Оцінка функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств споживчої кооперації України

Споживча кооперація нині прагне бути конкурентноздатною системою і намагається зберегти та примножити свій потенціал у ринкових економічних умовах. Саме тому її діяльність спрямована на покращення своїх результатів і підвищення ефективності, успішне управління якою вимагає наявності належного організаційно-економічного механізму та його скоординованого функціонування. Недосконалість його структури, недоліки в методології оцінки ефективності та методах управління, похибки у зв’язках між елементами та у визначенні функцій виконавців тощо, без сумніву, призводять до розбалансованого функціонування механізму, що негативно впливає на результати діяльності підприємств споживчої кооперації.

Враховуючи зазначене, виникає необхідність у діагностиці функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств споживчої кооперації України, і в першу чергу роздрібної торгівлі. Це пояснюється тим, що на сьогодні серед функціонуючих галузей споживчої кооперації домінуючою і працюючою є торгівля, і перш за все роздрібна, яка відіграє велику роль у створенні торговельних зв’язків між містом і селом та забезпеченні мешканців сіл необхідними товарами.

Метою діагностики є визначення слабких і сильних складових діючого механізму, встановлення необхідності зв’язків між ними та оцінка результату його функціонування. Висновки діагностики є вкрай необхідними для формування адекватного умовам сьогодення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності кооперативних підприємств роздрібної торгівлі.

Існує чимало методів діагностики, найпоширенішими з яких є:

- cтатистичний аналіз. Він включає метод математичної статистики, метод теорії імовірності, теорію масового обслуговування, метод статистичних випробувань і метод статистичного імітаційного моделювання.

- факторний аналіз. Він базується на багатовимірному статистичному дослідженні ряду чинників, які мають як позитивний, так і негативний вплив на необхідні результати. Мета методу полягає у визначенні головних, найважливіших чинників впливу.

- методи дослідження операцій. Дана група методів включає теорію графів, теорію ігор та сітьове планування і управління.

- метод математичного програмування: лінійне, нелінійне, динамічне, статистичне та цілочислове.

- економіко-математичне моделювання. Економічні моделі дають змогу виявити особливості функціонування економічного об’єкта та на основі цього прогнозувати майбутню його поведінку при зміні будь-яких параметрів.

- експертні методи дослідження. Використовуються для діагностики стану об’єкта та подальшого прогнозування варіантів його розвитку. Експертні оцінки широко застосовуються в практиці техніко-економічного аналізу, оскільки вони дозволяють отримати відносно надійну, а інколи і єдино можливу інформацію.

Оцінка функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України та подальше прогнозування варіантів їх майбутнього розвитку має проводитися за методом, який:

- буде відповідати природі ходу людського мислення;

- має слугувати єдиною систематичною основою для безперервного процесу прийняття рішень;

- уможливлює прийняття рішень з урахуванням їх реальної складності та наявних проблем;

- повинен мати механізм узгодження численних думок та стилів щодо прийняття рішень із метою уникнення конфліктів;

- повинен мати механізм кількісного ранжування (встановлення пріоритетів) для можливих рішень із метою уникнення несистематичності у процесі прийняття рішень, що відповідно відбивається на їх якості;

- має передбачати обґрунтований і зрозумілий спосіб рейтингування можливих рішень, інакше процес їх прийняття може характеризуватися невизначеністю, а потенційні можливості можуть бути нереалізованими;

- має враховувати як кількісні, так і якісні параметри.

У процесі детального вивчення можливостей застосування методів діагностики, їх переваг і недоліків з метою вибору більш адекватного з них для оцінки функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України та подальшого прогнозування варіантів їх майбутнього розвитку нами обрано метод аналізу ієрархій. Він має аналогії з теорією експертних систем, теорією імовірності, економіко-математичним моделюванням і теорією графів, а також відповідає наведеним вище побажанням.

Метод дозволяє використовувати релевантну інформацію різних видів, включаючи точні дані – кількісні, і неточні – отримані інтуїтивно, з досвіду, з урахуванням цінностей, думок і образних припущень. Даний вибір пояснюється тим, що оцінити функціонування механізму лише на основі кількісних параметрів неможливо, а за допомогою методу аналізу ієрархій у процесі діагностики враховуються і якісні параметри.

