В огляді... 1. Міофібрили складаються з саркомерів — найменших функціональних одиниць м'яза.

1. Міофібрили складаються з саркомерів — найменших функціональних одиниць м'яза.

2. Саркомер складається з філаментів двох білків, що відповідаютьзам'язове скорочення.

3. Міозин — грубий філамент, що має на одному кінці глобулярну голівку.

4. Актиновий філамент складається з актину, тропоміозину та тропоніну. Один кінець кожного актинового філамента прикріплений до Z-лінії.

СКОРОЧЕННЯ М'ЯЗОВОГО ВОЛОКНА

Кожне м'язове волокно іннервується окремим руховим нервом, що закінчується у середній частині волокна. Окремий руховий нерв та усі волокна, котрі він іннервує, мають збірну назву — рухова одиниця. Синапс між руховим нервом та м'язовим волокном називається нервово-м'язовим синапсом.

Саме у ньому здійснюється зв'язок між нервовою та м'язовою системами. Давайте розглянемо цей процес.

Руховий імпульс. Явища, що спричиняють скорочення м'язового волокна, є дуже складними. Процес, показаний на рис. 1.7, починається внаслідок збудження рухового нерва. Нервовий імпульс надходить до нервових закінчень аксонів, котрі знаходяться поблизу сарколеми. При надходженні імпульсу ці нервові закінчення виділяють нейромедіатор - ацетилхолін (Ацх), котрий прив'язується до рецепторів сарколеми (рис. 1.7, а). При достатній його кількості на рецепторах електричний заряд передається по усій довжині волокна. Цей процес називається розвитком потенціалу дії. Розвиток потенціалу дії у м'язовій клітині має відбутися раніше, ніж вона зможе скоритися. Більш детально ці процеси описані у розділі 2.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 551;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.