Диференціальний метод

Диференціальний метод оцінки рівня якості продукції полягає у співставленні одиничних показників оцінюваних виробів з відповідними показниками базового зразка. При цьому визначають, чи досягає якість оцінюваного виробу рівня якості базового зразка, а також наскільки відрізняються один від одного аналогічні одиничні показники властивостей.

Диференціальний метод оцінки рівня якості є, в першу чергу кваліфікаційним методом, який дозволяє оцінювати вироби за такими категоріями якості, як «перевершує», «відповідає» або «не відповідає» визначеному (наприклад, світовому) рівню якості аналогічних виробів. У той же час при диференціальному методі оцінки рівня якості промислової продукції кількісно оцінюються окремі властивості виробу, що дозволяє приймати конкретні рішення з управління якістю даної продукції.

За диференціального методу оцінки рівня якості продукції розраховують відносні показники Qi за формулами:

(4.1)

де Рі і Рбаз – відповідно значення і-го показника якості оцінюваної продукції і базового зразка.

Для більш точної і більш інформативної оцінки технічного рівня будують діаграму співставлення показників якості (циклограму), на якій наглядно видно, за якими показниками слід прийматиуправлінські і технічні рішення. На рисунку 4.1 у спрощеному вигляді (умовно) зображено процес визначення технічного рівня за показниками якості оцінюваного і базового зразка за допомогою вісьмох основних показників, представлених на циклограмі у вигляді променів 1-8. На променях, як на шкалах, відмічають значення показників для виробу (б) і для аналога (а).

а б
Рисунок 4.1 – Циклограма для визначення технічного рівня виробів

 

Точки з’єднують і отримують два многокутники. Многокутник, утворений точками а, характеризує сукупність властивостей аналога, а многокутник сформований точками б, характеризує сукупність властивостей виробу. З циклограми «павутина якості» видно, що площа, яку займає багатокутник властивостей виробу, менша за площу, що утворює многокутник властивостей аналога. Це свідчить про те, що технічний рівень і якість виробу за сукупністю властивостей поступається рівневі аналога.








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.