Виробнича функція авіабізнесу. Виробничі бізнес-процеси

 

Розглянемо послідовність робіт, що зазвичай проводиться при аналізі бізнес-процесів авіаційних підприємтсв.

1. Виділення бізнес-процесів.

2. Визначення переліку робіт з бізнес-процесам.

3. Визначення трудомісткості робіт.

4. Визначення кількості виконавців по видах робіт.

5. Визначення кількості виконавців для бізнес-процесів.

6. Визначення взаємних зв'язків між бізнесами-процесами.

7. Проектування бізнес-процесів.

8. Визначення підрозділів, що забезпечують бізнес-процес.

9. Побудова організаційної структури.

Виділимо бізнес-процеси саме авіакомпаній.

1. Дослідження ринку й стимулювання попиту.

2. Планування перевезень.

3. Організація перевезень.

4. Договірна робота.

5. Бронювання й продаж перевезень.

6. Обслуговування пасажирів.

7. Обробка вантажів і пошти (обслуговування вантажної клієнтури).

8. Обслуговування ПС.

9. Виконання польотів (льотна робота).

Для реалізації кожного з перерахованих процесів повинен бути виконаний певний перелік робіт, розглянемо їх.

Дослідження ринку й стимулювання попиту: відділ по напрямку проводить щоденну роботу з нагромадження статистичних даних, вивченню статистичних звітів ІКАО, ІАТА, публікацій авіаційних журналів і рекламних матеріалів інших авіакомпаній. Систематизує даний матеріал і матеріал представників, генеральних агентів, бізнес-планів замовників і інші джерела.

Виходячи з конкретних статистичних даних визначається наступний напрямок роботи: відкриття нових ліній (визначається потенційний попит, розробляються заходи щодо виконання чартерних програм), визначення авіакомпаній-партнерів по перевезенню пасажирів у пункти світу, куди є порівняльний попит, дає висновок по ефективності наповнення даного рейса.

Тобто проводиться збір первинної й вторинної інформації, відповідь на питання: хто літає? (вік, стать, національність), де? (аеропорт вильоту, аеропорт призначення), як? (регулярний рейс або чартерний, частка ринку авіакомпанії), коли? (щорічний обсяг перевезень, сезонність, коливання протягом дня), чому? (бізнес, туризм. державна служба, інше), скільки? (опубліковані тарифи, клас обслуговування, середній дохід авіакомпанії розраховуючи на один пасажира); вивчення законодавчої бази, конкурентного оточення; реклама, розробка системи пільг і знижок.

Планування перевезень: містить у собі кілька етапів: вивчення пропозицій представників (агентів) авіакомпанії за кордоном за розкладом регулярних рейсів з обліком можливих підстиковок, визначення перспективних маршрутів, організація розкладу, визначення потреби у ПС, розміщення ПС по авіалініях, узгодження часу прильоту, вильоту, «слотів» (проміжків часу, які виділяє аеропорт для тої або іншої авіакомпанії), забезпечення комерційних вимог (призначення зручного для пасажира часу вильоту й прильоту ПС у пункт призначення), забезпечення безпеки польотів (витримування заданих часових інтервалів між зльотами й посадками ПС в аеропортах синхронізація часу прольоту літаками точок сходження й перетинання трас), забезпечення мінімальної кількості екіпажів, номативної тривалості стоянок літаків в аеропортах при технічному й комерційному обслуговуванні.

Організація перевезень: має на увазі комплекс робіт з організації перевезень по регіонах (включаючи регулярні й чартерні рейси):

- оперативний контроль за регулярними рейсами разом із представниками й агентами;

- організація відкриття нових регулярних маршрутів, розробка нормативів і введення нових рейсів;

- контроль використання комерційних прав;

- контроль комерційного завантаження регулярних рейсів, проведення розрахунків рентабельності рейсів;

- координування загальної політики чартерного ціноутворення й виконання дозвільних функцій щодо чартерних рейсів.

