Розробка переліку статей калькулювання собівартості продукції

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством (п. 11 П(С)БО 16). Але що взяти за основу при розробці власного переліку?

Типову номенклатуру статей запропоновано в п. 305 Методрекомендацій № 373. До цієї номенклатури підприємства можуть вносити зміни з урахуванням техніки, технології та організації виробництва відповідної галузі та питомої ваги окремих витрат у собівартості продукції, а також об'єднувати декілька типових статей калькуляції в одну або виділяти з однієї типової декілька статей.

У прикладі наведеної нами калькуляції також застосовано типову номенклатуру, тільки статтю 1 «Сировина і матеріали» розбито на два елементи: листовий метал та емаль. Крім того, додано статтю 11 «Інші виробничі витрати».

Методрекомендації № 373 містять характеристику кожної статті калькуляції. Тому, перш ніж розробляти власну номенклатуру статей, рекомендуємо ознайомитися із цією інформацією.

Розробляє номенклатуру статей зазвичай планово-економічний відділ за участю інших підрозділів та спеціалістів - бухгалтерів, маркетологів тощо. Підготовлена номенклатура затверджується керівником підприємства. Надалі вона використовується для складання калькуляцій та ведення обліку.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.