Вплив гормонів на баланс рідини та електролітів під час фізичного навантаження.

Лекція №19-20

Тема: Енергія, необхідна для виконання руху.

ГОРМОНАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

План

Природа гормонів.

Залози внутрішньої секреції та їхні гормони.

Реакції ендокринної системи на фізичні навантаження.

Вплив гормонів на обмін речовин та енергозабезпечення.

Вплив гормонів на баланс рідини та електролітів під час фізичного навантаження.

 

 

Під час фізичного навантаження в організмі людини відбуваються численні фізіологічні зміни. Підвищується інтенсивність використання енергії. Проміжні продукти метаболізму, котрі мають виводитися з організму, часто починають накопичуватися. Вода переміщується між компартментами клітини й виводиться з потом. Навіть у стані спокою внутрішнє середовище організму перебуває у стані постійних змін, котрі під час фізичного навантаження можуть перетворитися на хаотичні.

Ми знаємо, що життєдіяльність залежить від збереження гомеостазу. Чим значніше навантаження, тим важче підтримувати гомеостаз. Основну регулюючу роботу під час виконання фізичного навантаження перебирає на себе нервова система. Однак не менш активну участь бере й інша система, котра постійно стежить за станом внутрішнього середовища, помічаючи усі зміни і швидко реагуючи на них, щоб не допустити різкого порушення гомеостазу. Це — ендокринна система, що здійснює контроль за допомогою гормонів, котрі вона виділяє. У цьому розділі ми вивчимо роль ендокринної системи у забезпеченні м'язової діяльності, а також збереженні гомеостазу навіть за умов суцільного хаосу у внутрішньому середовищі організму. М'язова діяльність основана на координованій взаємодії багатьох фізіологічних та біохімічних систем. Ця взаємодія можлива лише у тому випадку, якщо різні тканини й системи організму можуть підтримувати між собою зв'язок. Хоча у процесі забезпечення зв'язку між різними системами та тканинами організму величезну роль відіграє нервова система, «настроювання» фізіологічних реакцій організму на будь-яке порушення його рівноваги здійснює ендокринна система. Ці дві системи сумісно забезпечують взаємодію та контроль рухів, а також усі щодо них фізіологічні процеси. Нервова система функціонує дуже швидко, справляючи нетривалі локальні впливи, а ендокринна система функціонує набагато повільніше і справляє триваліший та більш загальний вплив.

Ендокринна система включає усі тканини та залози, що секретують гормони. Основні залози внутрішньої секреції показано на рис. 5.1. Вони секретують гормони безпосередньо у кров. Гормони діють подібно до хімічних сигналів по усьому організму. Вони виділяються ендокринними клітинами та транспортуються кров'ю у спеціальні клітини-мішені. Допоки вони не дістануться місця свого призначення, вони не можуть контролювати активність тканини-мішені. Характерною рисою гормонів є те, що вони переміщуються від клітин, з котрих вони виділилися, і впливають на активність інших клітин та органів. Одні гормони діють на багато тканин, інші — тільки на певні клітини-мішені.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2519;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.