В огляді... 1. Окрема м'язова клітина називається м'язовим волокном.

1. Окрема м'язова клітина називається м'язовим волокном.

2. М'язове волокно оточене плазматичною мембраною — саркоплазмою.

3. Цитоплазма м'язового волокна називається саркоплазмою.

4. Широка сітка трубочок у саркоплазмі складається з Т-трубочок, що забезпечують зв'язок та пересування речовин по м'язовому волокну, а також саркоплазматичного ретикулума — місця накопичення кальцію.

Більш детально функції Т-трубочок та саркоплазматичного ретикулума ми розглянемо, коли будемо вивчати процес м'язового скорочення.

МІОФІБРИЛА

У кожному м'язовому волокні міститься від кількох сотен до кількох тисяч міофібрил. Це скоротливі елементи скелетного м'яза. Міофібрили складаються з саркомерів, що мають вигляд довгих ниток.

Смуги та саркомер. Волокна скелетного м'яза під мікроскопом мають характерний смугастий вигляд. Саме тому скелетний м'яз називають також поперечносмугастим. Такі ж смуги є характерними для серцевого м'яза, тому його також можна вважати поперечносмугастим.

На рис. 1.3, що демонструє будову міофібрили, чітко видно смуги. Зверніть увагу та те, що темні ділянки, так звані А-диски, чергуються зі світлими, котрі називаються І-дисками. У центрі кожного А-диска є світліша ділянка — Н-зона, котру можна побачити лише при розслабленні міофібрили. Світлі І-диски перетинаються темною Z-лінією.

Основною функціональною одиницею міофібрили є саркомер. Кожна міофібрила складається з численної кількості саркомерів, кінці котрих з'єднані один з одним коло Z -ліній. Кожний саркомер включає те, що знаходиться між кожною парою Z -ліній, у такій послідовності:

• І-диск (світла ділянка);

• А-диск (темна ділянка);

• Н-зона (у середині А-диска);

• решта А-диска

• другий І-диск.

рис. 1.3. Будова міофібрил

 

 

Саркомер

 
 


Z -лінія Н-зона Z -лінія Z -лінія

 

Рис. 1.4. Основна функціональна одиниця міофібрили — саркомер, котрий складається із певним чином розташованих актинових та міозинових філаментів

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.