорії видань в Україні належать, наприклад, тижневики «Бізнес», «Галицькі Контракти», «Украинская Инвестиционная Газета», щомісячні журнали «Діловий Вісник» тощо.

З переходом до ринкових відносин в Україні поряд із діловою пресою з’явився широкий спектр спеціалізованих довідкових видань.Ряд таких видань спрямований, наприклад, на сприяння в пошуках партнерів для укладання ділових угод.

Конкуренція на інформаційному ринку сприяла тому, що ділові видання, як правило, мають свої електронні версії, які повністю або частково представлені у мережі Інтернеті. При цьому деякі сайти в межах обраної ними стратегії опанування ринку інформації створюють власні друковані видання.

Крім того в Україні багато великих підприємств мають власні сайти. Однак, на думку фахівців, дуже багато з них виконані на невисокому професійному рівні та несуть порівняно небагато корисної для потенційного користувача інформації.

З поширенням ринкових відносин у вітчизняному, інформаційному просторі з’явився новий тип суб’єктів – спеціалізовані фірми з надання консультаційних та аудиторських послуг, агентства з інформаційної безпеки бізнесу, для позначення яких нерідко вживають узагальнюючий термін – консалтинг.У подальшому почав зростати попит і на інші види консалтингу – аудиторські та юридичні послуги, маркетингові дослідження; управління виробництвом і кадровий менеджмент; створення, реорганізацію та реструктуризацію підприємств; упровадження інформаційних технологій.

До категорії спеціалізованих належать такі послуги, як надання підприємцям інформації про реальних і потенційних партнерів, клієнтів і конкурентів. Сьогодні в Україні працює близько десяти компаній, які на запит клієнта надають бізнес-довідкову інформацію про українські та іноземні підприємства.

Значно більшого розвитку набув в Україні такий вид інформаційної діяльності, як реклама.Сьогодні рекламний ринок України хоча й помітно поступається російському за обсягами обороту, але цілком сформувався як відносно самостійна цілісна ланка вітчизняної економіки та інформаційної галузі. За дослідженнями деяких фахівців, 71 % рекламного ринку припадає на телебачення, 13 % – на друковані ЗМІ, 11 % – на зовнішню рекламу і 5 % – на радіо.

Розвиток товарно-грошових відносин призвів до зміни ролі бібліотекв українському суспільстві. Водночас з метою підвищення ефективності управління, завдяки оптимізації внутрішніх потоків інформації, до створення корпоративних бібліотек вдаються й великі підприємства.

 








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 2194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.