Класифікація рівней якості

Рівень якості товару має порівняльний характер, тобто вважається багато в чому відносним, таким що показує відхилення оцінюваних об`єктів від бази порівняння. Однак порівняльний рівень якості слід сприймати як більш узагальнююче поняття, аніж відносний рівень.

Зміст рівня якості може полягати і в його абсолютному розумінні. Наприклад, чисельні значення показників ресурсу, питомої ваги приладу, інтегрального показника та інших показників визначають абсолютний рівень якості, що може у подальшому сприйматися як база для порівняння.

В умовах ринку з погляду споживача у визначенні рівня якості не усе сприймається однозначно і цілісно – для того, щоб розмірковувати про якість продукції, недостатньо розпоряджатися тільки порівняльними даними про усі найважливіші властивості. Потрібно враховувати також умови використання продукції і міру задоволення вимог споживачів. Наприклад, під час порівняння підсилювачів низької частоти з вихідними потужностями 10 і 1000 Вт (з рівнозначними іншими показниками, за виключенням, зазвичай, потужності, що споживається, габаритів і вартості) можна вважати, що споживачеві, який планує використовувати дані вироби у великій актовій залі, інший, більш потужний підсилювач підійде більше. Споживачеві, який має використовувати підсилювач у невеликій житловій кімнаті, підсилювач 1000 Вт не підійде, тому що його вихідна потужність буде використовуватися приблизно на 1%, а вартість, потужність, що споживається, і габарити значно вищі. Отже, рівень якості продукції перш за все пов'язаний з тим, наскільки продукція спроможна виконувати функції за своїм призначенням і задовольняти вимоги споживачів.

Рівень якості як кількісну характеристику вимог споживача у залежності від витрат на виробництво і експлуатацію можливо визначати за рівнянням (3.1):

(3.1)

де П – кількість задоволених потреб;

З – витрати на задоволення потреб під час виробництва і експлуатації продукції.

Однак за рівнянням (3.1), в сутності, розраховують не рівень якості, а один з показників – інтегральний. Тому, найбільш правомірним і більш об’єктивним, відображаючим сучасні умови, є рівень якості, що характеризує результатпорівняннякорисності певної сукупності досягнутих показників якості об’єкта, що розглядається (на будь-якій з його стадій життєвого циклу або їх сукупності) стосовно до умов використання із відповідними значеннями показників зразків конкурентів, еталонів, стандартів, аналогів і т.ін.

Оцінку якості можна розуміти як процес оцінювання, з одного боку, і як результат – з іншого. Тому оцінку рівня якості належить розглядати як сукупність операцій, що здійснюються у залежності від встановленої мети і охоплюючих вибір номенклатури показників якості оцінюваного об’єкта; визначення чисельних значень цих показників і порівняння їх з базовими (конкурентними, еталонними і т.ін).

Для цілей і завдань сучасного управління доцільно оперувати наступними типовими видами рівней якості: технічним, економічним і узагальнюючим їх техніко-економічним. Саме ці види рівней (із врахуванням їх класифікації за рівнями інтеграції і стадіями життєвого циклу товару) становлять найбільш практичний інтерес для менеджменту(табл. 3.1).

Технічний рівень якості характеризує технічну досконалість оцінюваної продукції (за технічн.показниками) у порівнянні з конкурентною на ринку. Для внутрішніх цілей підприємства-виробника можна обирати для порівняння вимоги нормативно-технічної документації, стандартів, еталонів та ін.; аналогічно визначається економічний рівень якості, але тільки вже на базі економічних показників продукції (собівартості, витрат, ціни).

 

Види рівней якості за відповідним рівнем інтеграції Нульовим Інтегральний показник або корисний ефект Те ж саме Комплексний узагальнюючий Те ж саме Те ж саме
першим Комплексний (технічний) Комплексний економічний (економічний) Те ж саме Економіко-комерційний Те ж саме
другим Техніко-економічний виробничий Те ж саме Техніко-економічний товароексплуата-ційний Те ж саме Те ж саме
третім Техніко-виробничий Економіко-виробничий Технічний товароексплуа-таційний і економічний товароексплуа-таційний Те ж саме Те ж саме
четвертим Проектний техніко-економічний Техніко-економічний виготовлення Техніко-економічний товарообігу Експлуатацій- ний техніко-економічний Техніко-економічний утилізації (знищення)
п’ятим Проектно-технічний і проектно- економічний Технічний і економічний виготовлення Технічний і економічний товарообігу Експлуатаційно-технічний і експлуатаційно-економічний Технічний і економічний утилізації
СТАДІЇ ЖЦ 1. Проектування 2. Виробництво 3. Збут 4. Експлуатація 5. Утилізація – зняття з експлуатації після закінчення використання

 

Таблиця 3.1 – Класифікація рівней якості

 

 

Більш широкою і узагальнюючою мірою якості кожної стадії життєвого циклу продукції вважається рівень у цілому, тобто техніко-економічний рівень, який обумовлений сукупністю показників як технічних, так і економічних.

У сфері виробництва часто встановлюється рівень якості виготовлення продукції, що визначається зазвичай як відповідність фактичних значень показників якості виготовленої продукції вимогамнормативно-технічної документації або розрахований на основі порівняння з показниками конкурентів.

Рівні якості на інших стадіях життєвого циклу продукції також порівнюють на основі фактичних показників якості, встановлених у нормативно-технічній документації, забезпечених при виготовленні продукції, або з показниками конкурентів на ринку. Разом з цим, слід користуватися узагальнюючими рівнями якості, спроможними інтегрувати рівні кожної стадії життєвого циклу продукції. Одним з таких показників, що характеризують рівень якості продукції в цілому (з урахуванням стадії утилізації), може бути інтегральний показник рівня якості. Його використання можливо тільки при орієнтовній оцінці. Для більш точних оцінок потрібно застосовувати узагальнюючий, або техніко-економічний рівень якості, а у загальних випадках – рівень якості продукції.

У відповідності до «Загальних методичних рекомендацій з оцінки технічного рівня промислової продукції» Держспоживстандарту за результатами оцінки їх технічного рівня зразки промислової продукції відносять до однієї з трьох градацій:

1) така, що перевершує світовий рівень (П);

2) відповідає світовому рівню (В);

3) поступається світовому рівневі (З)

[градація рівня якості З – задовільний рівень якості].

Й ще може бути продукція низької якості (Н) – її якісна характеристика – морально застаріла, але ще користується попитом і тому не знята з виробництва; виготовлена без відхилень від вимог стандартів і технічних вимог; підлягає зняттю з виробництва.

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.