Основні виробничі бізнес-процеси аеропортів

Виділимо основні бізнес-процеси саме аеропортів.

1. Дослідження ринку й стимулювання попиту на послуги.

2. Планування розкладу.

3. Організація перевезень.

4. Договірна робота.

5. Обслуговування пасажирів у терміналах.

6. Обробка вантажів і пошти (обслуговування вантажної клієнтури).

7. Технічне обслуговування ПС.

8. Технологічне обслуговування ПС.

9. Передпольотне ТО ПС.

10. Післяпольотне ТО ПС.

11. Обробка багажу.

12. Заправка ПС паливно-мастильними матеріалами (ПММ).

13. Забезпечення авіаційної безпеки.

14. Забезпечення бортхарчуванням.

15. Забезпечення спеціальним транспортом.

16. Неавіаційна діяльність (у даній роботі розглядатися не буде).

Обробка вантажів і пошти: організація й забезпечення обслуговування відправників вантажу й вантажоодержувачів, що включає: тимчасове зберігання, прийом вантажів до перевезення і їх комплектування по рейсах, видача перевезених вантажів, обробка розрізнених штучних вантажів з наступним сортуванням і комплектуванням для відправлення, обробка вантажів, скомплектованих у контейнери, виконання вантажно-розвантажувальних операцій.

Виробничий процес обробки вантажів може протікати в трьох основних технологічних зонах - відправлення, прибуття й обробки транзитних вантажів за прямим або складським варіантами. Розглянемо також схему координації дій авіакомпаній в аеропорту (рис. 3, 4). Сполучаючим і координуючим центром є вантажний комплекс аеропорту.

Ця служба координує діяльність експедиторів, представників авіакомпаній і інших сполучених підрозділів (митниці, санітарної служби, карантинної служби й ін.).

На території вантажного комплексу дислокуються всі перераховані підрозділи, а також представники експедиторських фірм, окремі вантажовідправники і вантажоодержувачі забезпечують самостійно (без експедитора) відправлення й одержання вантажів, що прямують через аеропорт.

У внутрішній аеропортовій системі вантажна служба координує свою діяльність з іншими службами аеропорту по забезпеченню завантаження і розвантаження повітряних суден, комерційному оформленню перевезень.

Найшвидший спосіб доставляння вантажів - авіатранспорт.

Проте він дорогий і тому застосовується тільки в екстрених випадках, коли необхідно доставити вантаж якнайшвидше, або цінний вантаж.

Рис. 3. Координація вантажних перевезень авіакомпанії в аеропорту

 

 

Рис. 4. Варіанти координації учасників авіаційних перевезень

Обслуговування ПС: комплекс робіт, виконуваних особовим складом інженерно-авіаційної служби з метою своєчасної підготовки літаків до польотів і забезпечення їх безвідмовної роботи протягом встановлених ресурсів і термінів експлуатації.

ТО розділяють на оперативне й періодичне. Оперативні форми ТО включають роботи із забезпечення стоянки ПС, роботи з огляду й обслуговування, по забезпеченню вильоту ПС. Періодичні технічні форми обслуговування ЛВП складаються з робіт: попередніх, по огляду й обслуговуванню, і заключних. Ремонт включає комплекс робіт, виконуваних на будь-якому виробі, знятому з експлуатації внаслідок відпрацьовування ресурсу, або в результаті ушкодження або передчасного зношування.

Роботи, що виконуються інженерно-технічним комплексом (ІТК): організація й проведення технічного обслуговування й поточного ремонту приписного й транзитного ЛВП; перспективне й оперативне планування використання АТ відповідно до затвердженого розкладу руху, забезпечення планомірного відпрацьовування авіаційною технікою встановлених ресурсів; забезпечення високої справності, якісної підготовки АТ до польотів відповідно до технологічних вказівок по ТО; удосконалювання й контроль знань авіаційної техніки й правил її експлуатації інженерно-технічним і льотним складом, підготовка й допуск інженерно-технічного складу до обслуговування АТ. З погляду участі структурних ланок ІТК у виробничому процесі технічного обслуговування ЛА їх ділять на основні й допоміжні.

