Визначення операційної системи та її основні функції системи

Операційна система - це програма, що керує апаратними і програмними засобами комп'ютера, призначеними для виконання задач користувача.

ЕОМ надає різні ресурси для рішення задачі, але щоб зробити ці ресурси легко доступними для людини і його програм, потрібно операційна система. Вона ховає від користувача складні і непотрібні подробиці і надає йому зручний інтерфейс для роботи. Операційна система здійснює завантаження в оперативну пам'ять усіх програм, передає їм керування на початку їхньої роботи, виконує різні дії по запиті виконуваних програм і звільняє займану програмами оперативну пам'ять при їхньому завершенні.

Крім перерахованого вище операційні системи можуть надавати й інші можливості, що роблять ЕОМ ще більш зручної для використання: одночасне виконання безлічі різних програм (мультизадачность); засобу захисту інформації, що зберігається на дисках ЕОМ; робота декількох користувачів на одній ЕОМ (многопользовательский режим); можливість підключення ЕОМ до мережі, а також об'єднання обчислювальних ресурсів декількох машин і спільне їхнє використання (кластеризация).

Крім операційних систем для роботи необхідні деякі інші компоненти. Серед них базова система введення-висновку (BІOS), що постійно знаходиться в пам'яті комп'ютера. Ця система "убудована" у материнську плату комп'ютера. Її призначення складається у виконанні елементарних дій, зв'язаних зі здійсненням операцій уведення-висновку. BІOS містить також тест функціонування комп'ютера, що перевіряє роботу пам'яті і пристроїв комп'ютера при включенні електроживлення. Крім того, базова система введення-висновку містить програму виклику завантажника операційної системи.

Завантажник операційної системи -і це спеціальна програма, призначена для ініціювання процесу завантаження операційної системи.

В даний час важко собі представити роботу на комп'ютері без використання операційної системи. Огляд операційних систем ми почнемо з MS DOS -і однієї з перших ОС, що завоювали широку популярність серед користувачів персональних ЕОМ. Потім розглянемо версії Wіndows: від Wіndows 3.11 -і графічної оболонки для MS DOS, до сучасних ОС Wіndows 9X і Wіndows 2000. Найбільше повно буде розглянута ОС Lіnux, що є UNіX-подобной ОС для персональних комп'ютерів. Ця система вже більш семи років є базової при навчанні студентів і школярів інформатиці й інформаційним технологіям у Московському державному індустріальному університеті.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 960;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.