Забезпечення й контроль комерційного завантаження регулярних рейсів по напрямку є однією з основних функцій менеджерів по регіонах і містить у собі наступне:

- розрахунок окупності регулярних рейсів;

- збір та накопичення статистичних даних комерційного завантаження регулярних рейсів, відомостей щодо пасажирів, вантажів у тому числі наднормативного багажу, пошти;

- оперативне рішення завдань по даному напрямку: при необхідності давати скасування рейсу; при необхідності й при технічній можливості давати вказівки по заміні типу літака, зміні компонування з огляду на ефективності даного рейса;

- робота із забезпечення комерційного завантаження рейсів: при незадовільному завантаження рейса розробляє пропозиції щодо покращення заповнюваності рейса; при підвищеному попиті проробляє можливість збільшення частоти виконання регулярних рейсів по даному напрямку; видає пропозиції по підвищенню тарифів; розгляд можливості виконання даного рейса на іншому типі ПС (збільшення або зменшення компонування ПС).

Дозвільна система виконання чартерних рейсів по напрямках включає: координування загальної політики чартерного ціноутворення в авіапідрозділах, контроль чартерних рейсів; у фазі переговорів із замовником менеджер збирає інформацію про рейси, необхідну для дозволу виконання чартерного рейса або рейсів (маршрут, тип ПС, кількість рейсів і період виконання, вартість одного рейса, і розшифровка що до неї входить, умова платежу, форма оплати, характер перевезень, інформація про замовника); після вивчення вищевказаної інформації менеджер по регіону приймає рішення про економічну доцільність виконання чартерного рейса або програми рейсів.

Договірна робота: виходячи з наявної договірно-правової бази статистики перевезень, побажань представництв авіакомпанії за кордоном і на підставі вивчення ринку виробляють свої пропозиції за висновком нових і доповненню, продовженню, зміні й розірванню існуючих міжнародних угод і договорів авіакомпанії, що відносяться до її комерційної діяльності.

Такі угоди включають: комерційні, інтерлайн, про спільну експлуатацію, про виділення блоку місць, про генерального агента, про агента у справах продажу, про обслуговування рейсів, про заправлення паливом, про постачання бортхарчування, а також чартерні, адміністративні, рекламні договори.

Бронювання й продаж перевезень: організація продажу через представництва, через різні організації й агентства, організація власного продажу; розробка тарифної політики з диференціацією по класах і умовам застосування, розсилання тарифів для користування агентам і в представництва за кордоном, періодичний аналіз ефективності тарифів, обслуговування систем бронювання (розсилання до них тарифів, контроль створених бронювань та умов продажу перевезень).

Глобальна розподілена система бронювання (GDS) Амадеус – провайдер технологій, які забезпечують потреби всесвітньої індустрії транспорту та туризму в галузі маркетингу, продажу та дистрибуції на ринках більш ніж 210 країн світу.

Термінали системи встановлені в більш ніж 212 000 туристичних та авіаційних агентств. Авіакомпанії є системними користувачами системи.

Амадеус – єдина в світі GDS, яка пропонує авіакомпаніям використовувати Систему не тільки для дистрибуції, але й для бронювання безпосередньо в власних аеропортових (ATO) та міських (CTO) офісах продажу. В офісах 140 таких авіакомпаній, відомих як "системні користувача", використовують 79 000 терміналів системи.

Амадеус має можливості надавати послуги з бронювання номерів в більш ніж 60 000 готелів, включаючи 322 глобальні готельні мережі, прокату автомобілів 50 компаній rent-a-car, обслуговуючих більш ніж 25 000 пунктів прокату, ресурсів інших провайдерів, включаючи ведучі залізничні системи, круїзні компанії, туристичних операторів, поромні та страхові компанії.

Амадеус забезпечує рішення в галузі електронної комерції для всієї індустрії подорожей, надавая користувачам нові канали взаємодії з клієнтами та нові джерела доходів. Обслуговування пасажирів включає наземне обслуговування й обслуговування на борту. Тому що це частини одного процесу, то ми вважаємо не доцільним відокремлювати їх один від одного.

