В огляді... 1. М'язове скорочення викликається імпульсом рухового нерва

1. М'язове скорочення викликається імпульсом рухового нерва. Руховий нерв вивільняє Ацх, котрий відкриває іонні канали у мембрані м'язової клітини і тим самим забезпечує надходження натрію у м'язову клітину (деполяризація). При достатній деполяризації клітини виникає потенціал дії і відбувається м'язове скорочення.

2. Потенціал дії поширюється по сарколемі, системі трубочок і вивільняє кальцій з СР.

3. Кальцій зв'язується з тропоніном, котрий потім піднімає молекули тропоміозину з активних ділянок актинового філамента, відкриваючи їх для зв'язування з міозиновою голівкою.

4. Після зв'язування з активною актиновою ділянкою міозинова голівка нахиляється і тягне актиновий філамент, внаслідок чого філаменти ковзають відносно один одного. Нахил міозинової голівки отримав назву енергетичного, або силового удару.

5. Потреба в енергії виникає до м'язового скорочення. Міозинова голівка зв'язується з АТФ, а АТФаза розщеплює АТФ на АДФ та Рн, виділяючи енергію для скорочення.

6. М'язове скорочення завершується тоді, коли кальцій активно викачується з саркоплазми назад до СР для збереження. Для цього процесу, що веде до розслаблення, також необхідна енергія, джерелом котрої є АТФ.

 

При видаленні кальцію тропонін татропоміозин інактивуються. При цьому відбувається розрив зв'язку поперечних містків міозину з актиновими філаментами і припиняється використання АТФ. Внаслідок цього міозинові та актинові філаменти вертаються у свій первісний розслаблений стан.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 628;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.