Вибірковий метод – це науково обгрунтований підхід, за результатами якого розробляють висновки про дослідження, спираючись на дані аналізу його певної частини.

Основні поняття вибіркового методу. Генеральна сукупність – обмежений територіально і в часі обєкт досл-ня. Вибіркова сукупність – певна кількість вибіркових за суворими правилами елементів генеральної сукупності. Одиниця відбору. Одиниця спостреження. Змінна.

Репрезентативність вибірки – це здатність вибіркової сукупності відтворювати основні характеристики генерельної сукупності. Помилка репрезен-ті – це відхилення вибіркової сукупності за певними харак-ками від генеральної сук-ті. Припускається найкращий вар. Помилка репре-ті не більше 3%, помилка в 3-10% інформації вваж також надійною. Якщо помилка 10-20%, то надійність інформації є наближеною. Помилка в 20-40% - інформація є близька до надійної. Надійність інформ – це адекватність одержаних результатів дослідження в соц ситуації. Помилки виділяють: випадкові і систематичні. Типи вибірок залеж від того який метод відбору одиниць аналізу ми використовуєио. Найчастіше використовують 2 методи: ймовірнісний або(випадковий, статистичний) використ або випадковий тип вибірки або механічний.

К=N ген. сукупності/n виб. сук. Якщо К=4, то треба опитати кожного 4-го.

Є ще Стратифікована або районована вибірка. Гніздова і серійна вибірки. Цілеспрямований підхід, використ: квотну і стихійну. Є ще вибірки: одноразові та багаторазові.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1266;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.