Процес включає наступні роботи: обслуговування пасажирів, що вилітають, надання необхідної інформації, оформлення багажу, організація зберігання багажу, реєстрацію, організацію внутріаеродромного транспортування пасажирів і багажу, посадка пасажирів і завантаження багажу в літак, організацію обслуговування пасажирів, що прилетіли, обслуговування на борту (надання різних послуг у польоті згідно технологічної карти обслуговування та класу обслуговування, яким користується пасажир), організацію обслуговування транзитних пасажирів та пасажирів, у маршруті якиї є стоп-овер.

Турагенти можуть вимагати спеціальних послуг для своїх клієнтів, під час находження на борту на рейсі.

Це стосується різних питань сервісу наприклад щодо харчування, або хворих на діабет пасажирів.

Повідомлення про вид спеціальної послуги може бути надано за телефоном, або включене за просьбою пасажира до його РNR у вигляді даних, введених до сектору інформації про обслуговування, який має назву Запит на Спеціальне Обслуговування – Special Service Request або SSR, використавши для цього відповідний спеціальний код (табл. 3).

Таблиця 3

Коди Спеціальних Послуг (SSR)

Код Значення коду
AVML (Asian vegetarian food) Азіатська вегетаріанська страва
BSCT (Baby cot/bassinet) Дитяча люлька/ ліжко
BBML (Baby meal) Страва для дитин
BULK (Bulky baggage) Громіздкий багаж
BLND (Blind passenger) Незрячий пасажир
CBBG (Cabin baggage) Ручна поклажа (для якої купується додаткове місце)
CHML (Child mean) Дитяча страва
DEPA (Deportee) Депортована особа (у супроводі охорони)
DEPU (Unaccompanied deportee) Депортована особа без супроводу охорони
DEAF (Deaf passenger) Глухий пасажир
DBML (Diabetic meal) Діабетічна страва
FQTV (Frequent traveler information) Інформація про тих, хто часто мандрує
FRAG ( Fragile baggage) Крихкий багаж
MAAS (Meet& Assist) Зустріч та допомога (можливо для літніх пасажирів)
NSSA (No-smoking aisle seat request) Запит на місце в салоні для того, хто не палить в проході
NSSW (No-smoking window seat request) Запит на місце в салоні для того, хто палить цигарки біля вікна
PETC (Passenger with a pet) Пасажир, з яким в салоні є свійська тварина
RQST (Specific seat request) Запит на спеціальне місце
SMSA (Smoking aisle seat) Місце в салоні для курящих в проході
SMSW (Smoking window seat) Місце в салоні для курящих біля вікна
LANG (Language assistance) Мовна допомога, за проханням пасажиру
STCR (Stretcher passenger) Пасажир на ношах
SPML (Special meal requested) Запит на спеціальне харчування
TWQV (Passenger in transit without visa) Транзитний пасажир без візи
UMNR (Unaccompanied minor) Дитина без супроводу (до 12 років )
VGML (Vegetarian meal requested) Вегетаріанське харчування, по запиту
WCHS (Wheelchair required) Інвалідне крісло на запит
XBAG (Excess baggage) Багаж понад встановлену норму

 

Багато з вищенаведених кодів потребують подальших уточнень. Наприклад, використовувати код SPML (спеціальна їжа) без описання типу їжі, яке потрібно пасажиру, не можливо.

Код OTHS можливо використовувати для будь-якого іншого запиту, для якого немає встановленого 4-х значного коду. Якщо ви використовуєте цей код то потрібно додавати деталі.

Льотна робота - комплекс заходів щодо керування підприємствами, літними підрозділами й екіпажами повітряних судів, куди входять:

- підготовка необхідної кількості екіпажів для виконання плану відповідно до встановлених нормативів, постійне підвищення їх професійного рівня, формування екіпажів і допуск їх до польотів;

- організація й планування польотів, підготовка й удосконалювання методів підготовки екіпажів до виконання польотів;

- організація перевірок льотного складу, контроль за виконанням польотів, проведення розборів у підприємстві й льотних підрозділах;

- ведення льотної й штабної документації.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 948;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.