Архітектонічні елементи, які впливають на формування «обличчя» видання.

Вимоги до зовнішньої структури серіальних видань занотовані в таких галузевих стандартах: ГСТУ 29.1-97 «Журнали. Поліграфічне виконання. Загальні технічні вимоги»; ГСТУ 29.3-2000 «Газети. Поліграфічне виконання. Загальні технічні вимоги», ТУУ 29.005-95 «Календарі. Технічні умови».

У кожній газеті є певна кількість архітектонічних елементів, характеристики й особливості компонування яких 1) формують певні архітектонічні типи серіальних видань; 2) сприяють створенню «обличчя» конкретного видання.

Усі ці архітектонічні елементи можна скомпонувати в кілька груп:

1) Особливості матеріальної конструкції (формат, папір, обкладинка)

2) Оформлення титульних і вихідних відомостей (перша сторінка, титульні відомості, оформлення назви і її обсяг на сторінці, вихідні відомості, анонс)

3) Оформлення сторінки складання

а) тип верстки: горизонтальний, вертикальний, блоковий, змішаний

б) особливості форматів сторінки складання (формат сторінки складання, кількість і формат колонок, види абзацних відступів, спосіб вирівнювання, наявність втяжок)

б) використання повітря

в) оформлення «свічок» (бокових добірок)

в) сталість / динамічність макету

4) Оформлення заголовкового комплексу

а) заголовки: наявність надзаголовків, підзаголовків і внутрішніх заголовків,обсяг площі, зайнятої заголовком у статті, варіювання гарнітури і кеглю в заголовках, використання кольору, використання виворіток, лінійок, рамок чи декоративних елементів, поєднання заголовка з повітрям чи ілюстрацією, види компонування тексту заголовка в кілька рядків за певними схемами; варіювання в розташуванні заголовка відносно основного тексту.

б) рубрики: кількість рубрик, типи оформлення, типи розміщення, сталість у оформленні постійних рубрик

в) колонтитули, колонцифри, колон лінійки: оформлення, розміщення, сталість оформлення на різних сторінках видання

в) способи зазначення імені автора

г) наявність врізів і лідів, види оформлення в межах одного видання

д) цитати з текстів: способи їх виділення

е) наявність ініціалів

5) Особливості шрифтового дизайну (кількість шрифтів для основного тексту, гарнітури і кеглі шрифтів, шрифтові та нешрифтові засоби виділення тексту, доцільність використання виділень, кількість виділень і системність чи несистемність застосування, особливості застосування виворіток – частота, колір, обсяг тексту на виворітці)

6) Особливості ілюстрування та декору (кількість ілюстрацій у виданні, кількість ілюстрацій на сторінці, кількість ілюстрацій до однієї публікації; величина-обсяг; емоційно-виражальний потенціал ілюстрації, закладений у його жанрових і образних характеристиках; наявність фотографій авторів публікацій; типи розміщення ілюстрацій)

7) Співвідношення ілюстрацій із текстом та візуальна зв’язність ілюстрацій із текстом.

8) Використання кольору (повнокольорове чи двокольорове; в усьому виданні чи на окремих сторінках; кольори назв-логотипів і колонтитулів)

9) Частка і якість реклами

 

ТЕМА 7








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.