Проведення конформаційного аналізу за допомогою ЛЗР

Використання ЛЗР іноді дає змогу знайти переважну кон­формацію окремих угруповань у молекулі, наприклад у похідного бензімідазолу з о-толільним замісником 4.23. Переважна орієнтація цього замісника відносно площини гетероциклічного фрагмента (кут φ) невідома (рис. 4.37).

Рис. 4.37. Конформаційний аналіз похідного бензімідазолу 4.23 за допомогою ЛЗР

Для її визначення вимірюють спектри сполуки при
наявності ЛЗР та знаходять значення питомих ЛІЗ. Далі за допомогою молекулярних моделей (механічних або комп'ютерних) збирають просторову модель молекули і визначають координати протонів відносно центра координації (у даному випадку
незаміщеного бензімідазольного атома азоту). Після цього обчислюють
положення іона лантаноїду в аддукті. Координати протонів о-толільного замісника обчислюють для різних кутів φ від 0 до 180° з кроком 10—20°. Для кожного добутого варіанту координат про­тонів сполуки виконують обчислення положення іона лантаноїду в ад­дукті. Чим більше задані координати протонів о-толілу відрізняються від його істинної орієнтації, тим гірше буде узгодження обчислених та експериментальних значень ЛІЗ. Кількісно це узгодження можна знай­ти з величин середньоквадратичних відхилень (СКВ) величин Δ'пск, об­числених за формулою (4.17), та експериментальних ЛІЗ. Графік за­лежності СКВ від кута у для 1-метил-2-(2-толіл)-бензімідазолу 4.23 показано на рис. 4.37. Мінімум на кривій відповідає куту φ у стабільнішій конформації молекули.

Можливий і інший під­хід до визначення орієн­тації фенілу арильного замісника. На підставі ко­ординат і ЛІЗ протонів бензімідазольного фраг­менту обчислюють поло­ження іона лантаноїду в аддукті. Далі обчислю­ють значення ЛІЗ про­тонів о-толілу при різній його орієнтації відносно відомого вже положення іона лантаноїду в аддукті. Орієнтація, при якій обчислені та експериментальні значення ЛІЗ сигналів протонів замісника краще всього узгоджуються, і є найімовірнішою.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 550;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.