Поняття про ЄСТД та ЄСТПВ

Єдина система технологічної документації (ЄСТД) призначена для встановлення загальних правил виконання, оформлення, комплектації та обертання технологічної документації, що забезпечує стандартизацію позначень, уніфікацію розміщення, можливість взаємообміну між підприємствами, стабілізацію комплектації і виключає повторення документів.

ЄСТД має у своєму складі ряд стандартів, пов’язаних з технологічною підготовкою виробництва, які об’єднуються в єдину систему технологічної підготовки виробництва.

Усі карти, відомості, розрахунки, інструкції оформлюються згідно з ЄСТД і ЄСТПВ.

1.2.4 Види технологічної документації та послідовність її розробки

Головними технологічними документами є карти: маршрутна, операційна, ескізів, розкрою тощо.

Маршрутна карта - це документ, який містить послідовність технологічного процесу виготовлення та контролю виробу згідно операцій технологічної послідовності з вказівками відповідних даних на обладнання, оснащення, за матеріальними, трудовими та іншими показниками.

Операційна карта - це документ, який містить опис операцій технологічного процесу виготовлення виробу з розподілом операцій за переходами з вказівками режиму праці обладнання, розрахункових норм та трудових нормативів, а також потрібного обладнання, оснащення та інструментів для виконання операції та переходів.

Карта ескізів - це документ, який містить графічні ілюстрації технологічного процесу виготовлення виробу та окремих його елементів.

Відомість технологічних документів - містить перелік технологічних документів, випущених на виробництві.

Технологічна інструкція - це документ, який містить опис специфічних прийомів праці або опис методики контролю технологічного процесу, правил користування обладнанням і приладами.

Відомість технологічного оснащення - містить перелік спеціальних та стандартних приладів та інструментів, необхідних для оснащення технологічного процесу виготовлення виробу та інші документи.

Ці види документів поділяються на обов’язкові і необов’язкові. До обов’язкових належать:

- маршрутні карти;

- відомості технологічних документів;

- відомості технологічного оснащення.

Необов’язкова документація складається на розсуд підприємства в залежності від характеру або умов виготовлення виробів.

Розробка та оформлення маршрутних карт (МК) виконується згідно ГОСТ 3.1118-82. Згідно цього стандарту запис виконується за встановленою символікою:

- символ А- це запис найменувань операцій, позначень документів, крім того, в цьому рядку вказана адресація, тобто номер цеху, номер операції, дільниці та ін.;

- символ Б- відповідає рядку, де вказується вид обладнання, на якому виготовляється виріб, його код, а також містяться відомості з працевитрат, відомості про розряд та кількість робітників, що виконують операцію, ступінь механізації, умови праці та ін.;

- символ К- відповідає інформації про комплектацію виробів. Якщо вироби досить важкі та складаються з великої кількості деталей, то дозволяється рядок “К” не заповнювати;

- символ М- відповідає відомостям про матеріали на дані вироби;

- символ Т- відповідає відомостям про оснащення, пристрої, прилади, інструменти за допомогою яких виконується операція.

Операційні карти розробляються та оформлюються згідно ГОСТ 3.1407-86. Цей стандарт дозволяє використання бланків МК, але в лівому нижньому кутку слід через риску написати “ОК”. В операційних картах додається рядок з символом “О”, в який записується перехід. Перехід містить зміст виконання прийому робітником.

Перехід обов’язково починається з дієслова у наказовій формі, наприклад: “встановити цоколь на підставку”. Якщо при виконанні переходу використовувалося оснащення, то відразу після переходу записується рядок “Т” з вказівкою оснащення і інструменту. Після рядку “Т” і в МК, і в ОК пропускається рядок, для того, щоб можна було замінити, при необхідності, або удосконалити оснащення і інструмент. Інша технологічна документація буде розглядатися в процесі вивчення наступних тем, наприклад: карти розкрою листів та рулонів, бланки відпрацювання на технологічність.

 








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1176;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.