Зміст спадкового договору. Обов'язки набувача у спадковому договорі

Істотною умовою змісту спадкового договору відповідно до ст. 1305 ЦК, може бути зобов'язання набувача вчинити будь-які дії май­нового або немайнового характеру. Зазначені дії вчиняють, залежно від розпоряджень відчужувача, до або після настання його смерті. Вони мо­жуть полягати в організації та проведенні похорон відчужувача, утриман­ня певних осіб, охороні майна відчужувача до явки спадкоємців, оплаті певних витрат відчужувача, утримання місця його поховання тощо.

Дії, виконання яких відчужувач доручає набувачеві, мають бути пра­вомірними, не можуть обмежувати цивільної правоздатності набувача і не повинні суперечити моральним засадам суспільства.

Приклади таких дій не можна, за аналогією, запозичувати з інститу­ту умовних заповітів. Неможливо, наприклад, зобов'язати набувача про­живати в певному місці, взяти або розірвати шлюб, здобути освіту тощо. Вчинити такі дії спадкоємець може бути зобов'язаний за заповітом з умовою, адже заповідач має право пов'язати спадкоємця практично будь-якою умовою, поставивши від цього залежатиме набуття ним пра­ва на спадкування. При цьому, оскільки заповіт є одностороннім пра-вочином, такі обов'язки потенційний спадкоємець може не виконати, і при цьому його не вважатимуть таким, що порушив зобов'язання через відсутність останнього, адже підставою виникнення цих відносин є од ностороннє волевиялення спадкодавця.

Спадковий договір — двосторонній правочин, за концепцією якого набувач зобов'язаний вчинити певні дії за вказівкою відчужувача, нато­мість до нього переходить право власності на майно. Тому коло обов'язків набувача має визначатися, виходячи вже не з односторон­нього волевиявлення відчужувача, а зі спільної згоди сторін та з до­говірного характеру правовідносин.

Відтак обтяження спадкоємця за умовним заповітом, наприклад обов'язком народити дитину, є можливим саме тому, що така вказівка заповідача не створює для нього обов'язку і спадкоємець може не до­триматися її, при цьому він не несе цивільної відповідальності. Якщо набувач за спадковим договором не дотримується вказівок відчужувача, він порушує договір, що може призвести до його розірвання та інших невигідних для набувача наслідків, які охоплюються поняттям цивіль­ної відповідальності. Отже, неможливо покласти на набувача такі обов'язки, які обмежують його правоздатність.

Попри використання у ст. 1305 ЦК сполучників «або» щодо дій, які покладаються на набувача, а також щодо часу їх вчинення, на нашу думку, що не суперечитиме закону покладення на набувача обов'язків частково щодо виконання майнових, а частково — немайнових обов'яз­ків, так само як і розподілення часу виконання цих обов'язків і до, і після смерті відчужувача.

Набувач виконує покладені на нього за договором обов'язки за свій кошт і не має права на відшкодування витрат та сплату винагороди за рахунок майна, призначеного йому відчужувачем, або іншого майна відчужувача.

Набувач виконує дії відповідно до змісту спадкового договору само­стійно. Однак договором може бути передбачено право набувача пере­доручати виконання дій за договором повністю або частково третій особі. При цьому незалежно від такого передоручення набувач відпові­дає перед відчужувачем за належне виконання договору.

Оскільки спадковий договір є особистим зобов'язанням, до нього має застосовуватись норма ст. 515 ЦК про недопущення заміни креди­тора (відчужувача) у зобов'язаннях, нерозривно пов'язаних з особою кредитора. Згідно зі ст. 520 ЦК, боржника (набувача) у зобов'язанні може бути замінено лише за згодою кредитора.

Слід звернути увагу на те, що спадковий договір не встановлює, як уже зазначалося, права спадкування. Тому відчужувач і набувач фор­мулюють умови спадкового договору вільно, на свій розсуд, оскільки вони не пов'язані інтересами майбутніх спадкоємців відчужувача.

З цих міркувань не можна погодитись з позицією С. В. Мазуренко, яка зазначає, що за незгоди спадкоємців відчужувача з умовами догово­ру «вони можуть оспорювати їх у судовому порядку, але не можуть ос­порювати сам факт укладення спадкового договору»1.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 583;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.