Правова основа антидемпінгу

Міжнародні антидемпінгові правила передбачені: а) ст. VI ГАТТ; б) Антидемпінговим договором COT; в) національними антиденпінговими законами, що ухвалюються на основі міжна­родних стандартів, закріплених в вищевказаних угодах.

У кожній країні існує власне законодавство, що регу­лює антидемпінг. Так, існує відповідний регламент ЄС, Закон України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту" № 330-XIV від 22 грудня 1998 р. тощо. Але всі ці законодавчі акти членів COT по­винні відповідати вимогам угод COT (ст. VI ГАТТ та Антидем­пінговому договору COT).

Основна частина Статті VI гласить:

1. Сторони визнають, що демпінг, через який товари однієї країни потрапляють на ринок іншої країни за вартістю мен­шою, ніж нормальна вартість товарів, повинен осуджуватися, якщо він спричиняє матеріальну шкоду чи створює загрозу матеріальної шкоди промисловості, створеній на території сто­рони, чи значно затримує створення вітчизняної промисловості. Для цілей цієї Статті слід вважати, що товар потрапляє на ри­нок імпортуючої країни за вартістю меншою, ніж його нормаль­на вартість, якщо ціна товару, який експортується з однієї країни в іншу:

(a) нижча за порівняну ціну, при звичайному ході торгівлі, на аналогічний товар, призначений для споживання в експор­туючій країні, або

(b)за відсутності такої внутрішньої ціни, нижча за

(і) найвищу порівняну ціну на аналогічний товар, призна­чений для експорту до будь-якої третьої країни при звичайно­му ході торгівлі, або

(іі) вартість виробництва товару в країні походження, до якої додані помірні додаткові витрати на продаж та прибуток.

В обох випадках необхідно робити належну поправку на розбіжності в умовах продажу, розбіжності в оподаткуванні та інші розбіжності, які впливають на порівнянність цін.

2. У цілях усунення чи попередження демпінгу, сторона може стягувати з будь-якого товару, який постачається у дем­пінговому порядку, антидемпінгове мито у розмірі, що не пере­вищує демпінгову маржу по цьому товару.

Двічі на рік COT збирає на нараду Антидемпінговий комітет (АДК) для того, щоб забезпечити форум для дискусії щодо ан­тидемпінгових заходів. До обов'язків АДК входить перегляд антидемпінгових законів країн та їх застосування відповідно до Договору, вивчення звітів про антидемпінгові заходи країни, а також аналіз спірних моментів у антидемпінгових норматив­них положеннях та в практиці їх застосування. Документи АДК, як і пропозиції країн щодо реформування Анти­демпінгового договору, можна знайти на інтернет-сторінці COT www.wto.org (робочі документи з позначкою G/ADP/W/ та G/ADP/N/).

АДК повністю підзвітний Раді з питань торгівлі товарами і звітує останній щороку про використання та адмініструван­ня Антидемпінгового договору.

Завданням АДК є перегляд національного законодавства. Країни-члени повинні подати відповідні закони до Комітету, а та­кож дати відповідь на запитання інших країн про свої системи антидемпінгових заходів. У випадку виникнення певних про­блем, країни зобов'язані привести своє національне законодав­ство відповідно до Договору.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 532;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.