Поздовжня релаксація: шлях до рівноваги

Негайно після імпульсного збудження ядерних спінів вектор загальної намагніченості зміщується від положення теплової рівноваги (від осі +z). Цей процес відповідає зміні населеностей енергетичних рівнів. Процес повернення намагніченості до осі z називається поздовжньою релаксацією. Він відповідає відновленню рівноважного розподілу населеностей і втраті спінами надлишкової енергії. Схематично процес поздовжньої релаксації представлено на Рис. 1.36.

 

Рис. 1.36.Поздовжня релаксація. Повернення вектора намагніченості до рівноважного стану (показано на сигналах в СКО) зменшує компоненти намагніченості в площині (x-y) і збільшує поздовжні (z) компоненти

 

Енергія, що втрачається спінами, поширюється в середовищі, що оточує спіни, у вигляді тепла. Однак зміна температури при цьому є настільки малою, що не може бути зафіксована. Даний процес називають ще спін-решітковою релаксацією. Цей термін пішов з перших експериментів по твердотільному ЯМР, де надлишок енергії розподілявся у твердій кристалічній решітці.

Відповідно до теорії Блоха, відновлення +z намагніченості, Mz має експоненціальний характер, що описується рівнянням:

(1.25)

де Мо - намагніченість у стані теплової рівноваги а Т1 - часова константа цього процесу.

Експоненціальне відновлення намагніченості було запропоновано як гіпотезу, однак, воно в більшості випадків є досить точною моделлю для ядер зі спіном ½. Починаючи з нульової z-намагніченості, наприклад, одразу після внесення зразка в магніт, або після впливу 90о імпульсу, поздовжня намагніченість через час t складе:

 

Mz = Mo(1-e-t/T1) (1.26)

 

Це ілюструється графіком, представленим на Рис. 1.37.

Рис. 1.37.Експоненціальне зростання поздовжньої намагніченості визначається часовою константою T1 В основному процес закінчується після періоду 5T1.

 

Коефіцієнт Т1 відомий як час поздовжньої релаксації. Саме так ми будемо називати його надалі. Хоча при цьому варто пам'ятати, що це час, за який намагніченість спадає в е разів, а не реальний час, необхідний для повної поздовжньої релаксації.

Аналогічно, якщо з'ясовується швидкість, з якою відновлюється поздовжня намагніченість, її визначають як 1/Т1 і говорять про константу швидкості релаксації (у с-1).

Для органічних молекул середнього розміру (маса яких становить кілька сотень Дальтон) часи Т1 для протонів лежать у діапазоні 0,5 – 5 с. Для атомів вуглецю вони лежать у діапазоні від декількох секунд до багатьох десятків секунд. Для повної релаксації спінів після впливу 90о імпульсу, необхідно витримати інтервал 5Т1 (намагніченість при цьому відновиться на 99,33%) Це добре видно з Рис.1.37. Тому для повної релаксації буває необхідним очікувати кілька хвилин. Накопичення спектра з повною релаксацією спінів рідко використовується на практиці внаслідок його малої ефективності. Причиною настільки тривалого часу, що необхідний для релаксації, є відсутність механізму перетворення енергії збуджених ядерних спінів у теплову енергію. Час, необхідний для спонтанного випромінювання кванта радіочастотної енергії збудженим спіном настільки великий (він порівняний з віком Всесвіту), що не впливає на населеності енергетичних рівнів. Тому єдиним шляхом релаксації є стимульована емісія. Згадаємо, що обов'язковою умовою для індукування ядерних переходів і, відповідно, для відновлення рівноважних населеностей, є наявність змінного електромагнітного поля, частота якого збігається з Ларморовою частотою наявних магнітних ядер. Тривалі часи релаксації свідчать, що такі поля в зразку не занадто поширені. Дані поля обумовлюються певними молекулярними рухами. Із практичної точки зору деякі відомості про Т1 дають можливість оптимізувати збудження спінів у більшості експериментів.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 620;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.