Диполь-дипольна релаксація

Найбільш важливим механізмом релаксації для ядер зі спіном ½ є диполярна взаємодія спінів. Вона є також причиною виникнення дуже важливого для практики ефекту Оверхаузера. Диполярні взаємодії можна описати, якщо скористатися моделлю точкового магнітного диполя. При цьому ядра зі спіном ½ можна представити у вигляді мікроскопічних магнітів, що мають Південний і Північний полюси. Якщо є два таких диполі, їхні магнітні поля можуть взаємодіяти. Вони будуть притягатися або відштовхуватися, залежно від їхньої взаємної орієнтації. Тепер припустимо, що такі диполі відповідають двом сусіднім ядрам у молекулі, що перебуває в стані хаотичного руху в розчині. Вони, незважаючи на рух молекули, увесь час орієнтуються уздовж зовнішнього магнітного поля. Ситуація тут цілком така сама, як для стрілки компаса - якщо компас обертати в довільному напрямку, стрілка однаково покаже на Північ. Незважаючи на постійну орієнтацію уздовж зовнішнього поля, взаємна орієнтація магнітних полів диполів у молекулі при її обертанні буде змінюватися, оскільки ці поля є анізотропними. У результаті кожний з диполів створює для іншого флуктуююче магнітне поле (Рис 1.44). Таким чином, обертання молекули з певною частотою приводить до релаксації спінів.


Рис. 1.44.Диполь-диполь релаксація. Інтенсивність взаємодії двох спінів через простір модулюється молекулярним обертанням. Модуляція еквівалентна змінному магнітному полю, що індукує переходи між спіновими станами, які, у свою чергу, забезпечують релаксацію спінів.

 

Для протонів даний механізм релаксації є домінуючим. Внаслідок цього, протони, що не мають поблизу інших протонів, релаксують повільніше. Найбільш важливим наслідком цього може бути заниження величин інтегральних інтенсивностей для протонів з повільною релаксацією через ефект часткового насичення таких сигналів, що відбувається через недостатній час між послідовними імпульсами (сканами), що використовуються для накопичення сигналу. Як витікає з даних по часу релаксації, можна передбачити, що найбільші часи релаксації будуть спостерігатися для тих протонів, які віддалені від інших протонів молекули. Ядра 13С також релаксують переважно за диполярним механізмом на протонах, що перебувають поблизу. Якщо протони поблизу відсутні, релаксація, хоча й менш ефективна, відбувається на віддалених протонах. У дуже великих молекулах і в сильних магнітних полях може відігравати помітну роль також механізм релаксації, що пов'язаний з анізотропією хімічного зсуву. Цей механізм зумовлений флуктуюючими полями, що виникають при коливанні атомів, які сполучені сильно анізотропним хімічним зв’язком. Особливо ефективним він виявляється для атомів вуглецю sp2, для яких хімічний зсувів суттєво змінюється навіть при невеликій деформації молекули. Диполярна релаксація може відбуватися також через взаємодію ядерного спіна з неспареним електроном. Магнітний момент електрона у 600 разів перевищує магнітний момент протона, що обумовлює високу ефективність такого шляху релаксації. Цю релаксацію іноді називають парамагнітною релаксацією. Навіть присутність розчиненого кисню, що є парамагнітною сполукою, може істотно вплинути на часи релаксації магнітних ядер. Якщо необхідно скоротити часи релаксації, використовують спеціальні парамагнітні реагенти, такі як ацетилацетонат хрому (III), Cr(acac)3, для органічних розчинників або MnCl2 для водних розчинів.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.