Особливості служби економічної безпеки на підприємствах різного розміру

Приватні підприємці і малі підприємства розглядають економічну безпеку тільки з точки зору забезпечення внутрішньої безпеки. Незначний рівень прибутку не дозволяє їм мати власної служби безпеки, а ледве вистачає на забезпечення охорони (охоронець або охоронна фірма).

Підприємства, які досягли рівня середніх, мають у своєму складі багато найманих робітників (у тому числі і в управлінні), тому забезпечення безпеки вимагає виконання певних дій з кадрового відбору, перевірки персоналу, захисту інформації, створення підрозділу відповідального за технічний захист інформації і на найбільш успішних підприємствах ‑ інформаційно-аналітичних груп.

Рівень зовнішньої і внутрішньої безпеки у них майже рівний, тому внутрішня безпека, як правило, отримує нове завдання забезпечувати особисту безпеку власників і керівників підприємства. Великі підприємства, які внутрішню безпеку розглядають в зрізі лояльності кадрів, забезпечення захисту і збереження інформації, створюють підрозділи контррозвідки (завдання забезпечення кадрової, технологічної і інформаційної безпеки), охорони і фізичної безпеки (охоронці), але максимум уваги приділяють зовнішній безпеці, створюючи підрозділи економічної розвідки, окремі підрозділи моделювання і прогнозування ситуації. Маючи у своєму складі реально діючі структури розвідки, моделювання і прогнозування ситуації, великі підприємства можуть самі впливати і створювати для роботи вигідніші зовнішні умови, проводити власну політику, ефективно забезпечуючи свою економічну безпеку.

З часом, при тому, як зростають прибутки і розміри підприємства, служба безпеки виділяється в самостійну одиницю, чисельність її співробітників зростає до декількох десятків, вона має у своєму складі декілька окремих підрозділів, які повноцінно виконують функції економічної розвідки, контррозвідки, захисту інформації, моніторинг, прогнозування і моделювання економічного стану, проводиться розробка стратегії і оптимізація управління (антикризове управління). Служба економічної безпеки має досить ресурсів для втілення вибраної стратегії і політики підприємства в життя.

Істотній трансформації зазнає система зв'язків в управлінні підприємством. Якщо спочатку служба економічної безпеки отримує завдання від вищого керівництва підприємством на рівні вказівок і намагається використати фахівців виробничої ланки, то з часом і виділенням службу в окрему структуру, вона бере на себе контроль за діяльністю виробничої ланки, контроль за ефективністю системи управління підприємством, виробляє пропозиції і рекомендації керівництву, повністю задіяна в розробці стратегії розвитку і стратегічному управлінні. При цьому комплектуються підрозділи кращими фахівцями у відповідній області: аналітиками, програмістами, психологами, полиграфологами, слідчими, детективами, прогнозистами. Тому за останні два-три роки в класифікаторові з'явилися такі професії як фахівець з "Управління інформаційною безпекою" 6.170103 в області 1701 "Інформаційна безпека", 21.04.02 "Економічна безпека суб’єктів господарської діяльності", менеджер по безпеці підприємництва, піар-технолог, полиграфолог.

Отже, малі і приватні підприємства не мають власної системи безпеки і функції економічної безпеки зводяться до виконання функцій охорони, мінімального юридичного забезпечення господарських питань. Розширення діяльності підприємства і його доходів веде до виділення служби економічної безпеки в окрему структуру і в її завдання входить забезпечення інформаційної безпеки і технічного захисту інформації. Далі закінчується процес виділення служби економічної безпеки в окрему структуру і триває трансформація її структури з появою нових завдань. А саме, необхідність забезпечення зовнішньої безпеки призводить до виникнення підрозділів бізнес-контррозвідки і бізнес-розвідки. Далі розширюються можливості цих підрозділів і разом з розвитком структури інформаційно-аналітичного забезпечення і прогнозування використовується для вдосконалення системи стратегічного управління підприємством. Найвищий рівень служби економічної безпеки підприємства досягається тоді, коли можливості цієї служби використовуються для проведення політики підприємства і моделювання зовнішніх ситуацій, впливів і дій на зовнішнє середовище, ринкові механізми.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.