До основних цехів, що безпосередньо виконують роботи з обслуговування й ремонту АТ, відносяться цехи: оперативного й періодичного ТО, лабораторної перевірки й ремонту авіаційного й радіоелектронного встаткування, поточного ремонту, обслуговування побутового встаткування ЛА.

До допоміжного виробництва відносяться: цех підготовки виробництва, відділ головного механіка, технічний відділ, виробничо-диспетчерський відділ, відділ технічного контролю.

Цех оперативного ТО виконує роботи з оперативного обслуговування приписних і транзитних ПС. Цех періодичного ТО виконує роботи з періодичного обслуговування. Цех поточного ремонту ЛВП виконує ремонтні роботи на ЛА й провадить ремонт зворотно-обмінного фонду агрегатів і запасних частин, виготовляє запасні частини, інструмент і встаткування. Цех обслуговування побутового встаткування виконує роботи із внутрішнього й зовнішнього збирання ЛА, забезпечує ремонт знімного побутового встаткування й інвентарю. Цех підготовки виробництва забезпечує попередню комплектовку й доставку до робочих місць основних цехів необхідних агрегатів, запасних частин, устаткування й видаткових матеріалів.

Відділ головного механіка виконує ремонт і виготовлення наземного встаткування, забезпечує правильну експлуатацію електричних і технологічних комунікацій ІТК.

Виробничо-диспетчерський відділ (ВДВ) координує оперативне керування виробництвом ІТК: контролює надходження літальних апаратів на ТО і його хід за графіком, вживає оперативних заходів для усунення виникаючих відхилень і збоїв виробництва, виписує цехам картки й приймає від них оформлені картки на ТО.

На завершальному етапі обслуговування ІТК разом з іншими підрозділами авіапідприємства провадить підготовку справного літака до польоту відповідно до розкладу руху.

Наступними етапами аналізу бізнес-процесів є - визначенням трудомісткості робіт, кількості виконавців по видах робіт і кількості виконавців робіт бізнес-процесів – що є дуже важливими й складними завданнями, повинні займатися кваліфіковані фахівці в області інжинірингу бізнес-процесів, для чого авіакомпанія або аеропорт (як і будь-яка компанія) повинна звернутися по допомогу до експертів.

Визначимо взаємні зв'язки між бізнесами-процесами. Процеси «Дослідження ринку й стимулювання попиту», «Планування перевезень», «Організація перевезень», «Договірна робота» і «Бронювання й продаж» є взаємозалежними, тому що всі разом вони забезпечують єдину комерційну політику авіакомпанії.

Технологічні процеси «Обслуговування пасажирів» і «Обробка вантажів і пошти» зв'язані загальною спрямованістю: надання послуг клієнтурі (сервісу).

Процеси «Обслуговування ПС» і «Льотна робота» є самостійними й дуже складними по своїй суті, тому їм приділяється особлива увага.

Розглянемо якими підрозділами організаційної структури авіакомпанії виконуються вищевказані 9 процесів.

Видно, що роботи зі здійснення того самого процесу виконуються підрозділами (відділами, службами, групами), між якими немає тісного співробітництва, це приводить до того, що передача необхідної інформації, а, отже, і виконання дій відбувається повільно, зачіпаючи на своєму шляху підрозділи, що не беруть участь у реалізації даного процесу.

Все це спричиняє зниження ефективності діяльності авіакомпанії й відображається у втратах як часових, так і вартісних. В організаційній структурі забагато контролюючих підрозділів, що говорить про те, що відділам не надані повноваження для прийняття самостійних рішень і самоконтролю.

Головним висновком є те, що в більшості немає об'єднань зв'язаних робіт у бізнес-процеси, а існують тільки окремі його фрагменти.

А якщо немає орієнтації на процес, то немає таких чітко оцінюваних характеристик, як вартість, тривалість, вихід, якість і ступінь задоволення клієнтів. Тепер маючи інформацію про необхідні бізнес-процеси, про роботи, необхідні для реалізації цих бізнес-процесів, про завдання виконуваних у ході кожної з таких робіт, про трудомісткість робіт, про необхідну кількість виконавців для робіт і процесів, можна перейти до остаточного проектування нової організаційної структури авіакомпанії та до її побудови у проекті

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1128;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.