В огляді... 1. Три енергетичні системи забезпечують утворення АТФ:

1. Три енергетичні системи забезпечують утворення АТФ:

• система АТФ-КФ;

• гліколітична система;

• окиснювальна система.

2. У системі АТФ-КФ Рн відділяється від креатинфосфату під дією креатинкінази. Рн потім може з'єднатися з АДФ, утворюючи АТФ. Це анаеробна система, головною функцією котрої є підтримання рівня АТФ. Величина вивільнення енергії становить 1 моль АТФ на 1 моль КФ.

3. Гліколітична система включає процес гліколізу, за допомогою котрого глюкоза або глікоген розщеплюється на піровиноградну кислоту за допомогою гліколітичних ферментів. Якщо у процесі не бере участі кисень, то піровиноградна кислота перетворюється на молочну кислоту. З 1 моля глюкози утворюється 2 молі АТФ, тоді як з 1 моля глікогену — 3 молі АТФ.

4. Гліколітична система та система АТФ-КФ є основними джерелами енергії у перші хвилини виконання фізичної вправи високої інтенсивності.

5. Окиснювальна система включає розщеплення джерел енергії за участю кисню. Вона забезпечує утворення більшої кількості енергії, ніж гліколітична система та система АТФ-КФ.

6. Окиснення вуглеводів включає гліколіз, цикл Кребса та ланцюжок переносу електронів. Кінцевим результатомє Н2О, СО2 та 38або 39 молекул АТФ з однієї молекули вуглеводів.

7. Окиснення жирів починається з β-окиснення вільних жирних кислот і потім здійснюється так само,як і окиснення вуглеводів: цикл Кребса та ланцюжок переносу електронів. Кількість енергії, утворюваної внаслідок окиснення жирів, значно перевищує кількість, утворювану при окисненні вуглеводів, і залежить від кількості окиснених вільних жирних кислот.

8. Процес окиснення білків більш складний, оскільки білки (амінокислоти) містять азот, котрий не окиснюється. Внесок білків в утворення енергії відносно незначний, тому обмін білків часто не беруть до уваги.

9. Окиснювальні здатності м'язів залежать від рівнів вмісту в них окиснювальних ферментів, складу волокон та наявності кисню.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.