Вплив християнства на подальший розвиток культури

В цілому в епоху Імперії римське суспільство продовжує розвиватися. Однак в духовному плані уже в І ст.. н.е. з’явилися симптоми кризи. Справа в тому, що «римська ідея» як влада над усім світом була реалізована. Досягнувши її, Рим себе начебто вичерпав, втратив джерело внутрішнього саморозвитку. А без великої мети суспільство приречене на загибель.

Починаючи з І ст. Н.е. Рим все більше представляється історичною формою суспільства споживача. Відомий лозунг «хліба та видовищ» був образом життя не тільки «плебса», а й еліти суспільства. Еліта, що сповідувала гедонізм перетворювалася на культ грубих насолод і розваг. Імператори Калі гула, Нерон стали символом жорстокості, морального занепаду.

Саме духовна пустота стали головною причиною кризи римського суспільства та його загибелі.

Не випадково в І ст.. н.е. в Римській імперії виникло християнство як протидія духовному розпаду. Християнство протиставило силі, міці, бажанням насолоди й задоволення високі духовно-моральні цінності. Не дивлячись на переслідування з боку влади християн стає дедалі більше, і в ІV ст.. н.е. набуває офіційного визнання, хоча релігія не змогла врятувати Римську імперію від занепаду.

Отже, антична спадщина стала одним з компонентів формування сучасної європейської цивілізації.

По-перше – це фундаментальні політичні ідеї демократії, свободи, республіканізму. Значення римського права та юриспруденції.

По-друге – це античні традиції раціонального мислення й філософствування, які вперше запропонували принципово інші (не релігійно-міфологічні) способи пізнання та інтерпретації світу.

По-третє – це культурні цінності античності (література, мистецтво), які стали не тільки еталонами, а й основою розвитку багатьох жанрів, стилів тощо.

Й останнє – антична культура дала європейській таке важливе поняття як «класика». Воно виникло на основі античного культурного досвіду та позначає зразок чи норму. Оскільки гармонія та краса виражалася у греків через завершену естетичну форму, краса стала невід’ємною частиною класики

11. Культура Стародавнього Сходу та Стародавнього Єгипту (СПРС)

 

 

Тема: Культура Середньовіччя. Культура Візантії

План

  1. Поняття “середні віки”.
  2. Християнство і культурний процес. Середньовічний тип міста та його культура
  3. Діячі культури Середньовіччя: розвиток освіти, середньовічні університети, розвиток наук
  4. Середньовічна культура Західної Європи. Середньовічне західноєвропейське мистецтво. Середньовічна ікона
  5. Романський стиль та готика, їх особливості. Романська література, поезія вагантів
  6. Середньовічна культура Візантії як своєрідний синтез культурних традицій греко-римського світу, християнства та елліністичного Сходу. (СПРС)







Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 3383;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.