Властивості інформації. • Оперативність відображає актуальність інформації для необхідних розрахунків і прийняття рішень в умовах

Оперативність відображає актуальність інформації для необхідних розрахунків і прийняття рішень в умовах, що змінилися.

Точність визначає припустимий рівень викривлення як вихідної, так і результатної інформації, при якому зберігається ефективність функціонування системи.

Достовірність визначається властивістю інформації відображати реально існуючі об'єкти з необхідною точністю. Достовірність інформації вимірюється довірчою ймовірністю необхідної точності, тобто ймовірністю того, що відображуване інформацією значення параметра не відрізняється від дійсного значення цього параметра в межах необхідної точності.

Стійкість інформації відбиває її здатність реагувати на зміни вихідних даних без порушення необхідної точності. Стійкість інформації визначається обраною методикою її відбору й формування.

Достатність (повнота) інформації означає, що вона містить мінімально необхідний обсяг відомостей для прийняття правильного рішення. Не повна інформація (недостатня для прийняття правильного рішення) знижує ефективність приймаємих користувачем рішень. Надмірність звичайно знижує оперативність і утрудняє прийняття рішення, але робить інформацію більш стійкою.

 

При передачі інформації від джерела до одержувача використовується деякий носій інформації.

• Повідомлення, передане за допомогою носія, називають сигналом. Якщо при передачі сигналу одна з його характеристик (параметр сигналу) приймає скінчене число значень, то такий сигнал (як і саме повідомлення) називають дискретним. Інформація, передана при цьому, також буде дискретною. Якщо при передачі джерело виробляє безперервне повідомлення, то в цьому випадку передана інформація буде безперервною. Прикладом дискретного повідомлення може бути процес читання книги, інформація в якому представлена дискретною послідовністю букв. Приклад безперервного повідомлення - людська мова, передана звуковою хвилею.

• Безперервне повідомлення завжди можна перетворити в дискретне. Процес такого перетворення називають дискретизацією.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1039;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.