Визначення точки беззбитковості за допомогою CVP –аналізу

CVP –аналіз в стратегічному аналізі використовується не тільки в прогнозуванні прибутку а й визначенні порогу рентабельності (точки беззбитковості і запасу фінансової міцності.

Поріг рентабельності - це та межа, яку підприємству необхідно перейти, щоб вижити.

Чим вище поріг рентабельності, тим важче його перейти. З низьким порогом рентабельності легше пережити падіння попиту на продукцію або послуги, відмовитися від невиправдано високі ціни реалізації. Зниження порогу рентабельності можна добитися нарощуванням валової маржі (підвищуючи ціну і /або обсяг реалізації, знижуючи змінні витрати) або скороченням постійних витрат.. Поріг рентабельності визначається відношенням суми постійних витрат до коефіцієнту валової маржі. В принципі поріг рентабельності – це таж точка беззбитковості або критичний обсяг продаж, при якому не має вже збитків, але і не має ще прибутків.

Для розрахунку обсягу виручки, що покривають постійні і змінні витрати, виробничі

підприємства в практичній діяльності використовують такі показники, як величина та коефіцієнт маржинального доходу.

Величина маржинального доходу показує внесок підприємства в покриття постійних витрат і отримання прибутку.

Існують два способи визначення величини маржинального доходу.

При першому способі з виручки підприємства за продану продукцію вираховують всі змінні витрати. При другому – величина маржинального доходжу визначається шляхом складанняпостійних витрат і прибутку підприємства.

Під середньою величиною маржинального доходжу розуміють різницю між ціною продукції і середніми змінними витратами. Середня величина маржинального доходу відображає внесок одиниць виробу в покриття постійних витрат і отримання прибутку.

Коефіцієнтом маржинального доходу називається частка величини маржинального доходу у виручці від продажу або (для окремого виробу) частка середньої величини маржинального доходу в ціні товару. Взаємозв’язок між витратами, обсягом і результатами може бути виражені й наступною формулою

ЗРВ + П

О =-----------------,

Ц – СЗМ

де О – обсяг продукції в натуральних одиницях; ЗРВ – загальні постійні витрати;

П - прибуток; Ц - ціна одиниці продукції; СЗМ –середні змінні витрати

 

Беззбитковість – такий стан, коли бізнес не дає ні прибутків, ні збитків. Виручка покриває тільки витрати, фінансовий результат при цьому дорівнює нулю. Беззбитковий обсяг продажів можна виразити і в кількості одиниць продукції, яку необхідно продати, щоб покрити витрати, після чого кожна додаткова одиниця проданої продукції буде давати прибуток підприємству.

Аналіз точки беззбитковості побудований на тезі, що зі зростанням обсягів реалізації умовно-постійні витрати на одиницю продукції зменшуються. Для визначення точки беззбитковості можна застосовувати аналітичний і графічний методи.

За графіком можна встановити, при якому обсязі реалізації продукції підприємство матиме прибуток, а при якому не буде. Можна визначити також точку, в якій витрати будуть дорівнювати виручці від реалізації продукції. Цю точку назвали точкою беззбиткового обсягу реалізації, або точкою окупності витрат, або порогом рентабельності, нижче від якої виробництво буде збитковим. У разі використання графічного методу аналізу точкою беззбитковості вважається точка перетину кривої сукупних витрат і кривої, яка характеризує виручку від реалізації продукції (рис.4)

 

Зона

прибутків

 

1750 Е*


зона

збитків

 
 









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1180;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.