Метою даного навчального предмета є освоєння системи підготовки до методичної діяльності інженера-педагога й створення сприятливих умов для її реалізації.

Що ж таке методична діяльність інженера-педагога?

Методична діяльність інженера-педагога передбачає процес трансформації технічних знань для рішення педагогічних завдань.

Суть методичної діяльності полягає в тому, що вона здійснює інтегрування психолого-педагогічних і інженерно-технічних компонентів діяльності викладача. При цьому технічні знання (тобто набір загальтехнічних і спеціально орієнтованих або професійних дисциплін) є предметом діяльності, а методичні - засобами їхнього використання.

У процесі навчання майбутній інженер-педагог вивчає досить великий обсяг інженерних дисциплін, тобто здобуває глибоку інженерну підготовку. Установлено, що в середньому обсяг інженерних знань у типовому навчальному плані інженерів-педагогів становить до 75% загальної підготовки по відповідній спеціальності (спеціалізації) в інституті інженерного профілю.

Значне місце в підготовці інженера-педагога становлять знання й уміння, які здобуваються при вивченні психолого-педагогічного циклу, що включає такі дисципліни як: "Загальна й вікова психологія", "Методологічні засади професійної освіти", "Дидактичні основи професійного навчання", "Технічні засоби навчання" та інші.

Все це дозволяє майбутнім інженерам-педагогам матеріалізувати результати засвоєння методичної діяльності у вигляді розробки дидактичного (методичного) проекту навчання з конкретної спеціальності, окремого предмету або його фрагменту (теми).

При цьому фундаментальні педагогічні знання, у якості яких виступають дидактичні знання (загальні положення теорії навчання), стають фундаментом і цеглинами створення дидактичного проекту.

Подібно того, як інженер-проектувальник або інженер-конструктор використовує знання фундаментальних дисциплін ("Фізики", "Вищої математики", "Теоретичної механіки" і ін. ) при створенні будь-якої конструкції, інженер-педагог при розробці дидактичного проекту використовує знання з такої фундаментальної дисципліни, якою є "Дидактичні основи професійного навчання".

Педагогічне проектування є самостійним видом діяльності педагога. Воно підкоряється деяким законам і має певний продукт (тобто результат) діяльності й засобу його відтворення (інструментарій).

Ще раз підкреслюємо, що метою методичної діяльності інженера-педагога є розробка науково обґрунтованого дидактичного проекту, що спрямований на формування цілісних дій учнів, у процесі їхньої взаємодії з педагогом. Результатом (продуктом) діяльності інженера-педагога є створений дидактичний проект навчання різного рівня залежно від поставлених завдань.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 771;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.