Припинення спадкового договору

Стаття 1308 ЦК надає право сторонам договору заявляти у суді про дострокове розірвання договору.

Відчужувач має право подати позов про розірвання спадкового до­говору, якщо набувач не виконує або виконує неналежним чином пок­ладені на нього обов'язки щодо вчинення дій майнового або немайнового характеру (ст. 1305 ЦК).

Набувач має право подавати позов про розірвання спадкового дого­вору, якщо належне виконання розпоряджень відчужувача з його боку неможливе. Неспроможність виконати покладені на нього обов'язки може бути спричинена чинниками, які об'єктивно унеможливлюють виконання (погіршення стану здоров'я, втрата матеріальної можливості виконати розпорядження відчужувача та ін.), або суб'єктивними чин­никами (наприклад, бажанням набувача відмовитися від узятих на себе зобов'язань, через те що після укладення спадкового договору його було призначено спадкоємцем за заповітом, тієї частини майна, яка не охоп­лена спадковим договором).

Право відчужувача на розірвання договору, на відміну від аналогіч­ного права набувача, ЦК розглядає як різновид установлених законом наслідків порушення зобов'язання (п. 1 ч. 1 ст. 611 ЦК). Разом із тим у спадковому договорі можуть бути встановлено й інші правові наслідки порушення зобов'язань як набувачем, так і відчужувачем у вигляді обов'язків відшкодувати збитки та компенсувати моральну шкоду кої пгр агенту.

Наведеними у ст. 1308 ЦК випадками підстави припинення спадко­вого договору не вичерпуються. Зазначені там само спеціальні підстави розірвання судом спадкового договору засновуються на вимозі лише однієї зі сторін, тобто ст. 1308 ЦК застосовується за відсутності згоди між відчужувачем і набувачем щодо припинення договірних відносин. За згоди обох сторін спадковий договір може бути достроково розірвано на підставі загальних положень про зобов'язання (ст. 651 ЦК).

Спадковий договір може бути припинений і на інших підставах припинення зобов'язань, якщо інше не випливає з правової природи підстави припинення зобов'язання. Так, через відсутність зустрічних однорідних вимог, в порядку, передбаченому ст. 601 ЦК України, спадковий договір не може бути припинено зарахуванням.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 815;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.