Різновиди ІІС

· Експертні системи

o Власне експертні системи (ЕС)

o Інтерактивні баннеры (web + ЕС)

· Системи спілкування (питально-відповідні системи)

o Інтелектуальні розвідувачі

o Віртуальні співрозмовники

o Віртуальні цифрові помічники.

ІІС можуть розміщатися на якому-небудь сайті, де користувач задає системі питання природньою мовою (якщо це питально-відповідна система) або, відповідаючи на запитання системи, знаходить необхідну інформацію (якщо це експертна система). Але, як правило, ЕС в інтернеті виконують рекламно-інформаційні функції (інтерактивні баннери), а серйозні системи (такі, як, наприклад, ЕС діагностики устаткування) використовуються локально, тому що виконують конкретні специфічні задачі.

Інтелектуальні розвідувачі відрізняються від віртуальних співрозмовників тим, що вони досить безликі й у відповідь на запитання видають деяку вижимку із джерел знань (іноді досить великого обсягу), а співрозмовники мають «характер», особливу манеру спілкування (можуть використовувати сленг, ненормативну лексику), і їхні відповіді повинні бути гранично лаконічними (іноді навіть просто у формі смайликів, якщо це відповідає контексту).

Для розробки ІІС раніше використовувалися логічні мови (Пролог, Лісп і т.д.), а зараз використовуються різні процедурні мови. Логіко-математичне забезпечення розробляється як для самих модулів систем, так і для стикування цих модулів. Однак на сьогоднішній день не існує універсальної логіко-математичної системи, яка могла б задовольнити потреби будь-якого розроблювача ІІС, тому доводиться або комбінувати накопичений досвід, або розробляти логікові системи самостійно. В області лінгвістики теж існує множина проблем, наприклад, для забезпечення роботи системи в режимі діалогу з користувачем природньою мовою необхідно закласти в систему алгоритми формалізації природньої мови, а ця задача виявилася більш складнішою, чим передбачалося на зорі розвитку інтелектуальних систем. Ще одна проблема — постійна мінливість мови, яка обов'язково повинна бути відображена в системах штучного інтелекту.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 752;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.