СКЕЛЕТНИЙ М'ЯЗ ТА ФІЗИЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ

Тепер, коли ми розглянули загальну структуру м'язів та процес активації міофібрил, ми можемо розпочати вивчення того, як функціонують м'язи під час фізичного навантаження. Витривалість та швидкість людини під час виконання фізичного навантаження багато у чому визначаються здатністю м'язів виробляти енергію та силу. Розглянемо, як м'язи справляються з цим завданням.

 

ПОВІЛЬНО- ТА ШВИДКОСКОРОТНІ М'ЯЗОВІ ВОЛОКНА

Не всі м'язові волокна є однаковими. Окремий скелетний м'яз включає два основних типи волокон: повільноскоротні (ПС) та швидкоскоротні (ШС).

Щоб досягти піка напруження при стимулюванні повільноскоротним волокнам потрібно 110 мс, а швидкоскоротним — близько 50 мс.

Швидкоскоротні волокна, у свою чергу, поділяються на швидко скоротні волокна типу «а» (ШСа) та швидкоскоротні волокна типу «б» (ШСб). На рис. 1.9 представлено тонкі (10 мкм) поперечні зрізи м'яза, пофарбовані для диференціації типів волокон. Повільноскоротні волокна пофарбовані у темний колір; швидкоскоротні волокна типу «а» непофарбовані, а швидкоскоротні волокна типу «б» мають сіре забарвлення. Існує і третій тип швидкоскоротних волокон (ШСв), котрого не видно на цьому рисунку.

Різниця між трьома типами швидкоскоротних волокон ще не до кінц вивчена. Разом з тим вважається, що волокна типу «а» часто використовуються під час м'язової діяльності людини і лише ПС волокна використовуються частіше. Найрідше використовуються ШС волокна типу «в». У середньому м'язи складаються на 50 % з ПС та на 25 % з ШС волокон типу «а». Решту 25 % складають головним чином ШС волокна типу «б», тоді як ШС волокна типу «в»

становлять усього 1-3 %. Оскільки ми мало знаємо про цей тип ШС волокон, то у подальшому ми не будемо їх розглядати. Кількість цих типів волокон у різних м'язах значно коливається.

Рис. 1.9. ПС та ШС м'язові волокна.

Характеристика ПС та ШС волокон. Отож, ми знаємо, що існують різні типи м'язових волокон. Тепер ми маємо з'ясувати їх значення,Яку роль вони відіграють у м'язовій діяльності? Щоб відповісти на це запитання, з'ясуємо спочатку, чим відрізняються типи волокон.

Таблиця 1.1








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 704;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.