Скелетний м’яз та фізичне навантаження.

ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ

У М. МЕЛІТОПОЛІ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кафедра фізичної реабілітації


КОНСПЕКТИ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

«Спортивна фізіологія»

Укладач: доцент І.В.Роздольський

 

 

 

Мелітополь, 2013


Лекція №1-4

Тема: СУТНІСТЬ РУХУ. М'ЯЗОВИЙ КОНТРОЛЬ РУХУ

План

Структура та функція скелетного м’яза.

Скелетний м’яз та фізичне навантаження.

 

Будь-який рух людини, від моргання до марафонського бігу, залежить від адекватного функціонування скелетного м'яза. Чи то напружене зусилля спортсмена, який займається боротьбою сумо, або граціозний пірует балерини, вони здійснюються завдяки м'язовому скороченню.

У цьому розділі ми розглянемо будову та функцію скелетного м'яза. Ми почнемо з основ анатомії та фізіології і вивчимо його як на макроскопічному, так і на мікроскопічному рівнях. Потім ми обговоримо, як функціонує м'яз при скороченні і як утворюється сила, необхідна для виконання руху.

У скороченні серця, проходженні їжі через травний тракт, русі будь-якої частини тіла беруть участь м'язи. Тільки три типи м'язів виконують нескінченну кількість функцій м'язової системи — гладкі, серцеві та скелетні.

Гладкий м'яз відноситься до мимовільно скоротних, оскільки зміни його тонусу не контролюються нашою свідомістю. Гладкі м'язи містяться у стінках більшості кровоносних судин, забезпечуючи їх звуження або розширення й тим самим регулюючи кровоток. Окрім того їх можна виявити у стінках більшості внутрішніх органів. Вони забезпечують їх скорочення та розслаблення, а також просування їжі по травному тракту, виділення сечі, народження дитини.

Серцевий м'яз знаходиться тільки у серці, складаючи більшу частину його структури. Він має деякі загальні властивості зі скелетним м'язом, але, як і гладкий м'яз, не перебуває під нашим свідомим контролем.

Серцевий м'яз самоконтролюється, якоюсь мірою його «настроюють» нервова та ендокринна системи.

Звичайно ми звертаємо увагу на ті м'язи, котрі контролюємо свідомо. Це скелетні, або довільно скоротні, м'язи. Вони називаються так, оскільки більшість із них прикріплені до скелета і забезпечують його рух. У тілі людини налічується понад 215 пар скелетних м'язів — дельтоподібний, великий та малий грудні, двоголовий плеча та ін. Рухи великого пальця руки, наприклад, здійснюються за участю 9 різних м'язів.

Виконання фізичної вправи потребує руху тіла, котрий забезпечується скороченням скелетних м'язів. Оскільки ця книга присвячена фізіології м'язової діяльності та спорту, нас, насамперед, цікавлять структура та функція скелетного м'яза. Слід відмітити, що хоч анатомічна структура гладкого, серцевого та скелетного м'язів певною мірою є різною, принцип їх скорочення однаковий.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1413;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.