Робота системи охолодження двигуна УТД – 20С1

При роботі двигуна водяний насос подає охолоджуючу рідину в канал блоку-картера, звідки вона надходить у порожнечу сорочок циліндрів, і охолод­жуючи їх, надходить у голівки блоків, де охолоджує стінки камер згорання і гнізда форсунок. Подальше через штуцери у верхній частині двигуна і трубо­проводи охолоджуюча рідина надходить в опалювачі, котел підігрівача та у радіатор. Радіатор охолоджується потоком повітря, яке проходить через ньо­го за рахунок розрідження, створюваного в коробі ежектора витікаючими через сопла випускними газами двигуна.

 

 

 

1. Система підігріву двигунапризначена для підготовки двигуна до запуску в умовах низьких температур і підтримання його у постійній готовності до запуску.

Система підігріву конструктивно об’єднана з системою охолодження.

Технічна характеристика: форсуночна, з жаротрубним котлом для розігріву масла у маслобаці та охолоджуючої рідини за рахунок спалювання палива.

Служить для нагрівання охолоджуючої рідини, а також для розігріву масла в масляному баці двигуна і картері коробки передач у зимовий період (при температурі навколишнього повітря, нижчих від + 5 0С).

Складається (мал. 107):

котел підігрівача 1, 2, 3,4;

насосний вузол підігрівача;

паливний кран підігрівача;

рукоятка лючка підігрівача 14;

привід повітряної заслонки 15.

 

Для включення свічки запалювання і електродвигуна підігрівача на центральному щитку встановлені вимикачі "СВЕЧА", "ОБОГРЕВ ДВИГАТЕЛЯ".

При включенні підігрівача електродвигун обертає крильчатку водяного насосу. Водяний насос прокачує ОР через водяний рубашку котла, де вона підігрівається. Нагріта охолоджуюча рідина подається насосом підігрівача через патрубок у систему охолодження, де вона розділяється на три потоки.

 

 

Перший потік проходить через двигун, розігріває голівки і блоки циліндрів і через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача.

Другий потік проходить через піддон КП, розігріває масляний насос КП, потім надходить на обігрів масляного трубопроводу від масляного бака до двигуна і далі через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача.

Третій потік проходить через радіатор, розігріває його і через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача.

У котлі підігрівача рідина підігрівається і знову циркулює по визначених вище потоках.

Порядок запуску підігрівача, розігріву і підігріву двигуна:

Для запуску підігрівача необхідно:

на перегородці силового відділення відкрити кришку 18 (рис. 96),скрутивши гайку-барашок, повернути кришку лючка підігрівача у правий бік, а також повернути рукоятку 8 по ходу годинникової стрілки до фіксації;

прокачати паливну систему шляхом короткочасового (10-15 сек) включення БЦН;

закрити повітряну заслінку підігрівача, встановивши рукоятку 8 (рис. 96) у положення З (зачинено), якщо температура оточуючого повітря нижче -200 С;

включити вимикач СВЕЧА на щитку механіка-водія;

через 1-1,5 хвилин після ввімкнення свічки накалювання до кінця відкрити кран 26 (рис. 90) живлення паливом підігрівача і через півхвилини включити вмикач ОБОГРЕВ ДВИГАТ.;

при загоранні палива у котлі підігрівача вимкнути вимикач СВЕЧА, відкрити повітряну заслінку, для чого рукоятку 8 (рис. 96) перевести у положення О;

якщо загорання палива у котлі підігрівача не сталось, виключити вимикач ОБОГРЕВ ДВИГАТ і через півхвилини знову ввімкнути його. Вимикач СВЕЧА може бути безперервно включеним не більше 3 хвилин.

Якщо загоряння палива у котлі підігрівача не пройшло, вимкнути вимикач СВЕЧА, закрити паливний кран підігрівача та вимкнути вимикач ОБОГРЕВ ДВИГАТ., після чого повторити розпалювання.

У винятковому випадку при виході з ладу свічки і відсутності запасної свічки розпалювання котла підігрівача проводити з допомогою факелу з використанням несправної свічки (див. ТО и ИЭ БМП-2. Книга 2 п. 18.2.8 стор. 263).

Не залишати працюючий підігрівач без нагляду та розігріти охолоджуючу рідину до температури, не нижчої від вказаної на графіку (рис.179) або в залежності від температури оточуючого повітря від -10-200 С до +60-700, -250 -+ 800; -350С – до +900 і вище. При цьому тиск масла, створений маслозакачуючим насосом, повинний бути не менше 0,25 МПа (2,5 кгс/см2).

Якщо охолоджуюча рідина досягла температури, при якій допускається запуск двигуна, а маслозакачуючий насос створює тиск менше 0,25 Мпа(2,5 кгс/см2), необхідно продовжити розігрів, періодично вмикаючи маслозакачуючий насос. При створенні МЗН тиску не менше 0,25 Мпа (2,5 кгс/см2), дозволяється запускати двигун.

Для припинення роботи підігрівача необхідно:

закрити до кінця паливний кран підігрівача;

приблизно через 15 сек після припинення горіння палива у котлі підігрівача вимкнути вимикач ОБОГРЕВ ДВИГАТ.;

закрити лючок підігрівача, повернувши рукоятку 8 (рис. 96) проти ходу годинникової стрілки, і затягнути гайку.

Пам’ятати, що при рівні масла в масляному баку менше 30 л запускати двигун допускається через 4-5 хвилин після вимкнення підігрівача або при відкритій заправочній горловині масляного бака.

Після розігріву пустити двигун стисненим повітрям, стартером або комбінованим способом, прогріти двигун і систему управління силовою передачею.

Для прискорення підготовки машини до руху рекомендується після розігріву двигуна підігрівачем і створення тиску в системі мащення за допомогою МЗН пустити двигун і, не вимикаючи підігрівач, прогріти двигун.

Для підтримання двигуна у стані готовності до запуску при зупинках (стоянках) у зимовий час необхідно:

вибирати площадку для стоянки по можливості захищену від вітру;

закрити люки і кормові двері, а також заслонки ежектора і жалюзі;

накрити жалюзі над радіаторами і заслонки ежектора утеплюючими ковриками, а саму машину – накривним чохлом;

не допускати пониження текператури охолоджуючої рідини нижче 35-400 С. При пониженні температури запустити підігрівач і нагріти охолоджуючу рідину до 80-900 С;

не допускати розрядки акумуляторних батарей більш, ніж на 25 %.

Література:

1.Бронетанковое вооружение. – М.: Воениздат, 1991 г., - С. 242 - 254.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 5114;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.