Метод аналізу ієрархій, створений американським ученим Т. Сааті [122], – є методологічною основою для вирішення завдань вибору альтернатив через їх багатокритеріальне рейтингування. Він є міждисциплінарним розділом науки, який має математичні та психологічні обґрунтування і численні додатки.

Запропонований метод дозволяє описати проблему за допомогою термінів ієрархічної структури, пропонує засоби для упорядкування пріоритетів в ієрархії та для вимірювання інтенсивності взаємодії між її компонентами. Зазначена методологія також враховує роль людини в ієрархії, слугує підґрунтям для знаходження компромісу (примирення) багаточисельних людських інтересів і прагнень, які вступають між собою у протиріччя. Розв’язування проблеми за допомогою методу аналізу ієрархій відбувається поетапним встановленням пріоритетів, із урахуванням досвіду експертів із визначеної проблеми.

Методика проведення розрахунків за методом аналізу ієрархій, який пропонується використовувати для діагностики функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України, детально описана Т. Сааті у своїх працях [122].

Алгоритм діагностики функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України наведено на рис. 2.1. Запропонований алгоритм також можна використовувати для оцінки можливостей удосконалення та змін зазначеного механізму.

Удосконалення даного механізму є одним із кроків до покращення системи менеджменту, що передбачено Стратегією розвитку споживчої кооперації України на 2004–2015 рр., яка затверджена постановою ХІХ з’їзду споживчої кооперації України 23 березня 2004 р. [133]. Цей документ формулює основні напрями розвитку споживчої кооперації України протягом визначеного терміну.

 

 
 


Рис. 2.1. Запропонований алгоритм діагностики функціонування
організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі
споживчої кооперації України

Отже, управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України відбувається на обласному рівні. Воно проводиться у шести напрямах на основі щоквартальних і щорічних результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств. Управління ефективністю діяльності здійснюють:

1. Фінансово-економічне управління, що виконує наступні функції:

- аналіз показників господарсько-фінансової діяльності;

- надання пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і покращення ефективності діяльності;

- упровадження заходів щодо вдосконалення фінансово-економічної роботи системи.

2. Управління торгівлі та громадського харчування, що виконує такі функції:

- організація торговельної діяльності;

- забезпечення розширення асортименту продукції;

- підвищення культури торгівлі та обслуговування;

- розробка програм щодо забезпечення ефективного використання основних фондів.

3. Відділ кадрів, учбових закладів і організаційно-кооперативної роботи, що виконує наступні функції:

- забезпечення професійної підготовки та перепідготовки кадрів, підвищення кваліфікації спеціалістів у навчальних закладах;

- проведення єдиної соціальної політики;

- організація культурно-масової і спортивної роботи;

- організація роботи із залучення населення в члени споживчих товариств.

Схематично ієрархія діагностики функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України представлена на рис. 2.2.

Як видно з рис. 2.2, взаємодія всіх складових механізму управління призводить до розвитку одного з наступних контрастних сценаріїв його функціонування:

1. абсолютної невідповідності фактичного стану підприємств заданим параметрам – сценарій С1;

2. часткової відповідності фактичного стану підприємств заданим параметрам – сценарій С2;

3. повної відповідності фактичного стану підприємств заданим параметрам – сценарій С3.

Можливі контрастні сценарії інтегрують в узагальнений сценарій – результат функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.


       
 
   
 

 


Рис. 2.2. Ієрархія діагностики функціонування діючого
організаційно-економічного механізму управління ефективністю
діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України

 


Діагностика функціонування організаційно-економічного механіз­му управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України з використанням методу аналізу ієрархій буде проведена поетапно за запропонованим у роботі алгоритмом (див. рис. 2.1), математичним інструментарієм, розроб­леним Т. Сааті [122], та результатами оцінок експертів, у ролі яких виступили 4 фахівці-практики облспоживспілки та 20 фахівців з управління районних споживчих спілок і товариств облспоживспілки.

Етап 1. Визначення впливу напрямів управління ефективністю діяльності на фокус ієрархії – забезпечення цілеспрямованого оперативного регулювання діяльності для відповідності фактичного стану підприємств заданим параметрам (табл. 2.1).

Таблиця 2.1








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 979;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.