Різновиди інтелектуальних систем

  • інтелектуальна інформаційна система;
  • експертна система;
  • розрахунково-логічна система;
  • гібрідна інтелектуальна система;
  • рефлекторна інтелектуальна система.

До розрахунково-логічних систем відносять системи, здатні вирішувати управлінські й проектні задачі по декларативних описах умов. При цьому користувач має можливість контролювати в режимі діалогу всі стадії обчислювального процесу. Дані системи здатні автоматично будувати математичну модель задачі й автоматично синтезувати обчислювальні алгоритми по формулюванню задачі. Ці властивості реалізуються завдяки наявності бази знань у вигляді функціональної семантичної мережі і компонентів дедуктивного виводу і планування.

Рефлекторна система — це система, яка формує вироблювані спеціальними алгоритмами відповідні реакції на різні комбінації вхідних впливів. Алгоритм забезпечує вибір найбільш імовірної реакції інтелектуальної системи на множину вхідних впливів, при відомих імовірностях на кожний вхідний вплив, а також на деякі комбінації вхідних впливів. Дана задача подібна до тої, яку реалізують нейромережі.

По комбінації впливів на рецептори формуються числові характеристики рефлекторів через проміжний шар. Зв'язки між шарами забезпечують передачу деякої величини (імпульсу), від елементів одного шару, до елементів іншого. Якщо сумарна величина (сумарний імпульс) на вході деякого елемента перевершує його граничне значення, то він передає своє значення (свій імпульс) на елементи наступного шару. По-суті, кожний з елементів є моделлю нейрона.

На відміну від перцептронів рефлекторний алгоритм прямо розраховує адекватну вхідним впливам реакцію інтелектуальної системи. Адекватність реакції базується на припущенні, що закони несилової взаємодії однакові на будь-яких рівнях подання взаємодіючих систем: будь то живі або неживі об'єкти.

Рефлекторні програмні системи застосовуються до наступних задач:

· природно-мовний доступ до баз даних;

· оцінки інвестиційних пропозицій;

· оцінки й прогнозування впливу шкідливих речовин на здоров'я населення;

· прогнозування результатів спортивних ігор.

Інтелектуальна інформаційна система (ІІС) - комплекс програмних, лінгвістичних і логіко-математичних засобів для реалізації основної задачі – здійснення підтримки діяльності людини й пошуку інформації в режимі розвиненого діалогу природньою мовою. ІІС є різновидом інтелектуальної системи, а також одним з видів інформаційних систем.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 939;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.