A. Сучасні програмні та інструментальні засоби створення СШІ: Visual Prolog, Allegro CLOS, CLIPS, JESS. Мови функціонального та логічного програмування

B. Онтологічний підхід до представлення та інтеграції знань у розподілених інформаційних середовищах типу Інтернет.

Лекція 1.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Інтелектполягає не в знанні істини, а в знанні,як поводитись в постійно мінливому й еволюціонуючому світі[Дж. Люггер Штучний інтелект]. Приблизно так само інтелект визначав відомий радянський філософ і логік В.Ф. Асмус: "інтелект - це мистецтво виживання".

Штучний інтелект (ШІ)перебуває на стику ряду наук: інформатики, мовознавства (математичної лінгвістики), психології (когнітивної науки) і філософії. Тобто вивчається міждисциплінарною наукою.

 

ПРЕДМЕТОМ ШІ є інтелектуальна діяльність людини згідно заздалегідь невідомим законам. ШІ - це все те, що не може бути оброблене за допомогою алгоритмічних методів.

 

Тематика ШІ в даний час охоплює величезний перелік наукових напрямків, починаючи з таких задач загального характеру, як навчання і сприйняття, і закінчуючи такими спеціальними задачами, як гра у шахи, доказ математичних теорем, віршування і діагностика захворювань.

ШІ – це одна з найновіших сфер науки. Штучний інтелект, як і будь-який напрямок сучасної науки, має багату передісторію. Перші праці в цій області почались незабаром після Другої світової війни, а сама її назва була запропонована в 1956 році.

 

Філософська ідеяпро заміну людини розумною машиною одержала найбільшого поширення в 60-80 роках.Основні теоретичніположення ШІ, а ШІ сьогодні - вершина інформаційних технологій, закладені саме в цей період.

 

Історія досягненьдосліджень ШІ є дуженасиченою. Найважливіші з них наведено нижче








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1516;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.