Екологічні та показники безпеки

Екологічні показники характеризують рівень шкідливого впливу на навколишнє середовище, який виникає під час експлуатації або споживання продукції (вміст шкідливих домішок, що викидаються в навколишнє середовище; ймовірність викидів шкідливих часток, газів, випромінювань при зберіганні, транспортуванні, експлуатації або споживанні продукції).

Оцінюючи рівень якості продукції з урахуванням екологічних показників, необхідно виходити з вимог і норм охорони навколишнього середовища, які визначаються вітчизняними і міжнародними нормативними документами, в першу чергу, стандартами ISO 14000.

Врахування екологічних показників має забезпечити обмеження надходження у навколишнє середовище промислових, транспортних і побутових стічних вод та викидів для зниження вмісту забруднюючих атмосферу, природні води і землю речовин, вміст яких не перевищує гранично допустимі концентрації; збереження та раціональне використання біологічних ресурсів і т.ін. У теперешній час ряд міжнародних організацій здійснює постійний моніторинг функціонування окремих об’єктів (ООН, МАГАТЕ, ІСО, МЕК та ін.), зміни екологічних параметрів навколишнього природного середовища, здоров’я тваринного світу. Промислово розвинуті країни в останні роки різко збільшують вимоги до екологічності об’єктів.

Показники безпеки – особливості продукції, що забезпечують безпеку людини (обслуговуючого персоналу) під час експлуатації або споживання продукції, монтажу, обслуговування, ремонту, зберігання, транспортування (наприклад, ймовірність безпечної роботи людини протягом певного часу; час спрацювання – спрацьовування, зношування захисних пристроїв; опір ізоляції електричних частин; електрична міцність високовольтних мереж тощо). Оцінюючи рівень якості продукції з урахуванням безпеки, необхідно виходити з вимог і норм безпеки, визначених вітчизняними і міжнародними нормативними документами.

1.10 Економічні показники – витрати на розроблення, виготовлення, експлуатацію або споживання продукції (витрати на розроблення, виготовлення і випробування пробних зразків; собівартість виготовлення продукції; витрати на витратні матеріали при експлуатації технічних об’єктів і т. ін.). Всебічне врахування економічних показників при виготовленні, експлуатації чи споживанні продукції проводиться з метою оцінювання економічної ефективності (ефекту) поліпшення якості продукції. Методи проведення розрахунків відображені у спеціальних нормативних документах. Показники економічного використання сировини, матеріалів, палива і енергії – визначають властивості виробу, що відображують його технічну досконалість за рівнем або ступенем спожитих ним сировини, матеріалів, палива, енергії.

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1028;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.