Аргументи та доводи щодо створення служби економічної безпеки на вітчизняних підприємствах

 

Немає нужди доводити бізнесменам дві прості істини: щоб мати свій бізнес, потрібні, як мінімум, дві умови:

бізнесмен має бути живим;

гроші бізнесмена повинні працювати і забезпечувати прибуток.

Так чому ж так багато бізнесменів в Україні приходять до розуміння цих істин з дуже великим запізненням, розплачуючись зовсім необов'язковими втратами, а іноді і своїм життям? Чому багато підприємців не відразу усвідомлюють, що мало жити і працювати чесно, відповідно до законодавчих норм, знаходячись під захистом закону і держави? Чому так пізно усвідомлюється істина: "Добро має бути з кулаками"!?

На наш погляд, причин декілька.

З одного боку присутній чинник недостатньої інформованості керівників підприємств про загрози економічних втрат, завдання і можливості служби безпеки. З іншого ‑ помилки, які допускають керівники підприємства на початковому етапі ухвалення управлінських рішень про створення системи безпеки фірми.

Перша і головна помилка (на жаль, дуже поширена) полягає в тому, що до служби безпеки ставлять як до громіздкої, численної структури, покликаної "тримати і не пущати". І як наслідок цієї помилки підприємці відносять фінансування програм безпеки до витратних статей бюджету підприємства, йдуть на такі витрати дуже неохоче, лише при серйозній необхідності.

У чому ж суть помилки? У тому, що витрати на створення системи безпеки підприємства ‑ це не стаття витрат, а вигідне капіталовкладення! Служба безпеки підприємства, попередивши одну-дві помилкові угоди з ненадійними клієнтами, своєчасно перевіривши партнера і зберігши гроші на розрахункових рахунках підприємства, з лишком перекриє витрати на своє утримання. А своєчасне блокування неправомірних дій окремих представників державних і недержавних структур? Діяльність служби економічної безпеки також мінімізує, а іноді і запобігає серйозним економічним втратам. А турбота об життя бізнесмена і його сім'ї? Вона адже теж чогось коштує!

Витрати на забезпечення економічної безпеки можуть бути різними в різні періоди часу навіть на одному підприємстві, вони залежать від обсягу та складності вирішуваних завдань. Наприклад, в одному місяці витрачено кошти на установку засобів охоронної сигналізації і відеоспостереження. У подальші місяці ці витрати не потрібні, а, значить, і зменшиться загальна сума витрат на діяльність СЕБ.

Методи зменшення витрат:

підбор висококласних фахівців служби безпеки;

виховання у співробітників підприємства особистої зацікавленості у його безпеці;

залученням інших співробітників підприємства до вирішення питань безпеки, особливо в тих випадках, коли їхні функціональні обов'язки переплітаються із завданнями економічної безпеки;

впровадження технічних засобів (охорона, аудіо- і відеоспостереження і контролю, захисту інформації тощо);

організація тісної співпраці з фірмами, професійно працюючими у сфері захисту бізнесу.








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1253;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.