Відокремлені підрозділи юридичної особи

Юридична особа має право відкривати свої філії та представ ництва.

Філія - це частина юридичної особи, її відокремлений підроз­діл, який виконує всі або частину її функцій поза місцем її знахо­дження у тому ж або іншому населеному пункті. Наприклад, філії банків, підприємств, навчальних закладів. Керівник філії діє нг підставі доручення юридичної особи.

Представництво - це також частина юридичної особи, яка діє у іншому населеному пункті і виконує одну або декілька функцій, що обслуговують основний вид її діяльності: укладення договорів поставки за місцем знаходження виробника продукції, укладення договорів на її перевезення, страхування тощо.

Представництво може бути тимчасовим і триваючим (постійним). Представництво може здійснюватися і однією фізичною особою. Представництво здійснюється на підставі доручення юридичної особи. Для забезпечення своєї діяльності філії та представництва наді­ляються майном тією юридичною особою, яка їх створила.

Відкриття філії та представництва відображається у статуті юридичної особи; відомості про філії та представництва заносять­ся до єдиного державного реєстру юридичної особи.

Філії та представництва не є юридичними особами, тому не можуть бути самостійними суб'єктами цивільних відносин та са­мостійно відповідати за дії, які вони вчиняють.

Філії (відділення) можуть укладати договори лише від імені юридичної особи, але не від свого імені. Проте, якщо, наприклад, обласна дирекція комерційного банку уклала кредитний договір від свого імені, цей договір може бути згодом визнаний (конвалі-дований) комерційним банком. У цьому разі він не може вважати­ся недійсним.


у статті 55 ГК (у першій редакції) філії та представництва були помилково зачислені до суб'єктів господарювання. Однак це не уз­годжувалося із поняттям суб'єкта господарювання, яке міститься у пій же статті. Відповідно до цього поняття, суб'єкт господарювання відповідає «за своїми зобов'язаннями, у межах відокремленого май­на». Як записано у частині 1 статті 132 ГК, «філія здійснює свою діяльність від імені господарської організації», отже, укладений нею договір створює зобов'язання не для неї, а для юридичної особи.

Суб'єктом цивільної відповідальності буде не філія, а юридична особа, яка її створила.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.