І. ПІДВІДОМЧІСТЬ СПРАВ ГОСПОДАРСЬКИМ СУДАМ

ВСТУП

 

Ефективний захист порушених майнових та немайнових інтересів субєктів господарювання починається з правильного визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам. Чітке застосування правил нормативно-правових актів та розяснень Вищого господарського суду України щодо порядку та особливостей визначення державного органу, що уповноважений розглядати той чи інший спір між підприємствами, установами, організаціями чи підприємцями зекономить час та кошти позивачів і водночас сприятиме зменшенню навантаження на систему спеціальних судів. Оскільки первинними нормами щодо регулювання господарської діяльності є положення цивільного кодексу, то найбільший клопіт викликають справи, де слід визначитись яким судам вона підвідомча: судам загальної юрисдикції чи господарським судам.

Учасники господарського процесу - це суб'єкти, дії яких можуть сприяти правильному і швидкому розгляду спору, захисту прав і інтересів, що охороняються законом, суб'єктів господарювання. За змістом господарського процесуального права особами, які беруть участь у справі, вважаються ті учасники процесу, що безпосередньо зацікавлені в результаті розгляду справи, беруть участь у процесі від свого імені, здатні впливати на його перебіг, оскільки наділені комплексом прав, які надають їм таку можливість. Деякі автори визначають учасників як таких осіб, що мають у справі юридичну зацікавленість і в силу зазначеного наділені правом впливати на рух господарського процесу. їхній інтерес у процесі може бути спрямований на захист своїх прав чи охоронюваних законом інтересів або на захист прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб у передбачених законом випадках. За цим критерієм виділяють матеріально-правовий інтерес та суспільний інтерес (державний, службовий, функціональний).


І. ПІДВІДОМЧІСТЬ СПРАВ ГОСПОДАРСЬКИМ СУДАМ








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.