В огляді... 1. Гормони поділяються на стероїдні та нестероїдні

1. Гормони поділяються на стероїдні та нестероїдні. Стероїдні гормони є ліпідорозчинними, більшість із них утворюється з холестерину. Нестероїдні гормони — це білки, пептиди або амінокислоти.

2. Гормони, як правило, екскретуються у кров та циркулюють по організму, впливаючи тільки на клітини-мішені. Їх дія за принципом «замок-ключ» полягає у зв'язуванні їх специфічними рецепторами, що містяться тільки у тканинах-мішенях.

3. Стероїдні гормони проходять крізь клітинну оболонку ізв'язуються з рецепторами, що знаходяться усередині клітини. За допомогою механізму, котрий називається безпосередньою активацією генів, вони викликають білковий синтез.

4. Нестероїдні гормони не можуть так само легко проникати у клітини, тому вони зв'язуються з рецепторами, що знаходяться на оболонці. Це веде до активації другого «кур'єра» клітини, що, у свою чергу, викликає численні клітинні процеси.

5. Секреція більшості гормонів здійснюється на основі негативного зворотного зв'язку.

6. Кількість рецепторів для даного гормону може змінюватися для задоволення потреб організму. Підвищена регуляція означає збільшення числа рецепторів, знижена — зменшення. Ці два процеси змінюють чутливість клітини щодо гормонів.

 

 

ЗАЛОЗИ ВНУТРІШНЬОЇ СЕКРЕЦІЇ ТА ЇХНІ ГОРМОНИ

Залози внутрішньої секреції та відповідні їм гормони наведено у табл. 5.1, у ній вказані також стимули, що викликають виділення кожного гормону, мішені гормонів та їхня дія. Пам'ятайте, що ендокринна система вельми складна. Наведене тут пояснення є дуже спрощеним для полегшення вивчення гормонів, котрі мають велике значення для спортивної та м'язової діяльності. Слід відмітити значні труднощі у вивченні дій гормонів у процесі виконання фізичного навантаження, а також значне протиріччя наявної інформації. У цьому напрямі ще багато треба з'ясувати.

Таблиця 5.1

Залози внутрішньої секреції, їхні гормони,








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1462;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.