Антигіпертензивні препарати, що впливають на судинорухові центри головного мозку

В наш час у світі існує дуже велика кількість гіпотензивних (знижують підвищений артеріальний тиск) препаратів. Це – блокатори α1-рецепторів, β-адреноблокатори, антагоністи іонів кальцію, інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту, препарати центральної дії, сечогінні (діуретики). В основу такого поділу покладено основний механізм їх гіпотензивної дії. Абсолютна більшість препаратів впливає на якийсь один механізм підвищення артеріального тиску, що і знайшло віддзеркалення в назві груп. Існують препарати з подвійним механізмом дії. До них належать індапамід, ксипамід, а також комбіновані гіпотензивні засоби. Група препаратів, які впливають на артеріальний тиск, надзвичайно широка. Ми розглянемо лише найважливіші препарати.

Ці препарати викликають розширення артеріальних судин. В першу чергу, це клонідин (клофелін), який є стимулятором α2-адренорецепторів.

Клофелін

Гіпотензивна дія клофеліну супроводжується зниженням серцевого викиду та зменшенням периферичного опору судин, в тому числі судин нирок. Клофелін має високу активність, він ефективний навіть у малих дозах. Однак, через велику кількість побічних ефектів, межі його застосування значно звужені. Такий самий механізм дії мають метилдоф і гуанфацин. Інший механізм має урапідил, який виявляє лікувальний ефект за рахунок зменшення потоку центральних симпатичних судинозвужуючих імпульсів і, частково, за рахунок периферичної α1-адреноблокуючої дії. Проте повністю механізм дії урапідилу ще не з’ясований.

Гуанфацин Урапідил

Усі ці препарати є антигіпертензивними та застосовуються при різних формах гіпертонічної хвороби, купірування гіпертонічних кризів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 917;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.