Спін-спінова взаємодія із квадрупольним ядром

Якщо в молекулі присутнє квадрупольне ядро з невеликим квадрупольним моментом, воно може брати участь у спін-спіновій взаємодії з іншими магнітними ядрами. Найбільш часто така взаємодія спостерігається з ядрами дейтерію в дейтерованих розчинниках. Розщеплення на квадрупольному ядрі зі спіном I теоретично дає 2I + 1 лінію. Тому, наприклад, для сигналу вуглецю в CDCl3 спостерігається триплет із співвідношенням інтенсивностей компонентів 1:1:1 (2Н має спін = 1) і відстанню між піками 32 Гц, що відповідає розщепленню 13С-2Н. Однак, коли релаксація квадрупольного ядра є достатньо швидкою відносно величини відповідної КССВ, то розщеплення може не проявитися. Розщеплення вуглецевого сигналу у хлороформі відбувається завдяки невеликому квадрупольному моменту дейтерію (Рис. 1.46). У випадку інших квадрупольних ядер, таких як хлор (35Сl і 37Cl мають I=3/2) мультиплети повністю зникають через швидку релаксацію спінів. Аналогічно, сигнал протонного резонансу хлороформу має вигляд дещо уширеного синглету, незважаючи на присутність сусідніх атомів хлору.

Рис. 1.46.Спектр 13С CDCl3 дозволяє виявити розщеплення на дейтерії але не на хлорі-35 або хлорі-37

 

Таким чином, вигляд спектра на ядрах зі спіном ½ залежить від описаних вище факторів, що впливають на квадрупольну релаксацію. У високо симетричному оточенні через повільну релаксацію вдається спостерігати розщеплення навіть на квадрупольному ядрі з помітним квадрупольним моментом. Так, спектр 14NH4+ являє собою несподівано вузький триплет 1:1:1 (Рис. 1.47, 14N має I = 1).

Рис. 1.47.1H спектр нітрату амонію в DMSO (a) перед і (б) після підкислення. В (б) іон NH4+ домінує і, внаслідок симетрії молекули, швидкість квадрупольної релаксації на 14N зменшується, що дозволяє спостерігати константу взаємодії 1H-14N через один зв'язок, що дорівнює 51 Гц

 

Підвищення температури зразка приводить до уповільнення релаксації квадрупольного ядра, при цьому з'являється більше шансів виявити спін-спінову взаємодію. Навпаки, зниження температури збільшує швидкість релаксації і згладжує тонку структуру спектра. Ця ситуація протилежна до тієї, котра звичайно спостерігається в динамічних системах, де нагрівання, зазвичай, приводить до спрощення спектра внаслідок коалесценції сигналів. Ймовірність втрати тонкої структури зростає також при зменшенні констант спін-спінової взаємодії. Можливість спостереження розщеплення на квадрупольних ядрах є скоріше виключенням, ніж правилом.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 577;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.